ברגעים הקשים של הקרב, כשהכדורים שורקים, כשקולות הנפץ מפלחים את האווירה, כשהאוויר מוצף בעשן ובריח של אבק שריפה וכשהכיעור של המלחמה שולט בשטח - דווקא אז מרחשות להן תופעות יפות ומרתקות שגורמות לכל חייל להחסיר לרגע פעימה. לרוב, לחיילים אין זמן להתעכב וליהנות מהמראה - בכל זאת, צריך להמשיך להתאמן או להילחם - אבל בשביל זה אנחנו כאן. קבלו מקבץ נבחר של התופעות והמראות המרשימים ביותר שקורים רק בזמן השירות הצבאי:
"הילת הטייס"
הקשת בענן בתרבות המערבית היא סמל לגמר הפורענות ולבוא השלום והשלווה על פני הארץ. קשה לצפות שדווקא סמל תמים כל כך יופיע בשדה הקרב, אבל הקשת נוכחת שם ולא סתם, אלא בצורת טבעת שלמה. התופעה מוכרת בעולם התעופה ומכונה "הילת הטייס". התופעה מתרחשת כאשר המטוס טס בסביבה לחה (מעל הים או בתוך ענן) וכאשר האוויר מכיל טיפות מים זעירות בכיוון הפוך מהשמש כלפי כלי הטיס. במצב כזה, קרני האור של השמש תישברנה בטיפות המים ומכיוון שאין קרקע שתפריע לקשת, הקשת תופיע כטבעת עגולה ושלמה שמלווה את המטוס או המסוק במהלך הטיסה.
בשדה הקרב, הילת הטייס יכולה להיווצר כאשר מבצעים תמרונים אוויריים באזורים טרופיים או מעל לפני הים. בנוסף לכך, במקרים רבים, כאשר מסוק חובר לספינה בלב ים, בהנמכה אל עבר הספינה, הרוח שמייצר המסוק תגרום לחלקיקי מים להתרומם מעלה ואם השמש בזווית הנכונה, שבירת קרני השמש בטיפות המים תייצר גם היא קשת צבעים מרהיבה.
בהקשר זה, צר לנו אם שברנו לכם מיתוס ילדות שמקשר בין הקשת לבין השלום, היא יכולה להופיע גם במלחמה.
אפקט קופ-אטשל
גם בסביבה יבשה וחולית, מתרחשת תופעה יפה שמושכת את העין, גם היא קשורה למסוקים. חיילים בכל רחבי אפגניסטן, בעיקר בשטחים החוליים של המדינה, הבחינו בהילה שמלווה את מסוקי הקרב בשעת הנחיתה ובשעת ההמראה כאשר אלו קרובים אל הקרקע. התופעה מוכרת בכל רחבי אפגניסטן ומהווה מפלט של יופי בעבור חיילים רבים שחווים יום-יום את הסכנות שבמדינה מוכת המלחמה ואת זוועות הקרב. אולם, עד היום, לא ניתן לה הסבר וודאי.
עם זאת, ישנם מספר הסברים לתופעה הזו שכל כך הרבה חיילים לוטשים בה עיניים יום יום. הסבר אחד גורס כי החלקיקים שנעים במהירות סביב כנפי המסוק מייצרים חשמל סטטי שמוציא גיצים קטנטנים סביב הכנפיים שביחד יוצרים טבעת גיצים שמלווה את המסוק בהמראה ובנחיתה. הסבר נוסף טוען כי התנועה המהירה של הרוטורים מניעה באוויר חלקיקים כל כך מהר עד שהם נשרפים, כמו מטאורים שבאים במגע עם האטמוספירה של כדור הארץ. עוד הסבר שניתן לתופעה המיסתורית הזו הוא שמדובר בגיצים שנוצרים כאשר חלקיקי חול פוגעים בכנפי המסוק שמפלחים אותם לחלקיקים קטנטנים – תהליך שנוצר בו לא מעט אור.
התופעה זכתה בשבועות האחרונים לכינוי רשמי "אפקט אטשל-קופ" על שם שני חיילים שנהרגו בקרבות באפגניסטן – בנג'מין קופ האמריקאי וג'וזף אטשל האנגלי.
האפקט הזה אגב, לא מצומצם לשטחי אפגניסטן וניתן לחזות בו גם באזור הנגב.
ירי נותבים – מופע אורקולי קטלני
בלילה, אירועי ירי לרוב אינם נראים, אלא יותר נשמעים כתזמורת של קולות נפץ. אולם, כאשר מחליפים את התחמושת בתחמושת נותבים, חילופי הירי הופכים למופע פירוטכני מדהים של כדורי אש שנורים מגבעה אחת לזו שמולה.
קליעי נותבים הם קליעים שמכילים תערובת של סטרונציום ומגנזיום שבמעופם אל עבר המטרה הם ניצתים ויוצרים אור אדום שמסמל את נתיב תעופתו של הקליע. לקליעי נותב יש מספר שימושים: שימוש אחד הוא לשם סימון מטרות ומיקומים בשטח בעת החשכה כאשר אין מספיק עוגנים בשטח כדי שאלו ימקדו את הכוח ליעד האש. שימוש נוסף הוא לצורך כיוונון הירי תוך כדי תנועה – בחשכה, ליורה קשה לראות איפה פגע הקליע. קליע נותב נותן אינדיקציה ברורה הרבה יותר. בנוסף לכך, כוחות שונים עושים שימוש בנותבים על מנת לקבל אינדיקציה לכמות התחמושת הנותרת במחסנית כאשר הקליעים האחרונים במחסנית הם נותבים; על מנת לסנוור אמצעים לראיית לילה שבידי האויב; כאיתות בעת מצוקה או איתות לסכנה לכוחות סמוכים או לשם הבערת דליקה שכן קליעי הנותב הם קליעים עם פוטנציאל דליקות גבוה. מה שבטוח, הם יוצרים יופי של הצגה לחיילים על הקרקע.
פיצוץ גרעיני בתוך הים – קריעת ים סוף בגרסה המודרנית
פצצות הגרעין הן כנראה הנשק הכי הרסני שהמוח האנושי הצליח לייצר אי פעם. התרחיש של השמדת מציאות שלמה עד היסוד הוא מהמסוכנים ביותר וברור שכולנו רוצים להימנע ממנו. כולנו מכירים את המראה של פיצוץ גרעיני (מתמונות כמובן) ועם כמה שזה אבסורד, אין דרך אחרת להגיד את זה – מדובר במראה מרשים.
בשנות ה-50, האמריקאים התחילו סדרת ניסויים שמטרתה הייתה פיתוח פצצת גרעין פשוטה יותר. את הניסויים היה צורך לבצע במקום מרוחק מאדם, כדי למזער את גודל הנזק שפצצה שכזו תייצר, ונבחרו מיקומים שונים ברחבי האוקיינוס. הצלם פט בראדלי, היה אחד הצלמים שהיה עד לפלא של פיצוץ גרעיני בתוך המים – מחזה שהוא מרשים הרבה יותר מפיצוץ גרעיני באטמוספירה.
הסרטון הבא מתעד את הניסוי Wahoo and Umbrella שנערך בשנת 1958 במפרץ צ'ספיק הסמוך למדינת מרילנד. באופן טראגי, הניסוי שנערך בכוונה לנסות את הפצצה גם גבה את חייהם של אנשי הצוות על הספינה שטבעה בעקבות קיר המים שנפל עליה. בנוסף לקיר המים הזה, נוצר גל הדף בלב הים, כזה שגרם לגלים להציף את היבשה ולעשות בה שמות. את הצילומים האלו ניתן לראות בזכות תושיית הצלמים שעלו עם כל הציוד שלהם לעצי הדקל והקוקוס והמשיכו לצלם.
המחזה יפה. התוצאות – הרבה פחות.
דרישת שלום מלב ים
אם כבר הגענו אל הים, שווה להציג גם את הצדדים היפים יותר וההרסניים פחות שלו. ללוחמי חילות ים בעולם כולו ניתנת ההזדמנות להפליג במקומות לא שגרתיים ששיט תיירים סטנדרטי אינו מגיע אליהם. אחד המסעות הימיים המפורסמים ביותר שאוניה של חיל הים ביצעה אי פעם הוא המסע להקפת יבשת אפריקה ולפתיחת דרך הגישה לאילת, אותה הדרך ששימשה באותם הימים לשיירות סחר בין ישראל לידידתה הגדולה דאז – איראן. במבצע הזה למעשה, הפכה ידה של ישראל להיות על העליונה כאשר השתלטה על כל הים האדום – קטע יפיפה שבין העיר הדרומית אילת למצרי טיראן.
האזור מוכר בעולם כולו כבית גידול למינים ייחודיים, משופע באתרי צלילה יפיפיים וכגן עדן לחובבי הדולפינים. אחד המראות התדירים באזור זה ובאזורים נוספים בעולם הוא להקת דולפינים שמלווה את הספינות השטות במי הים, מה שממלא את ליבו של כל לוחם ימי בשמחה ורון, למרות הסכנות הכרוכות בלחימה בלב ים.