לילה קריר של חודש נובמבר 2013. ממטרים קלים שוטפים את שביל הכורכר המוביל לאחד מבסיסי צה"ל בשומרון. כמה דמויות מחופשות חומקות בחסות החשיכה מטנדר אזרחי, ניגשות לעמדת הש"ג. אחרות מאתרות פרצה באחת הגדרות ונכנסות פנימה. אחרי כשעה, חלק מהדמויות יוצאות החוצה כשבאמתחתן כמה רובים, עולות על טנדר ועוזבות את המקום תוך שניות. זהו "הצוות אדום" של מצ"ח שהפך לאימתו של כל מפקד בסיס.
מידי לילה פושטים עשרות חוקרי מצ"ח מחופשים בכל מיני זהויות על בסיסי צה"ל ברחבי הארץ כדי לבחון את ערנות החיילים בשמירה על כלי נשקם ועל התחמושת בבונקרים ובנשקיות. החוקרים, במרבית המקרים יוצאים עם כלי נשק או תחמושת וחושפים מחדלים קשים באבטחתם.
"במרבית המקרים, החוקרים לצערי מצליחים במשימה ומביימים את גניבות הנשק. זה חמור ואסור שדבר כזה יקרה בכלל ומפקדי הבסיסים חוטפים על הראש. אפילו מקרה אחד זה יותר מדי", אומר גורם צבאי המעורה בעניין. "מבחינתי, גניבת נשק מבסיס ומכירתו לארגון פשיעה כשמשם הדרך קצרה מאוד להגעתו לידי מחבלים ולביצוע פיגועים – היא עבירה שעל סף הבגידה", הסביר. "אסור שתהיה זליגה של כלי נשק לארגוני פשיעה ואם זה קורה, יש להטיל עונשים מחמירים ומרתיעים על החיילים".
2,200 פשיטות בשנה
במצ"ח החליטו לצאת במלחמת חורמה חסרת פשרות על תופעת גניבות נשק ותחמושת מבסיסי צה"ל. מפקד מצ"ח, אלוף משנה ארז רבן שם את מיגור גניבות הנשק בסדר עדיפות גבוה יחסית לשנים עברו. במסגרת תפקידו, הקים את 'הצוות האדום'. צוות מיוחד שמטרתו לבדוק את אבטחת כלי הנשק והתחמושת בבסיסי צה"ל ברחבי הארץ. מאז הוקם הצוות נערכו 2,200 פשיטות על בסיסי צה"ל. מדובר על מספר חסר תקדים של ביקורות לשנה.
"הצוות האדום מגיע כמעט לכל בסיס צבאי כדי לבחון את ערנות החיילים. מפקדי הבסיסים לא יודעים על זה, לא מקבלים שום התרעה, הכול נעשה בהפתעה גמורה. אתה מגלה לפעמים חיילים שהלכו למקלחת או לחדר האוכל והשאירו את הרובים ללא השגחה, כשהם מופקרים ובקלות ניתן לגנוב אותם. אחרי שהצוות מבצע את ביום גניבות הנשק, אנחנו מתנים את החזרתו לחיילים בתנאי שהמפקדים יפיקו לקחים ושמקרים כאלה לא יישנו בעתיד", הסביר קצין בכיר. "אנחנו דואגים לשגר מכתבים בעניין למפקדי הבסיס שאצלם ביימנו גניבות נשק וכעבור זמן קצר עורכים ביקורת נוספת לבדוק שאכן המסר עבר. המפקדים לא מעלים בדעתם שמישהו יגנוב להם מהבסיסים טילי לאו או אמצעי חבלה. כשזה קורה, הם בהלם. מאז שהמודל הזה החל לפעול בשנה האחרונה, יש ירידה גדולה בגניבות כלי נשק מהבסיסים. המטרה היא מגה-מניעה, הסברה והעלאת המודעות". אחת לכמה שבועות, אל"מ רבן משגר 'מבזקונים' למפקדי הבסיסים בו הוא חושף בפניהם מקרים של גניבות אמל"ח ונותן להם עצות וטיפים כדי להתמודד עם התופעה.
בשנת 2012 נגנבו על פי נתוני צה"ל 90 רובים, נתון אשר צנח בשנת 2013 ל-60 והיעד של הצוות האדום במצ"ח היא להוריד את היקף הגניבות במהלך שנת 2014. יחד עם מגמת הירידה, חלה מגמת בגניבות אמל"ח מבסיסי צה"ל (לבנות חבלה, רימוני יד, אבק שריפה, טילים ועוד) על ידי חיילים שמוכרים אותם תמורת בצע כסף לארגוני הפשיעה שמאחסנים אותם ומשתמשים בהם להרכבת מטענים ולחיסולי חשבונות עם עבריינים יריבים.
מניעת גיוס מלש"בים עם רקע פלילי
פרויקט נוסף שמטרתו לצמצם את זליגת האמל"ח מצה"ל לארגוני הפשיעה הוא סינון המלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון). במילים פשוטות יותר: יצומצם גיוס של 'פצצות מתקתקות', צעירים שמזוהים או מקורבים לארגוני פשיעה ועלולים לשמש מעין סוסים טרויאנים ולהעביר להם אמל"ח או להשפיע ולפתות חיילים לגנוב עבורם כלי נשק תמורת סכומי כסף שיכולים להגיע גם ל-100 אלף שקל.
"יש מועמדים לגיוס שטוב אם לא היו מתגייסים לצה"ל, שיש להם פוטנציאל גדול מאוד לא לעמוד בפיתוי של ארגוני הפשיעה והם עלולים לגנוב אמל"ח מהצבא. אני מעדיף שכאלה אנשים לא יתגייסו לצבא", הסביר גורם צבאי. "המטרה שלי ושל החיילים שלי היא להגן על ביטחון המדינה ועל האזרחים. בעבודת נמלים אנחנו מאתרים את אותם צעירים ודואגים שלא יתגייסו לצה"ל כדי שלא יגרמו נזק. איך אנחנו עושים את זה? יש לנו יכולות, יש לנו מידע עליהם ויותר מזה, אני לא רוצה להוסיף. אני יכול לומר שיש לנו גיבוי מהרמטכ"ל וסגנו לפעול בתחום הזה בכל הכוח. הם רואים בזה תופעה חמורה שאסור לעבור עליה לסדר היום ויש לעקור אותה מהשורש".
לצוות האדום בפרט ולמצ"ח בכלל יש קשרים עמוקים עם יחידות חקירה במשטרת ישראל שמעדכנות אותם באופן שוטף על מעורבות צעירים בארגוני פשיעה, כך שהם למעשה יכולים למנוע גיוסם של עבריינים צעירים שקשורים לארגוני פשיעה. דבר נוסף שהוריד את מפלס גניבות הרובים בשנה האחרונה היא הפנייה של בכירי מצ"ח למפקדי הבסיסים בבקשה לצמצם ככול שניתן יציאת חיילים לבתיהם עם כלי נשק. על פי הנתונים, 25 רובים מתוך ה-60 שנגנבו השנה היו מבתי חיילים.
"גם 15 שנה בכלא זה לא חמור מידי"
"עבריינים רואים בחייל שמגיע הביתה עם רובה, הזדמנות נהדרת לפרוץ לו הביתה ולגנוב לו את הרובה והם עושים את זה. הפיתוי הכספי גדול מאוד", אומר קצין בכיר במצ"ח שמציין שהגנב יכול לקבל בין 30 ל-40 אלף שקל. "הפנייה שלי למפקדים היא לצמצם ככול שניתן יציאת חיילים הביתה עם כלי נשק במקומות שאינם מסוכנים. אני משכנע אותם לא לתת רובים לחיילים שיוצאים הביתה שלא לצורך", הוא מסביר ומוסיף - "אם חייל יוצא לחופשת רגילה למה הוא צריך לצאת עם נשק? היום הרבה פחות חיילים יוצאים הביתה עם כלי נשק", טוען הקצין הבכיר. "המטרה שלי היא לעשות הכול כדי להקשות על הגנבים ומצד שני לדאוג שהחיילים יסתובבו כל הזמן על נשק על גופם ולא יורידו אותם מגופם. אנחנו משקיעים מאמצים גלויים וסמויים כדי לאתר את גנבי האמל"ח ולרוב מצליחים לתפוס אותם".
הענישה היחסית מקלה על חיילים שהורשעו בגניבות אמל"ח עדיין מטרידה את בכירי מצ"ח למרות שבתי הדין הצבאיים החלו להחמיר בעונשים של הגנבים בעת האחרונה, כך למשל בית משפט גזר שש וחצי שנות מאסר על חייל גנב אמל"ח מבסיס צה"ל. "זה שבתי המשפט מחמירים, זה טוב, אבל זה לא מספיק. גם 15 שנה זה לא חמור מדי. צריך עונשים מרתיעים שיפחידו את החיילים או העבריינים לגנוב אמצעי לחימה. רק ככה אפשר יהיה למגר את התופעה", הסביר קצין בכיר.