היום (ראשון) יחל בבסיס עובדה תרגיל בינלאומי ענק בהובלת חיל האוויר, "בלו פלאג 2021". האימון שמתקיים בכל שנתיים יחל במטס ראווה מעל הכנסת בירושלים, כאשר בשעה 15:35 יטוס בשמי הבירה מטוס F-15 אותו יטיס מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין ומטוס F-35 "אדיר" שילווה אותו.

יחד איתם יטוס "יורופייטר טייפון" של חיל האוויר הגרמני, המכונה "Star Eagle", שנצבע בצבעי דגלי ישראל וגרמניה, אותו יטיס מפקד חיל האוויר הגרמני, גנרל אינגו גרהרץ. מטס נוסף יתקיים בשמי תל אביב (16:45) ואחד נוסף בירושלים בין השעות 16:30 ל-17:00.

מטסים מהסוג הזה הם עניין שבשגרה בתרגילים בינלאומיים. כאן בארץ עלו מאז פרסום המטס כמה ציוצים ברשתות שמתחו ביקורת על קיום המטס, תהו מדוע צריך אותו וטענו שמדובר בבזבוז כספי ציבור.

העלויות מן הסתם אינן זולות. כל שעת טיסה של מטוס קרב עולה כמה עשרות אלפי דולרים, אך כל חיל האוויר שמשתתף בתרגיל משלם מתקציבו. כאמור, ישראל לא המציאה את הגלגל בכל הקשור למטס מהסוג הזה.

בכל שנה מתקיים אימון אווירי בינלאומי ענק בו משתתפת ישראל - "איניוחוס" ביוון. בכל אימון כזה ישנו מטס של כלל המשתתפים שטסים מעל נקודות מוכרות במדינה, בהן גם האקרופוליס. התמונות האלה הן דיפלומטיה בינלאומית של היוונים, שמראים לטורקים את העוצמה הצבאית שלהם, את היכולות וגם את ה"גב" שיש להם ממדינות נוספות שלוקחות בו חלק.

מטוסי קרב ממדינות שונות שטסים יחד בשמי ירושלים ייצרו תמונות שיהפכו לוויראליות וישודרו בכל העולם. זהו מסר של שיתוף פעולה צבאי וביטחוני בתפוצה רחבה ביותר. על הדרך הוא יספק גם חשיפה נוספת לנופי המדינה בתפוצה כזו.

מבחינת ישראל זוהי הזדמנות להעביר מסר של עוצמה לאויביה ובראשם איראן, על ידי הפגנת יכולות והצגת שיתוף הפעולה הבינלאומי ההדוק עם מדינות רבות, מעצמות כמו ארה"ב, בריטניה, צרפת וחילות במיקום אסטרטגי בים התיכון כמו יוון ואיטליה.

Desert Eagle (צילום: חיל האוויר)
תרגיל Desert Eagle, אוגוסט 2021|צילום: חיל האוויר

השנה, חיל האוויר ההודי שהשתתף בתרגילים קודמים עם מטוסים אחרים הגיע לראשוני עם מטוסי מיראז' וחיל האוויר הצרפתי שגם הוא התאמן בעבר עם החיל הישראלי, הגיע לראשונה עם מטוסי הראפאל שלו.

התרגילים המשותפים מחזקים את היחסים וקשרי ידידות של ישראל עם המדינות המשתתפות. בהגעה של חילות אוויר מרחבי העולם לארץ ובצילומים המשותפים כמו במטס, יש הצהרה של חיזוק ותמיכה בישראל.

חלק מחילות האוויר המשתתפים פועלים באופן מבצעי גם במזרח התיכון, כשהתרגילים בהם חיל האוויר הישראלי משתתף לצידם נוצרים קשרים אישיים וההערכה ההדדית מתחזקת. אלו דברים שלא היו קורים באותו אופן בלי אותם מטסים משותפים והתרומה הביטחונית שלהם עולה על מחיר המטס.