בערב יום רביעי השבוע התקיים בבסיס חיפה של חיל הים טקס סיום קורס חובלים מחזור 142. בין המצטיינים היה סגן ג', אשר עתיד לשרת בשייטת הצוללות של זרוע הים. ג' לא יהיה הראשון מבני משפחתו שישרת בצוללת מפני שסבו, יגאל כרמי, היה מחלוצי הצוללנים ושירת על אח"י תנין, הצוללת הראשונה בזרוע. בטקס הסיום העניק הסב הנרגש לנכדו את סיכת הצוללן שלו.
"זו גאווה גדולה וכפולה", סיפר השבוע הסבא יגאל על נכדו. "ידעתי שהוא לא יהיה צוללן, אלא קצין בצוללת. אני מאוד אוהב לשוחח עמו ולהחליף חוויות של פעם לעומת היום. מתברר שהאווירה לא השתנתה. השיח הזה של סבא עם נכד על דברים משותפים בשירות הצבאי אינו דבר רגיל".
"אני גאה מאוד להיות ממשיך דרך בשייטת הצוללות", סיפר ג' מהצד שלו. "חלק גדול מהשירות בשייטת הוא החיבור למסורת ולהיסטוריה של היחידה. אני מרגיש תחושת שליחות גדולה וכפולה, גם בתור קצין בשייטת הצוללות אבל גם בתור ממשיך דרכו של סבא שלי".
הסבא יגאל שיתף בסיפורו על השירות הצבאי בצוללות. "כשהתגייסתי לא ידעתי לאן אשויך בצה"ל. המיון התקיים בבקו"ם סמוך לגיוס. היתה כיכר ובכיכר היחידות המיוחדות חיפשו מתנדבים. כל יחידה ביתן. מי שלא קיבלו אותו ליחידה מיוחדת מוין על ידי הצבא".
לדבריו של יגאל הוא רצה להחליט בעצמו איפה לשרת. "אחד הביתנים היה למתנדבים לשייטת הצוללות. באותה עת הים משך אותי, אז ניגשתי לביתן. זה היה דבר חדש ולא ידעתי מה זה. גם לא היה לי את מי לשאול. החלטתי שאני מנסה. אמא שלי היתה בפאניקה. התחלתי את המיונים וכך התמיינתי לשייטת הצוללות".
המסלול שעבר הסבא כלל אימונים בנחל הקישון, קורס צוללן וקורס חשמל. "זה אתגר אותי כי זה היה דבר חדש והבנתי שזו לא יחידה צבאית רגילה. בהמשך הבנתי שזה היה נכון יותר ממה שחשבתי. זו לא יחידה צבאית רגילה. עברתי קורס חשמל של 7 חודשים שהיה הארוך ביותר באותה עת למקצועות הצוללנים".
מה השתנה באופי השירות כצוללן לאורך השנים?
"השתחררתי בסוף 1966 אבל אני מבין שרוח היחידה נשמרה. חבר שלך בצוללת הוא חבר לתמיד. אנחנו ששירתנו בצוללות הדגם הראשון שומרים על קשר עד היום כ- 55 שנים. אני מבין שגם הדורות אחרינו עושים כך".
אילו טיפים היית נותן לנכדך להמשך השירות?
"חשוב להשתלב עם הצוות גם כשאתה קצין ולא לשכוח שיש כאלו בצוללת שהם ותיקים ממך ובקיאים יותר ממך כקצין ברזי הצוללת. לתת את הכבוד המגיע לצוות ובמיוחד לנגדים. חוץ מזה, שיהיה כמו שהוא איש נעים הליכות וזה מאוד חשוב".
הנכד, סגן ג', סיכם: "הקשר ביני לבין סבא שלי הוא קרוב מאוד. אני דואג תמיד לשתף אותו ולשמור אותו קרוב. אופי השירות הדומה מפתיע אותי כל פעם מחדש, הצוללות שונות אבל החוויות שהוא מספר מהעבר מאוד מזכירות לי את החוויות מהצוללת היום".
34 חובלות וחובלים סיימו השבוע את קורס הקצינים ההתנדבותי והיוקרתי אשר נמשך למעלה משנתיים וכלל הכשרה לתפקיד הקצין הלוחם בים ולימודי תואר אקדמי באוניברסיטת חיפה. לקרוב לשליש מתוכם יש בן משפחה שסיים בעצמו את הקורס בעבר ושאת דרכו הם שואפים להמשיך.