יחידות לאבטחת אישים בעולם הן ארגון משומן ומיומן, מערך אדיר שכל תפקידו להגן על ראשי מדינות ושאר אח"מים. המאבטחים עוברים תהליך הכשרה ארוך ומתיש שכל מטרתו להכין אותם לשנייה שבה מישהו ינסה לפגוע ב"נכס" שלהם.
הם מאומנים לפעול מאפס למאה מתוך ידיעה ברורה שכל חלקיק שנייה שיעבור בלי תגובה יביא לפגיעה במאובטח שלהם ולמוות. אירוע מורכב כשמדובר במאובטח שכל אחד יכול לדעת איפה יהיה ומתי, לא פעם במדינה עוינת או קהל צפוף.
את פניהם של מאבטחי האישים כולנו מכירים מכלי התקשורת או אירועים. אבל אלו הם הקצה של המערך הענק שכולל בתוכו יחידות מודיעין, טכנולוגיה, לוחמה בטרור, חבלה ולוגיסטיקה.
הסד"כ של אותן יחידות מסווג אבל ניתן להעריך שמדובר בכמה מאות גברים ונשים. רמת האיום תגדיר את רמת האבטחה של האישים וכל יציאה לשטח נעשית אחרי מגוון רחב של פעולות חשאיות וגלויות, מקרים ותגובות. לא פעם חלק מהיצירתיות הזו נחשפת כשרואים כלי נשק ייחודי ושאר אמצעים בסיקור של המאובטח.
היחידה לאבטחת אישים בישראל
היחידה עברה באופן טבעי מהפכה אחרי רצח יצחק רבין ז"ל. די לראות את כמות המאבטחים שמלווה את ראש הממשלה כדי להבין את זה. לצד המאבטחים עצמם, כל יציאה של ראש הממשלה מלווה במערך של בודקים וסורקים שמגיעים ליעד עוד לפני המאובטח.
מערך האבטחה פועל צמוד למשטרת ישראל וכל שיירה של ראש הממשלה זוכה גם לליווי של צוות חבלנים של המשטרה וצוות ימ"מ. הם גם חוברים ליחידות במדינות אליהן מגיע ראש הממשלה. בבריטניה הייתה זו יחידת היחידה המשטרתית ללוחמה בטרור שאנשיה כמעט ולא נראים בציבור.
בניגוד לארה"ב, שם ראינו לאחרונה תיעוד של חבר בצוות הצלפים, את אלה של השב"כ אנחנו לא רואים בדרך כלל. לאחרונה הם עלו לכותרות כאשר אחד המאבטחים תועד כשהוא חמוש ברובה נגד רחפנים. רמז לעוד איום ברשימת האיומים של השירות. מעניין לציין שבעבר המאבטחים שולבו בפעולות לסיכול טרור כמו למשל חילוץ בני ערובה ממטוסים חטופים.
לפני שלוש שנים שב"כ שיתף באופן נדיר סרטון שמציג את מאחורי הקלעים של היחידה ומספר את הסיפור שלה.
השירות החשאי של ארה"ב
די לראות את כמות מטוסי התובלה שמלווים את הנשיא האמריקאי לכל מקום כדי להבין שגם פה האמריקאים עושים את זה הכי גדול שאפשר. השירות החשאי זו סוכנות שתפקידה להגן על הנשיא וסגנו, כולל בני המשפחה ונשיאים לשעבר.
על פי פרסומים שהיו בעבר הארגון הזה מונה לא למעלה מ-5,000 סוכנים. הרבה יותר מהגודל של רוב שירותי הביטחון בעולם.
השיירה הנשיאותית בארה"ב מונה כמות אדירה של 50 כלי רכב. ולצד ה"חייה" שזה הרכב המשוריין של נשיא ארה"ב, יש רכבים עם מאבטחים, באחרים יש אנשי לוחמה אלקטרונית וסייבר, חבלנים וצוותי לוחמה בטרור (צוות ERT) שנראים כמו צבא קטן אותם ניתן לזהות על ידי הסרבלים הכחולים, וסטים וכלי הנשק המיוחדים בהם רובי סער M-4 ותתי מקלעים ייחודיים.
יש שם גם רכבים לנטרול חומרים כימיים בילוגים, אמבולנס ועוד. לשירות החשאי יש סניפים/משרדים בכמה מדינות בארה"ב ובהם יש גם אנשי חקירות שתפקידם לבחון ולחקור כל איום על הנשיא. חלק מהסניפים ממוקמים גם במדינות זרות.
לאורך מסלול התנועה של הנשיא וביעדים אליהם יגיע יתמקמו בחשאי הצלפים של השירות. אולם את אלה ניתן לראות על גג הבית הלבן בין היתר.
שירות הביטחון הנשיאותי של רוסיה
ה- SBP זה הגוף האחראי על אבטחתו של נשיא רוסיה שהוקם על בסיס יחידה שבעבר הייתה חלק מהקג"ב. היחידה מונה אלפי סוכנים, מאבטחים ואנשי מקצוע נוספים שכמו העמיתים שלהם בארה"ב, עושים את זה במה שנראה כמו הפקת ענק.
את זה ראינו לא מזמן כשמטוסי תובלה גדולים מסוג IL-76 נחתו בישראל לפני ביקורו של פוטין. מבין אלפי העובדים בסוכנות כ-900 הם מאבטחים ישירים של פוטין והחלוקה שלהם נעשית לפי מעגלי אבטחה.
רוב אנשי האבטחה מגיעים ליחידה אחרי שירות ביחידות הספצנאז השונות. בנוסף ישנה יחידת מודיעין שתפקידה לרכז ולנתח את כל האיומים על הנשיא לצד יחידה שמנתחת פרופילים של גורמים עוינים.
Russian SBP FSO officer (Presidential Security Service - Federal Protective Service) in Buenos Aires, Argentina during the G20 2018. #RUSSIA #tactical #Security #specialforces pic.twitter.com/57FZKEsO13
שתיהן מעבירות את התוצרים שלהן ומתדרכות את אנשי האבטחה. עובדי היחידות האלה מגיעים לרוב אחרי שרות ביחידות המודיעין של הצבא וה- FSB - המקביל הרוסי למוסד או ה- CIA.
את נשיא רוסיה מלווים תמיד עוד צוותים מקצועיים, בהם אנשי חבלה שמומחים באיתור ונטרול מטענים, כלבנים, יחידה טקטית של לוחמים חמושים ברובי סער וציוד לחימה נוסף.
אלו נעים ברכבי השיירה כאשר בניגוד למאבטחים בחליפות השחורות הם נסתרים מהעין ויצאו מכלי הרכב רק בתרחישי קיצון. ניתן להעריך שהשירות מפעיל גם צלפים.
דיביזיית הביטחון של גרמניה
הכוח שאחראי על אבטחת הקנצלרית ובני משפחתה דומה חיצונית לרוב השירותים אותם סקרנו. מאבטחים, אנשי מודיעין, רפואה, צלפים ועוד פועלים במסגרת הדיביזיה ששייכת ארגונית למשטרה הפדרלית.
מי שמעורר סקרנות מיוחדת הם אנשי היחידות ללוחמה בטרור שמלווים כל שיירה ותנועה של הקנצלרית. יהיה שם תמיד צוות של ה- GSG9 שזו המקבילה הגרמנית שלל הימ"מ ובנוסף של יחידת ASE, יחידת לוחמה מיוחדת לתגובה מהירה ותרחישי קיצון.
אחת מהמשימות של אנשי היחידה היא להגיב בעוצמה ומהירות במקרה ושיירת המאובטח נפלה למארב ולסייע לצוות האבטחה להביא את המאובטח למקום בטוח.
אנשי היחידה הזו חוברים גם ליחידות אבטחת אישית זרות כאשר מנהיגים שונים מגיעים לביקור בגרמניה. בעבר נרשמו שיתופי פעולה עם המקבילים שלהם בשב"כ. סוכני היחידה הזו פועלים גם בחו"ל, בעיקר מדינות בעלות סיכון גבוה באפריקה ואסיה לפי שאישים רמי דרג מגיעים לשם מגרמניה.
בין השאר הם פרסו לישראל, עיראק, אפגניסטן (שם נהרג אחד מלוחמי היחידה לפני מספר שנים) ומדינות נוספות. כל מפגשי הפסגה שנערכים בגרמניה מאובטחים גם על ידי לוחמי היחידה הזו. לרוב ניתן לזהות אותם על ידי כלי הנשק המותאמים שלהם מסוג MP-5 ו- G36C.
פיקוד המשמר העליון של צפון קוריאה
כשמנהיג צפון קוריאה נפגש עם נשיא ארה"ב, חזינו במה שנראה כמו סצינה מהסרט "שומר הראש" וזה ממש לא היה במקרה. בזמן שרכב השרד של קים ג'ון און נע לעבר המפגש, רצו לצדו 12 מאבטחים חסונים בחליפות שחורות שחלק מהזמן הניחו את ידם על הרכב.
עריקים מצפון קוריאה טוענים שהסיבה היא שהמנהיג היה מכור לסרטים אמריקאים, וכאשר ראה את הסרט שומר הראש דרש שגם אנשי האבטחה שלו יתנהלו ככה.
המאבטחים מאותרים לתפקיד עוד כשהם בתיכון אחרי שעברו בדיקה קפדנית כולל של בני המשפחה שלהם. הם חייבים להיראות טוב, ומספיקה צלקת קטנה כדי לפסול אותם לתפקיד. ההכשרה הראשונית, לפי עדויות של עריקים, נמשכת כחצי שנה ולאחר מכן עוד תקופת אימון של שנתיים, בטרם יורשו לאבטח את המנהיג העליון.
מה שמדהים בסיפור הזה, הוא גודל הפיקוד. חוץ מכמה אלפי מאבטחים וסוכנים ישירים הפיקוד כולל לא פחות משלוש חטיבות של לוחמים שמלוות את המנהיג לכל מקום.
החטיבות האלה כוללות לוחמים מצוידים היטב, טנקים, תותחים גדוד הנדסה, גדוד שלם של רפואה וגם לוגיסטיקה וכלי טיס. בסך הכל כ-90 אלף בני אדם שכל תפקידם הוא לאבטח את המנהיג העליון.