מפקד פלוגה בחטיבה 188 של חיל השריון סיים את שירותו הצבאי לאחר שהפרקליטות הצבאית הגישה כנגדו כתב אישום בעבירות של התעללות בנסיבות מחמירות בחייל שהיה פקוד שלו, פציעתו בנסיבות מחמירות והתנהגות שאינה הולמת כלפי אותו חייל.

מקריאת כתב האישום מתקבל הרושם שאכן מדובר במפקד שעבר עבירות חמורות ועליו להיענש במלוא חומרת הדין. אך לטענתו של המ"פ שהיה נחשב לקצין מצטיין, החייל, שאותו לקח תחת חסותו, "תפר לו תיק" לכאורה - לאחר שהמפקד לא אישר לו לצאת הביתה במהלך עוצר יציאות הקורונה והעניש אותו בריתוק כשברח מהבסיס.

כמה חיילים וקצינים בחטיבה ששוחחו עם mako על הפרשה תומכים בגרסתו של מפקד הפלוגה, טוענים כי לא אפשרו להם להעיד לטובתו וכי התיק מסתמך בעיקר על עדותו של החייל הקורבן כביכול, לו יש לכאורה רקע של עבירות אמינות ומשמעת.

בלא קשר לתיק, בעבר פורסם כי אותו חייל לא אמר אמת על עברו וסיפורו האישי, בכתבה אשר שודרה בטלוויזיה. בזמנו, קרובי הקצין אף שיתפו את הכתבה ברשתות החברתיות וכתבו כי הם גאים בחייל של הבן שלהם.

 


 

בכתב האישום נטען בין היתר כי המ"פ: "היה מכה את החייל באגרופים, בעיקר בעורף, בבטן ובגב; וכן בבעיטות, בעיקר בבטן, בגב וברגליים". עוד על פי כתב האישום הוא: "לקח מטול רימונים, הכה באמצעותו בחוזקה בפניו של החייל וגרם לו לדימום בגבה השמאלית ובגשר האף".

באירוע נוסף נטען כי: "הניח כיסא מעל גופו של החייל בעת שזה היה על הרצפה באופן שלא אפשר לחייל לקום אלא רק כמה דקות לאחר מכן, כאשר סיים המ"פ לאכול". השיא על פי כתב האישום היה כאשר בעט בו כ-15 פעמים. "כתוצאה מכך נגרמו לחייל שטף דם גדול באזור צלעותיו ומספר חבורות פתוחות ברגלו והוא התקשה לדרוך עליה".

עו"ד יוסי זילברברג המייצג את מפקד הפלוגה, טוען כי האמת שונה מהמוצג בכתב האישום וכי החקירה בתיק נוהלה באופן רשלני.

"החוקרים לא הציגו את הרקע לפרשה", טוען עורך הדין. "נוצרה בין המ"פ לחייל דינמיקה שהחייל היה מקלל אותו בצחוק והמ"פ היה נותן לו בעיטה בצחוק, אם הוא לא היה מתעורר בבוקר כמו כולם. התנהגות הקצין לא הולמת, אין ספק, אבל זה תיק שהיה צריך ללכת לדין משמעתי, אולי לקבל השעיה. אין כאן עבירה פלילית".

בצה"ל טוענים שאותה התעללות כביכול התגלתה כשהחייל הגיע לרופא עם סימני אלימות וכשנשאל על כך, התברר לכאורה שהקצין בעט בו. "הסימנים היו במקום אחד והבעיטה שהקצין מודה בה הייתה במקום אחר, בשונה ממה שנטען בכתב האישום", טוען עורך דינו.

יצוין כי כשביקשנו ב-mako לראות תיעוד של אותה פציעה או מסמכים מהרופא, טענו בצבא כי אין להם אפשרות להוציא חומרי חקירה.

לטענת עורך הדין, חקירת העדים בתיק הייתה לא תקינה. "חיילים סרבו לעשות עימות וויתרו להם. למה חייל שמעיד לא רוצה לעשות עימות? איך ששמעו שמ"פ מרביץ לחייל כביכול, לא עניין אותם מי החייל ומה הרקע שלו. אמרו יאללה, נפיל על המ"פ. בכתב האישום לא מצוין הרקע של החייל שכולל עבירות משמעת ושקרים".

מפקד וחייל לוחם, אילוסטרציה (צילום: דובר צה''ל)
מפקד וחייל לוחם, אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לנאמר|צילום: דובר צה''ל

למרות הטענות החמורות העולות מכתב האישום, עורך הדין טוען בתוקף כי המ"פ בכלל החליט לקחת כפרויקט את אותו חייל שבו הוא כביכול התעלל, טענה המגובה גם בכתב האישום ובעדויות חיילים ששירתו עם השניים.

"המ"פ סייע לו במציאת דירה, נתן לו מכשיר טלפון מתנה, ימי חופש לארגן את הדירה ובגלל הרקע הקשה שלו גם כיוון אותו וסייע לו לחתום קבע", טען עורך הדין. "ביום ההולדת של המ"פ החברה של אותו חייל אפילו הכינה לו עוגה כהכרת תודה".

עו"ד זילברברג נשאל איך הוא מסביר את הפער בין גרסאות הצדדים והשיב: "יש פה חייל מניפולטיבי עם רקע בעייתי שניצל את הקשר ביניהם. המ"פ אמר, מהעזרה שלי לחייל הזה קברתי את החיים והקריירה שלי. כל מפעל החיים שלו נהרס כי החליט לעזור לו. לא הייתה פה התנהגות פלילית ומתעללת".

 


 

ל-mako הגיעו כמה עדויות מקצינים וחיילים בחטיבה שמכירים את שני המעורבים. "אם יש מפקד שמתעלל בחיילים שלו הוא צריך לעוף מהצבא ולשלם את המחיר אבל זה לא המקרה", טוען קצין שמכיר את האירועים.

"המ"פ קצין מצטיין ואהוב בחטיבה", ממשיך אותו קצין. "בחיים לא היה איתו משהו כזה. יש פה טענות של חייל שנתפס בעבר בשקרים ועשה בעיות. את העדות שלנו משטרה צבאית משום מה לא מוכנה לקבל".

חייל ששירת עם השניים בחטיבה הוסיף: "הוא לקח את אותו חייל כפרויקט אישי ועזר לו, אני בחיים לא נתקלתי באלימות מצד המ"פ ומי שמכיר אותו יודע שאין מצב שהוא יעשה דברים כאלה בכוונה לפגוע".

קצין נוסף טוען: "כשפנינו כמה מפקדים וחיילים מהגדוד לפיקוד בנושא, הם אמרו לנו לא להתערב. אני יכול להגיד שאני אישית שוקל את המשך השירות שלי בקבע בגלל ההתנהלות של הפיקוד ואיך שהפנו עורף למ"פ".

גורמים צבאיים דוחים את הטענות ומשיבים כי התיק מתבסס על כל העדים הרלוונטיים וכי החוקרים שמעו את כל מי שביקש למסור עדות. לטענתם הקצין הודה בכמה מהמקרים המיוחסים לו והוא שביקש לסיים את שירותו הצבאי. על סיום שירותו המוקדם, הוא נאלץ לשלם לקופת הצבא סכום של 10,000 שקלים. הצדדים הסכימו ללכת להליך גישור בתיק.

על הפרשה פורסם לראשונה בתאגיד השידור כאן.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:

"ביום 20 בדצמבר 2020 הוגש לבית הדין הצבאי במחוז שיפוט צפון כתב אישום כנגד קצין בדרגת סרן אשר שירת באותה עת כמפקד פלוגה. כתב האישום מייחס לקצין עבירות של התעללות בנסיבות מחמירות, פציעה בנסיבות מחמירות, פציעה והתנהגות שאינה הולמת. זאת, בגין מסכת של מעשים אלימים שביצע לכאורה כלפי חייל ששירת תחת פיקודו, אשר כללו בחלק מהמקרים אגרופים ובעיטות. כתוצאה מחלק מהמעשים נגרמו לחייל חבלות ופציעות.

כתב האישום הוגש לאחר חקירה מקיפה, במסגרתה נגבו עדויות רבות, ובוצעו פעולות חקירה מגוונות. עם הגשת כתב האישום התבקש מעצרו של הקצין עד תום ההליכים המשפטיים בעניינו".