חייל בדיכאון 2 (צילום: רועי ברקוביץ')
"לאחר שחרורי ניסיתי להמשיך בחיי אבל ללא הצלחה": י' הוכר כנכה צה"ל 26 שנה לאחר שירה במחבל|צילום: רועי ברקוביץ'

עברו למעלה מ-20 שנה, ו-י' עדיין לא מצליח להתאושש מאותו הלילה שבו ירה במחבל. גם כיום, כשהוא בן 44, י' טוען כי הוא סובל מסיוטים, חלומות קשים, מהתפרצויות זעם, פחדים, כעסים, חשדנות יתר ומריבות עם אשתו וילדיו. בצעד נדיר, החליט קצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בלוחם שחיסל מחבל ולקה בהלם, כנכה צה"ל.

י', תושב מרכז הארץ, התגייס לצה"ל לפני 26 שנה. הוא עבר טירונות קרבית ושובץ כלוחם בחיל התותחנים. בראשית שנות ה-90, הוא וחבריו הוצבו ברפיח, שבאותם ימים הייתה תחת שליטה ישראלית. לדבריו, במהלך משמרת לילה במהלכה שמר על בית המושל בעיר, הוא הבחין במחבל ששלף סכין וניסה לפגוע בו. בתגובה, הוא דרך את נשקו וירה בו כדי להגן על חייו. המקרה הזה שינה את חייו של י' מהקצה לקצה: בעקבות המקרה הוא נלקח לחקירת מצ"ח, תוחקר במשך שעות רבות ולאחר מכן, עבר תחקור ממושך על ידי מח"ט הגזרה. הוא נשלח למעצר של ארבעה חודשים, נפגש מספר פעמים קב"נים ותיאר בפניהם כי הירי שביצע במחבל, גרם לו לפוסט טראומה. הפרופיל הרפואי שלו הורד ל-45 עקב בעיות נפשיות, והוא שובץ להמשך שירותו כפקיד בבסיס בדרום הארץ.


"לאחר שחרורי ניסיתי להמשיך בחיי אבל ללא הצלחה. לא הצלחתי להתמיד בעבודות שעבדתי בהן, התחלתי לסבול ממצב נפשי קשה אשר מצריך טיפולים נפשיים. יש לי מחשבות, פחדים, דמיון מטורף", מסביר י'. באמצעות עו"ד אלי סבן, הגיש י' תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון בבקשה להכיר בו כנכה צה"ל. לתביעה צורפה דעת של פסיכיאטרית, לפיה בעקבות המקרה של הריגת המחבל, י' לקה בטראומה ומתקשה לנהל אורח חיים תקין. קצין התגמולים במשרד הביטחון הכיר לאחרונה ב-י' כנכה צה"ל, וקבע כי משרד הביטחון יממן את טיפוליו הרפואיים בהתאם לאחוזי הנכות שיקבל.