"ייתכן שהיה צורך בתגובה תקיפה יותר מצד צה"ל": ראש אגף כוח האדם אלוף מוטי אלמוז נפגש היום (ה') עם נציגות שדולת הנשים, בנוכחות יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תת-אלוף שרון ניר. הפגישה התרחשה על רקע הסערה שפרצה אתמול, בעקבות החשיפה כי מדריכת הצניחה נועה חליוה, בתה של ראש אגף המבצעים אלוף אהרון חליוה ואשת התקשורת שירה מרגלית, הושפלה כש-30 חיילים בני ישיבות הפנו לעברה את הגב בזמן הדגמת תרגיל. בתגובה לתקרית אמר היום ראש אכ"א כי מדובר באירוע חמור.

"מקרי הדרת הנשים בצה"ל היא בעיה פיקודית חמורה. אנחנו לא נסתפק בהצהרות ובכותרות אלא נטפל בנושא בצורה מהותית", אמר ראש אכ"א. "אני מודע לכך שהרבה חיילים לא מכירים את פקודת השירות המשותף ועל כן, בשתי זרועות המרכזיות בצה"ל פועלים כעת להטמעת פקודות וערכים - בבסיסי חיל החינוך ובקורסי הפיקוד בכל הרמות תוטמע פקודת השירות המשותף באופן מקיף". 

בשדולת הנשים המליצו בפני ראש אכ"א והיוהל"ם להקים מערך צה"לי לטיפול בתלונות על הפרות של פקודת השירות המשותף, לחדד את הפקודות בפני כל חיילי צה"ל ולהבהיר למפקדים ולמפקדות כיצד ליישם אותן, לקבוע שיעור למפקדים בנושא פקודת השירות המשותף ולהחיל מדיניות של אפס סובלנות כלפי פגיעה בנשים. האלוף אלמוז ותא"ל ניר העידו כי הגורמים הרלוונטיים מטפלים ומתחקרים כל פניה באופן פרטני, והוסיפו כי צה"ל ממשיך לקיים הדרכות בנושא. 

בתום הפגישה, הדגישה מנכ"לית השדולה כי אי אפשר להסתפק בטיפול פרטני. אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים והקו החם לחיילות של שדולת הנשים בישראל, הוסיפה: "אנחנו מחכות לראות מעבר לדיבורים גם את המעשים, לא רק טיפול פרטני בפניות שלנו". 

המקרה שעורר סערה הגיע לידיעת דובר צה"ל רק בעקבות ציוץ בטוויטר של אם המדריכה. דובר צה"ל אישר תחילה כי התקרית התרחשה והוסיף שהחניכים ננזפו, אך מאוחר יותר הופצה הודעה נוספת. בגרסה החדשה נכתב כי אחד החניכים ביקש מבעוד מועד להשפיל את ראשו בזמן שהמדריכה מבצעת את התרגילים. אחד המפקדים במילואים אישר לו לעשות זאת - והתיר לחיילים אחרים להצטרף אליו. בעקבות שינוי הגרסה של דובר צה"ל, מאיגוד ישיבות ההסדר נמסר: "לצערנו הרב, ישנם גורמים שונים בהם אישי ציבור ופוליטיקאים בכירים שבחרו להטיל דופי ולנהל קמפיין נשכני על גבם של חיילי צה"ל". 

לפני כשבועיים פרסם ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, איגרת ובה הבהיר כי אין למפקדים הרשאה לחרוג מפקודות צה"ל ולהחמיר או להקל בפקודות הלבוש. זאת, בעקבות שורת המקרים שנחשפו לאחרונה בתקשורת. כך, בחודש שעבר נאסר על חיילות בקורס מפקדות שריון ללבוש חולצות לבנות, בעילה שמדובר בלבוש "לא צנוע שעלול לפגוע בחיילים הדתיים". במקרה אחר, לוחמות בגדוד המעורב "ברדלס" נאלצו לצאת מבריכה בכפר הנופש באשקלון כדי לא לפגוע ברגשות החיילים הדתיים.

מנכ"לית שדולת הנשים, מיכל גרא מרגליות, סיפרה אתמול ל-mako פז"ם כי רק בחודש יוני הגיעו לשדולה כ-15 עדויות חדשות. "בכל פעם שיש גל מודעות כמו עכשיו מגיעים יותר סיפורים, אך ברור לנו שזה רק קצה הקרחון. יש גורמים שמנסים לטרפד את ההתקדמות של צה"ל בנושאי שילוב נשים. לנו ברור שהאינטרס היחיד של הצבא הוא למלא את משימותיו המבצעיות. אנחנו נציע לראש אכ"א מנגנון פשוט: ללמד כל חייל וחיילת מה מותר ומה אסור, לייצר מנגנון של תלונות – ולהתחיל להעניש את מי שחורג מהפקודה".

מכתב ראש אכ
מכתב ראש אכ"א למפקדים|צילום: חדשות

זו לא הפגישה הראשונה של נשות הארגון עם ראש אכ"א: בנובמבר האחרון, לפני שפורסמה הגרסה האחרונה של פקודת השירות המשותף, ארגונים כמו שדולת הנשים, נעמ"ת, ויצ"ו, ישראל חופשית, "אמונה" והמרכז הרפורמי לדת ומדינה נפגשו עם הרמטכ"ל, הפצ"ר, סגן הרמטכ"ל וראש אכ"א.