בשיאו של חום יולי-אוגוסט נותקה עזה מאספקת החשמל בהתאם לדרישתו של אבו מאזן. יושב ראש הרשות הפלסטינית דרש את צמצום התמיכה בעזה על מנת לפגוע בשלטון חמאס ברצועה, אך נראה שמי שנפגע באמת כתוצאה מצמצום האספקה הם כמובן האזרחים.
הפחתת החשמל הביאה את תושבי הרצועה למצב בלתי אפשרי. זה חודשיים שתושבי עזה נהנים מפחות מ-4 שעות חשמל ביום וכותצאה מכך גם המים בברזים מופיעים אחת לארבעה ימים בלבד. מרבית בתי החולים ברצועה פועלים במתכונת חירום וטיהור השפכים נעצר והם מועברים ישירות אל הים.
נראה שהמצב ההומניטרי לא יכול להיות גרוע יותר. צה"ל אמנם החליט לפעול בהתאם לבקשת אבו מאזן ולצמצם את אספקת החשמל לרצועה, אבל באותה נשימה נשמעים קולות אזהרה בנוגע למצב הקשה בעזה, שמזכיר בצורה מדאיגה את המצב ערב מבצע "צוק איתן".
"כשאין חשמל הילדים סובלים מאוד מהחום הכבד ואי אפשר להדליק מאוורר. מירא, הילדה בת השנתיים וחצי, סובלת מפריחה על העור בגלל החום והזיעה וצריך לשטוף אותה כל הזמן במים קרים. אני מנפנפת מעליה במגש במקום מאוורר, וזה גורם לי לכאבים כל-כך חזקים בידיים שאני נאלצת לקחת משככי כאבים", מספרת ח'ולוד ג'בר, אם לחמישה ממחנה הפליטים א-נוסייראת. "בתקופה האחרונה שעות האספקה הלכו וצומצמו. בהתחלה קיבלנו חשמל לשש שעות עם הפסקות של 12 שעות, ואז לארבע שעות עם הפסקות של 12 שעות. עכשיו המצב הידרדר עוד יותר והניתוקים נמשכים 18 שעות מדי יום. בנוסף האספקה לא מגיעה בשעות קבועות ולפעמים יש חשמל רק בלילה כשאנחנו ישנים או כשאנחנו מחוץ לבית".
"בעיה פלסטינית פנימית"
בינתיים, ישראל מפילה את האחריות למצב ברצועה על הרשות הפלסטינית. כפי שהגדיר זאת ראש הממשלה נתניהו, מדובר ב"בעיה פלסטינית פנימית". שר הביטחון ליברמן אמר דברים דומים בהתייחס למצב: "מי שצריך לשלם על החשמל זו הנהגת חמאס והרשות הפלסטינית - אנחנו לא צד בעניין. ישלמו - יקבלו חשמל. לא ישלמו - לא יקבלו". דבריו של השר פורסמו באתר מתאם פעולות הממשלה בשטחים בשפה הערבית. "חשוב להדגיש שחמאס גובה כל חודש 100 מיליון שקל מסים מתושבי רצועת עזה", אמר ליברמן. "כל הכסף הזה - במקום ללכת למערכת חינוך, לשיפור מערכת בריאות ולשיפור תשתיות ומים - הכל הולך לתשתיות הטרור, למנהרות ולרקטות".
בעוד דמויות המפתח בפוליטיקה הישראלית מתנערות מהמשבר, שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב מזהיר שאם המצב ההומניטרי בעזה ימשיך להידרדר, עשויות להיות לכך השלכות ביטחוניות. בינתיים, עם המציאות ברצועה אי אפשר להתווכח. כך זה נראה: