לפני כשנה החלה לפעול במחלקת המדינה האמריקאית "תוכנית התמריצים ללכידות האירופאית" – ERIP – שמטרתה להעביר מדינות באירופה מתלות בנשק רוסי לנשק מתוצרת ארה"ב. כעת החליטו בארה"ב להרחיב את התוכנית ועל הדרך לפגוע בכלכלה הרוסית.
אחרי שהסתיימה המלחמה הקרה ובריה"מ התפרקה, מדינות רבות במזרח אירופה מצאו את עצמן עם מאגרים של נשק סובייטי. עובדה זו הביאה לכך שעד היום הצבאות של אותן מדינות נשענים על נשק רוסי בעיקר. מה שאומר גם רכש, חלקי חילוף, אימונים ועוד.
בארה"ב פתחו בתוכנית שמטרתה לסייע לאותן מדינות, כמו למשל אלבניה, בוסניה, קרואטיה, יוון, מקדוניה ועוד, ברכש של נשק אמריקאי שהוא לרוב יקר יותר, בעיה לא פשוטה לאותן מדינות שהקופה שלהן לא מלאה במזומנים.
לתוכנית יש 3 עקרונות: הראשון מימון לרכש, אימון ותחזוקה כדי להבטיח את היכולת של אותו צבא. שני, התחייבות של המדינה הנבחרת שבעתיד לא תרכוש ציוד צבאי חדש מרוסיה. העיקרון השלישי, מדינה שתקבל את המימון תתחייב להשוות מימון מצדה לפחות שווה ערך, ועדיף שגם יותר.
עם זאת, אין איסור לרכש פריטים לתחזוקת הנשק הרוסי שקיים כבר באותו צבא. "אין לנו מטרה לרסק את אותו צבא, אלא לבנות אותו", הסביר גורם במחלקת המדינה.
Greece received 70 OH-58D Kiowa Warrior armed reconnaissance helicopters (+1 CH-47D Chinook) through the US Excess Defense Article (EDA) programme on May 16, 2019. A big boost to #HellenicArmy's capability to conduct intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) missions. pic.twitter.com/s18LUPd2mo
— e-Αmyna (@e_amyna) May 17, 2019
כבר בשלב הראשון ארה"ב תקצבה את התוכנית בכ-200 מיליון דולר, מימון לאותן מדינות באם יבחרו בנשק אמריקאי במקום הרוסי. השאיפה היא שתוך שנים בודדות אותן מדינות יוותרו על הנשק הרוסי ויעדיפו את האמריקאי, כך הן יהפכו לבנות ברית מחויבות. בנוסף, פחות כסף יזרום לאוצר הרוסי ובמקום זה יגיע לאמריקאי.
קרואטיה שמפעילה נגמ"שים רוסים עוברם היא מחפשת תחליף, כבר קיבלה 25 מיליון דולר. גם יוון קיבלה 25 מיליון דולר למימון רכש של נגמ"שים חדשים במקום הרוסים שיש לה. מקדוניה קיבלה 30 מיליון דולר וסלובקיה קיבלה לא פחות מ-50 מיליון דולר במתנה כדי לסייע לה להחליף את צי המסוקים הרוסים שיש לה.
נראה שארה"ב מכניסה את היכולות התקציביות שלה למלחמה מול רוסיה, לה אין יכולת להילחם בכלכלה האמריקאית. העניין הכלכלי, יש לציין, היה המרכיב העיקרי בניצחון האמריקאי במלחמה הקרה.