אמנון ליפקין שחק במבצע ענבי זעם (צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי)
אמנון ליפקין שחק במבצע ענבי זעם|צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי

היום (ד') נפטר הרמטכ"ל ה-15 של צה"ל, אמנון ליפקין שחק. חייו של הצנחן המיתולוגי, שעלה על מדים כבר כנער צעיר כשהחל את לימודיו בפנימייה הצבאית בחיפה, שזורים בהיסטוריה של מדינת ישראל. שחק חלה במחלת הסרטן כבר ב-1995 טרם מונה לרמטכ"ל, אולם הצליח להילחם במחלה ולהחלים עוד לפני שנכנס לתפקיד. היום כאמור בגיל 68 בלבד הכריעה המחלה את אחד מהחיילים הכי מעוטרים שהיו לצה"ל.

לוחם ללא חת

שחק עלה על מדים כבר שהיה בכיתה י', עת החל לימודיו בפנימייה הריאלית בחיפה. בשנת 62 התגייס לגדוד 890 של הצנחנים ומאז השתתף בכל מלחמות ישראל ושלל מבצעים מסמרי שיער, שם הוכיח עצמו כלוחם מקצועי, מאלה שנהוג לומר עליהם כי הם עשויים ללא חת.

אמנון ליפקין שחק עם אהוד ברק (צילום: אוסף התצלומים הלאומי)
אמנון ליפקין שחק עם אהוד ברק|צילום: אוסף התצלומים הלאומי

כקצין צעיר השתתף ליפקין שחק בפעולות התגמול והסתער בראש לוחמיו על מקומות כמו ג'נין וסמוע ובמלחמת ששת הימים השתתף כסמג"ד. את הצל"ש הראשון שלו קיבל שחק כסרן צעיר ב-1968. ליפקין שחק, אז מפקד סיירת דוכיפת, פיקד על כוח של היחידה בפעולת כרמה. בכרמה פעלו הכוחות תוך נחיתות מספרים גדולה לאחר כניסה של צבא ירדן לקרב. הכוח שלו הותקף בצורה מאסיבית על ידי טנקים וטילי אויב. למרות זאת הוא המשיך בלחימה ובפיקוד קר רוח תוך כדי שבאופן אישי חילץ מספר נפגעים.

לאחר מכן התמנה למפקד גדוד הנח"ל המוצנח של חטיבת הצנחנים. בתפקיד זה השתתף באחד מהמבצעים המזהירים של צה"ל, מבצע ברדס. שחק פיקד על כוח שכלל לוחמים מהגדוד ומשייטת 13. הכוח שבפיקודו תקף את בסיס אימונים ובתי מלאכה של ארגון הפת"ח והכוח של שחק ביצע את המשימה באופן במדויק, כאשר הוא מטהר את היעד באש נק"ל ורימונים. לאחר הלחימה נאמר על שחק שפיקד על לוחמיו בצורה מקצועית מעבר לרגיל.

אמנון ליפקין שחק (צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי)
אמנון ליפקין שחק 19/10/1983|צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי

עוד באותה השנה השתתף שחק במבצע אביב נעורים שם פיקד על כוח צנחנים. הכוח הגיעו ללבנון מהים ולאחר מכן הוסע ליעד התקיפה ברכבים של המוסד. כבר בתחילת הפעולה שניים מחיילי הכוח נורו מאחור על ידי השומרים שאבטחו את היעד שלהם. למרות שהכוח הותקל בהפתעה מאחור על ידי עשרות מחבלים, שחק וחייליו המשיכו בלחימה והצליחו להטמין מטעני נפץ ולהשמיד את הבניין המטרה שלהם. הלחימה נעשתה תוך קרבות פנים מול פנים מאוד קשים ועל כך קיבל שחק את העיטור השני.

הרמטכ
הרמטכ"ל אמנון ליפקין שחק 19/08/1996|צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי

במלחמת יום כיפור הוא כבר היה סגן מפקד החטיבה תחת עוזי יאירי. בקרבות החווה הסינית שחק כסמח"ט, יחד עם מפקד החטיבה וגדוד 100 של השריון, השתתף בחילוץ הנפגעים של גדוד 890. שחק היה מהאחרונים לצאת מזירת הלחימה העקובה מדם והוא עשה זאת רק אחרי שפונו כל הנפגעים של 890. הוא השתתף בכל הקרבות של החטיבה ולחם גם בגזרת איסמעליה.

קידום מטאורי בשורות צה"ל

לאחר המלחמה המשיך בקידום מטאורי ובשנת 1977 הוא סגר מעגל לאחר שהתמנה לפקד על חטיבת הצנחנים. בתפקידו זה נלחם שחק במבצע ליטני שם גם חווה, אולי בפעם הראשונה, כישלון וכמעט הודח. היה זה לאחר שחמישה חיילים בגזרתו נחטפו על ידי מחבלים ונרצחו אחרי שחצו את הקווים. הרמטכ"ל דאז מוטה גור רצה להדיחו אולם שורה של קצינים בהם אורי שמחוני שינו את החלטתו של גור.

אמנון ליפקין שחק רמטכ
אמנון ליפקין שחק עם הגנרל אמריקאי ג'ון וסיי שבודק את רובה הגליל |צילום: נתי הרניק, אוסף התצלומים הלאומי

בהמשך הקריירה השתתף שחק בשלל מבצעים ובמלחמת לבנון כבר פיקד על אוגדה באזור בירות. ב-1983 נכנס לפורום מטכ"ל כשהתמנה לאלוף פיקוד מרכז ולאחר מכן לתפקיד היוקרתי של ראש אמ"ן, תפקיד שנחשב לנקודת זינוק לכיסא הרמטכ"ל. ואכן כצפוי ב-1995 הוא מחליף את אהוד ברק ומתמנה לרמטכ"ל כשהוא בן 51. בתקופתו חווה צה"ל לא מעט זעזועים כמו אסון השייטת, מהומות מנהרת הכותל, אסון המסוקים ועוד. בכול המקרים דאג תמיד להיות עם חייליו וקציניו ולתת להם גב וגיבוי מלא.

אמנון ליפקין שחק אלוף פיקוד המרכז (צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי)
בתמונה: הנשיא הרצוג, שר הביטחון משה ארנס ואלוף פיקוד המרכז אמנון ליפקין שחק 07/05/1984|צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי

לאחר שהשתחרר פנה לעולם העסקים וגם שם עשה חיל. אולם הוא החליט לוותר על הכל ולחזור לשרות המדינה כשרץ לכנסת. ב-1999 נבחר לכנסת בפעם הראשונה וכיהן כשר התחבורה ושר התיירות. כשעזב את הכנסת חזר לעולם העיסקי ובשנת 2005 מונה שחק כחבר דירקטוריון בחברת התעופה אל על. גם בחייו האזרחיים העמיד עצמו לשרות והיה חבר בוועדה הראשונה לבדיקת אירועי מלחמת לבנון השנייה.

שחק נשוי לעיתונאית טלי לפקין שחק והשאיר אחריו חמישה ילדים.

אמנון ליפקין שחק עם המלך חוסיין (צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי)
אמנון ליפקין שחק נפגש עם המלך חוסיין 12.01.1995|צילום: סער יעקב, אוסף התצלומים הלאומי

התמונות בכתבה באדיבות אוסף התצלומים הלאומי.