מבוכה בצה
"המג"ד הפסיק לסמוך עליי אבל ביקש שאמשיך בלחימה" (אילוסטרציה)|צילום: דובר צהל

מבצע צוק איתן הסתיים לפני למעלה משנה וחצי, אבל עדיין נותרו מאות חיילים שלחמו ברצועה ולקו בטראומה שממנה עדיין לא התאוששו עד היום.

ש', 32, היה קצין קרבי ביחידת כפיר. בשירותו הסדיר הוא פעל בגזרות הכי חמות, ביצע מעצרי מבוקשים, מארבים, טיפל בהפרות סדר, במיידי בקבוקי תבערה, בלוקים ואבנים בנחישות ובמקצועיות. לא פעם נאלץ להיכנס למחנות פליטים ולבצע מעצרים. כבר אז הוא הרגיש שהפעילות מקשה עליו: "בזמן קורס קצינים, נכנסנו למחנה פליטים, הוצאתי אנשים מהבתים. היה קשה לי לראות ילדים בוכים. הרגשתי שזה על המצפון שלי", סיפר.

כאשר סיים את שירותו הצבאי גויס ש' לגדוד חי"ר במילואים ששירת בשטחים, ובצוק איתן הוא שירת בחזית הקדמית מול המחבלים ברצועת עזה. "היו מלא אירועים, זרקו עלינו מטענים", שחזר ש'. "קיבלנו ידיעה שיש מחבלים שמסתתרים במחנה פליטים. הגענו למקום. המחבלים ירו עלינו. זרקתי לעברם רימוני הלם. נכנסנו לתוך מחנה הפליטים. ראיתי את המחבלים. עשינו סריקות כדי לאתר אותם. במשך כל הזמן הזה חשתי מתח ופחד שעלולים לחטוף אותי".

כאשר ש' חזר לבסיס הוא התקשה לישון וסבל מסיוטים ופחדים. "היו לי סיוטים שיורים עליי, הורגים אותי וחוטפים אותי. המג"ד הפסיק לסמוך עליי אבל ביקש שאמשיך בלחימה", נזכר ש'. "פניתי לרופא שהפנה אותי לקב"ן. בדרך לקב"ן ראיתי אישה וחשבתי שהיא מחבלת. בטעות כמעט יריתי בה. ביקשתי מהמפקד שלי יום חופש".

לדבריו, בדרכו בחזרה לבסיס חש ברע. "הרגשתי מעין התקף לב. לא יכולתי לנשום, לא היה לי אוויר. פניתי לחדר המיון בבית החולים בעפולה. חשבתי שזה יעבור אבל זה לא עבר. עברתי מרופא לרופא. הופניתי לפסיכיאטר שנתן לי תרופות אבל לא עזר. מאז שיצאתי מהעזה, אני עצוב כל הזמן, לא ישן בלילות, חושב הרבה על הלחימה, חושב כל הזמן שאנשים רוצים להרוג אותי... אני לא אוכל, ירדתי במשקל. לפעמים אני שובר חפצים ולא זוכר שזה קרה. כל רעש הכי קטן מפריע לי. אני לא רואה טלוויזיה. לא רואה חדשות על מלחמה. כשאני רואה ברחוב אנשים עם מדים אני מתעצבן, זה מזכיר לי את צוק איתן".

ש, שמטופל היום על ידי פסיכיאטר בבית החולים איכילוב, הגיש באמצעות עו"ד אלי סבן תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון, להכיר בו כנכה צה"ל לאור הטראומות שעבר בצוק איתן. לתביעה צורפה חוות דעת פסיכיאטרית הקובעת חד משמעית כי אירועי מבצע צוק איתן פגעו ב-ש' מבחינה נפשית.

קצין התגמולים החליט באחרונה להכיר ב-ש' כנכה צה"ל. ש', אמור בקרוב להגיע לוועדה הרפואית אשר תקבע את אחוזי נכותו והוא יוכל לקבל טיפול רפואי על חשבון משרד הביטחון.