בטקס חגיגי שנערך השבוע העניק הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי אות הערכה מבצעי ליחידות שונות על מעשה בעל חשיבות עליונה שביצעו לשמירה על ביטחון המדינה.

בין היתר, קיבלו פיקוד הדרום, חיל האוויר, אגף המודיעין ושירות הביטחון הכללי פרס משותף, על פעילותם במבצע "חגורה שחורה" ברצועת עזה, שהחל עם חיסולו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהא אבו אל עטא.

הפרס הוענק ליחידות על יירוט של 94% מהשיגורים מהרצועה, סיכול 25 פעילי טרור ותקיפת כ-100 מטרות של ארגון הטרור גא"פ. מה שייחד את המבצע הזה הוא שלא הופצצו "דיונות ריקות", ובמהלכו הכוחות "צדו" 11 פעילי גא"פ במהלך הכנה לשיגור רקטות.

"השילוב החשוב בין אש למודיעין בא למימוש במלוא עוצמתו במהלך ימי הקרב", נכתב בנימוק להענקת האות, "השפעתו של המבצע ניכרת לאורך זמן".

סא"ל ג' הוא מפקד סיוע אש באוגדת עזה. הוא מסביר שהסכים להתראיין ל-mako כדי לחזק את תחושת הביטחון לציבור, לחשוף אותם לעשייה מאחורי הקלעים שבסוף נועדה להגן על חיי כולם. צעדים שהוכיחו את עצמם באותו מבצע חגורה שחורה ונמשכים כל הזמן.

ג' מסביר שהרקע למבצע המוצלח הוא שינוי שנעשה בפערים שהיו בעבר בין חיל האוויר לאוגדת עזה. "כל אחד דיבר את השפה שלו, היה אגו. זה גרם לכך שהיה לוקח הרבה מאוד זמן מרגע שהתחיל מבצע עד שהיה סנכרון בין כל הגורמים".

לדבריו, לפני אותו מבצע וגם כיום, הדברים באוגדת עזה השתנו. "הוקמו תאי תקיפה שבהם נציגי הזרועות השונות יושבים יחד בשגרה, מדברים באותה השפה ומרגישים את אותה מחויבות וגאוות יחידה".

המערך המשותף באוגדה (צילום: דובר צה''ל)
צבעי כומתות שונים יחד. תא תקיפה בדיוק באוגדת עזה|צילום: דובר צה''ל

זה לדבריו גורם לכך שמרגע שיש התראת אמת, כולם הרבה יותר מתאומים ורתומים למשימה וגם התוצאות בהתאם.

"זה מימוש הלכה למעשה של הרב מימדיות ורב זרועיות שהרמטכ"ל מדבר עליה. מסגרת שמורכבת מכלל זרועות צה"ל ועושה עבודה מבצעית ביחד. בתא כזה שנקרא חופת אש רואים אנשים עם 5 כומתות שונות שכולם עובדים יחד תחת אותו מפקד וזה מאפשר לנו לנטרל את האויב בזמן מאוד קצר".

בתאי התקיפה יושבים יחד אנשי מודיעין, חיל אוויר, תקשוב, שב"כ וכוחות נוספים. "כך מצליחים לאתר את האויב עמוק בתוך המסתור שלו, לדוג אותו בפינצטה בלי להרוג בלתי מעורבים".

בלחימה הם מכפילים פי כמה את מספר התאים. סא"ל ג' מסביר שכך הכל עובד מהר הרבה יותר. "דברים לא נופלים בין הכיסאות ואין זריקת אחריות זה שלך וזה שלי. כולנו יחד".

(בווידאו: חיסול פעילי גא"פ במהלך המבצע מיד אחרי שירו פצמ"רים)

ג' גדל בחיל האוויר וכמוהו יתר הקצינים שלו. "התחלתי בטייסת כטב"מ 'זיק', ואז הגעתי לאוגדה. הבאתי איתי את המפקדים משם, וכך הם מפעילים את חיל האוויר לטובת האוגדה. זה דבר שלא היה קודם ושדרג את העבודה יחד בכמה רמות".

באוגדה הוא פגש קצין נוסף מחיל האוויר. "קצין המודיעין גם הגיע משם. גילינו שאנחנו מדברים בשפה משותפת ושנינו בלי אגו. החלטנו שכל הקצינים של שנינו ישבו באגף אחד שזה אולי נשמע בקטנה, אבל זה שגם הפעלת האש וגם המודיעין מגיעים מאותו מקום זה משמעותי ביותר".

השיחה שחזרו ממנה "מורעלים" לטייסות

לדבריו, העבר שלו ושל יתר הקצינים בחיל האוויר עוזר להם לראות את התמונה המלאה והמשמעות, בתכל'ס, היא פשוט פעולה מהירה, חדה ומדויקת יותר של כוחות צה"ל בגזרה.

"כמפקד טייסת היה חסר לי לראות את האנשים שמפעילים אותי בעיניים", הוא מסביר את השינוי. "כשהייתי בחיל האוויר נשענתי על פקודת מבצע והלכתי לטוס בשביל אוגדה מסוימת".

הוא משתף בשיחה אחת שסימנה מבחינתו את השינוי. "הבאתי את המאו"ג (מפקד האוגדה) לשיחה עם כלל מפקדי הטייסות והם דיברו איתו בעיניים ושאלו את השאלות הקשות. מהשיחה הזו הם חזרו "מורעלים" לטייסות".

קרון המפעילים (צילום: דובר צה''ל)
מפעילי כטב"מ. "העבודה איתם כמו זוגיות"|צילום: דובר צה''ל

על איך ההשפעה באה לידי ביטוי בשטח הוא אומר: "אנשים דיברו על השיחה הזו עוד לפני המבצע בצורה מדהימה וכשאתה עולה מולם בקשר בתקיפות הכל נראה אחרת. יש אמון אמיתי שלא היה קודם, זו בשורה. אני קורא לזה חיל האוויר שצבוע בצבעי האוגדה".

סא"ל ג' מסביר שהשילוב הזה בין האוויר ליבשה הוא ממש כמו זוגיות. "אם רק אבוא בדרישות, אגיד למה אתה עושה ככה והוא יגיד אתה לא מבין, זה לא יעבוד. אנחנו משקיעים בזה המון, יש עוד מה לעשות".

לדוגמה, הוא אומר, "אין דבר כזה מפעיל מזרוע אחרת שהפעם הראשונה שאני שומע אותו בקשר היא במבצע, זה קורה בשגרה. אין טייסת בחיל האוויר שלא דורכת פה לפחות פעמיים בחציון, רואה ושומעת את תאי התקיפה, את המאו"ג, רואה את הגדר".

בחנוכה ביקר שם כל בסיס חצרים של חיל האוויר. "מהמב"ס עד מפקדי טייסות כולם היו פה, הראינו להם את הגדר. זה גם הפוך, משתדלים לבוא אליהם. למדתי מ'חגורה שחורה' שכשאתה יודע את האתגר של הכוחות האחרים אתה מצליח לעבוד ביחד".


בנימוקים לפרס, אמרו שהשפעתו של המבצע ניכרת לאור זמן. איך זה בא לידי ביטוי?
"ברגע שמחבל מבין שהוא יוצא לעשות פעילות פח"עית והוא לא חוזר הביתה, כמות האנשים שרוצים לבצע את המשימה יורדת. זה עד היום ככה. מצליחים להגיע לאותה מקצועיות בשגרה ובחירום, הצד השני יודע את זה. השארנו הרתעה".

מה קנה המידה לדעת שאותו ירי שהיה לא יחזור?
"ברגע שאל עטא סוכל, הכל עבד פה כמכונה משומנת. הצלחנו להעביר לצד השני מסר - אני יודע בצורה ממוקדת רק על גא"פ, להבדיל בינו לבין חמאס, זה יצר הרתעה שהם אומרים לעצמם לא בא לנו להיכנס לעוד סבב כזה".

רכב צבאי שהותקף על ידי מטען שהושלך מרחפן (צילום: דובר צה
רכב צבאי שהותקף על ידי רחפן בגבול הרצועה|צילום: דובר צה"ל

במבט קדימה הוא משתף בהתמודדות שלהם עם איום חדש שצבר תאוצה בשנים האחרונות, איום הרחפנים. כבר ראינו מקרים בהם רחפנים פוגעים ברכבים צבאיים ובאוגדה פועלים כדי לא לאפשר לארגוני הטרור להגיע רחוק יותר בפעם הבאה.

"יש לנו דבר שנקרא מב"א - מכלול בקרה אוגדתי – מודל שבו אנחנו יודעים לדבר ישירות עם חיל האוויר ותוך כמה שניות להסיר איום כזה. בלי יותר מדי אישורי בכירים, להעלות עכשיו את מפקד חיל האוויר או מפקד האוגדה. הכל קורה תוך שניות ואין זמן לזה".

לטפל באיום שכזה, מצד אחד הגנה על כוחות היבשה, מצד שני איום אווירי שהוא משימה של חיל האוויר, זה אתגר לא פשוט. אין איך לעשות את זה בלי לדבר באותה שפה. הרמטכ"ל מדבר על זה הרבה, זה הפתרון של הצבא כיום, מודל מהיר וקטלני", מסכם סא"ל ג'.