מגן סגור ועד חגורה שחורה
ב- 2019 סבבי הלחימה שינו את שמם ל"ימי קרב", כשהמשמעותיים ביותר נרשמו במאי 2019, אירועי "גן סגור". אז, שוגרו לישראל מרצועת עזה כמעט 700 רקטות ופצצות מרגמה, שהביאו למותם של ארבעה ישראלים. מנגד בוצעו כמעט 300 תקיפות של חיל האוויר, השריון וחיל הים, שהביאו למותם של 25 פלסטינים, רובם המכריע מחבלים.
"מבצע חגורה שחורה" בחודש נובמבר הוקדש כולו ללחימה מול הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ) כשחמאס נמנע מלהתערב ולישראל שוגרו 450 רקטות מעזה. הג'יהאד ספג סיכול ממוקד נדיר של מפקדו בהאא אבו אלעטא וציד של משגרי רקטות, שהביא למותם של למעלה מ-20 מחבלים, אבל גם הרג של משפחה חפה מפשע. לראשונה גם יורט מל"ט גדול של אחד מארגוני הטרור בשמי עזה אחרי שהגיע לגובה של 12,000 רגל.
על פי פרסומים זרים חזר חיל האוויר הישראלי לתקוף בעיראק לראשונה מאז 1981 כשתקף את ההתבססות האיראנית כחלק מהמערכה שבין המלחמות "המב"מ". עוד על פי פרסומים זרים ישראל תקפה גם בביירות מאז 2006 בהסלמה שהייתה בחודש אוגוסט. דבר נדיר אחר שקרה הוא שחיזבאללה ניסה ליירט כטב"מ של חיל האוויר, ללא הצלחה.
בשנת 2019 צה"ל הגדיל משמעותית את היקף האימונים שלו, בעיקר באש חייה במתחמי אימונים ייעודיים. חלק מהגדודים בצה"ל הגיעו להיקף ירי של 40,000 כדורים בשבוע אחד.
אימונים עם דרכון
בינואר פתח חיל הים באימון "ים הזעם" בו השתתפו ארבע ספינות טילים, ולראשונה מזה 20 שנה ירו טיל הרפון חי על ספינה ישנה שנרכשה למטרה זו ממרחק של 100 ק"מ.
חיל הים הוביל גם את התרגיל הבינלאומי "נחשולים אדירים" בשיתוף פעולה עם עשרה ציים זרים ובהם ארה"ב, יוון וצרפת. מדובר בפעם הראשונה בה הצבא ערך תרגיל נרחב המתמקד בפעילות דרך הים.
באוגדת עזה השלימו בחודש יולי תרגיל ענק שסיכם הערכות ללחימה תחת השם "ארבע העונות". תרגיל שלצד לחימה כלל התמודדות עם רחפנים ואף פינוי רחב של אוכלוסייה פלסטינית במקומות שבהם יפעל הצבא. חטיבה 188 ביצעה בחודש נובמבר את אחד מהאימונים האחרונים שלה על טנק מרכבה סימן 3 אותו תחליף במרכבה סימן 4.
צה"ל ביצע גם תרגיל יבשתי ענק להתמודדות עם הזירה הצפונית, הגדול ביותר מאז "אור הדגן" ב-2017.
חיל האוויר קיים בבסיס עובדה תרגיל בינלאומי גדול, 'בלו פלאג 2019', בו השתתפו למעלה מ-70 כלי טיס שהגיעו מארה"ב, גרמניה, יוון ואיטליה. זה היה תרגיל ראשון תחת הקטגוריה של מטוסי החמקן שהגיעו מישראל ואיטליה. לפניו, חיל האוויר השתתף בתרגיל "קוברה וורייר" במסגרתו נחתו לראשונה מזה שנים מטוסי צה"ל על אדמת בריטניה.
שינויים בצמרת
בשנת 2019 נכנס לתפקידו הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי שהחליף את גדי איזנקוט. שר הביטחון החדש נפתלי בנט נכנס גם הוא לתפקידו אחרי שנה שלא היה שר במשרה מלאה.
האלוף יואל סטריק עזב את משרדו בפיקוד הצפון ומונה למפקד זרוע היבשה, כשהוא אמור להוביל את ההתעצמות שלה על פי התוכניות של הרמטכ"ל כוכבי. את סטריק החליף בתפקיד אלוף פיקוד הצפון האלוף אמיר ברעם, אחרי שהרמטכ"ל הכריז על כמה סבבי מינוי חדשים המסמנים את שובם של הצנחנים, החטיבה בה צמח גם כוכבי, למטה הכללי.
מדובר בין היתר על אמיר ברעם ואיתי וירוב לפיקוד הצפון והמכללות הצבאיות. הם הצטרפו לאהרון חליווה, אמיר אבולעפיה, ליאור כרמלי, הרצי הלוי, מוטי ברוך ואבי בלוט, שגם הם הגיעו מהצנחנים. בצה"ל יש לא מעט קצינים שיצאו נגד זה שלצנחנים יש רוב בקרב חברי המטכ"ל.
גם דובר צה"ל החדש, תא"ל הדי זילברמן נכנס לתפקידו במקום תא"ל רונן מנליס. זה אחרי שהמינוי הראשון של כוכבי, גיל מסינג, בוטל בגלל הקשרים פוליטיים. למפקד חטיבת גולני מונה אל"מ ברק חירם, שנפצע במלחמת לבנון השנייה, איבד את עינו ואף קיבל צל"ש.
תא"ל אייל הראל מונה להחליף כראש מספן ים את תא"ל שי אלבז, שנאלץ לפרוש מצה"ל בשל עדויות חיילות נגדו שנחשפו בכתבה ששודרה ב"אולפן שישי".
מינויים בולטים נוספים היו אחרי שהרמטכ"ל אישר את הקידום של אל"מ נ' לתפקיד קצינת המודיעין של פיקוד המרכז, האישה הראשונה בתפקיד זה שהצטרפה לסרן ש', האישה הראשונה בתפקיד קצינת המודיעין של מגלן. אישה נוספת שפרצה דרך היא רס"ן אפרת קייקוב לוי, שמונתה למג"דית הראשונה בתותחנים והועלתה לדרגת סא"ל.
בחיל האוויר מינו לראשונה אישה לתפקיד מפקדת טייסת טיסה, סא"ל ג' מפקדת טייסת "נחשון" לאיסוף מודיעין. בנוסף, חיל האוויר מינה לראשונה אישה לתפקיד סגנית מפקד טייסת 106 המפעילה מטוסי F-15. לתפקיד מונתה רס"ן י', נווטת קרב ונכדתו של שמעון אש ז"ל, טייס קרב שנהרג במלחמת יום כיפור ומקום קבורתו לא נודע.
חיל האוויר רשם גם אירוע דרמטי, כאשר חופה של מטוס F-15 התנתקה במהלך אימון. הצוות הצליח להציל את עצמו ואת המטוס מה שזיכה אותם ב"רישום לזכות" ממפקד חיל האוויר.
מחדלים שאי אפשר לשכוח
בינואר השנה נהרג לוחם סיירת צנחנים, סמל אביתר יוספי, במהלך אימון ניווט כשחצה את נחל חילזון. קצינים בגדס"ר צנחנים ובחטיבה הודחו מתפקידם וננזפו בגין אחריותם למחדל.
בחודש אוגוסט מחבל חדר מרצועת עזה לשטח ישראל. הוא חוסל על ידי כוח מחטיבת גולני אחרי שהצליח לפצוע קצין ושני לוחמים. בהמשך התברר שבמקום היה עוד כוח של גולני שלא חתר למגע עם המחבל, ולאחר התחקיר הוחלט להדיח את המעורבים מתפקיד לחימה.
בחודש ספטמבר נפגע לוחם בתותחנים מאבן שזרקו חבריו כתוצאה ממשחק מיותר במוצב על גבול הצפון, ורק שעות אחרי שנפגע ולא הצליחו לשפר את מצבו הוא פונה לבית החולים.
השנה נרשמה גם פארסת לוחמות השריון. למרות ניסוי מוצלח (על פי מעורבים ישירות) בשילוב בנות בתפקיד לוחמות בטנקים, החליט הצבא בשל לחצים מבחוץ לעצור את השילוב, מה שעורר לא מעט זעם בקרב הציבור.
תמונת מצב מורכבת
צה"ל מסיים שנה לא פשוטה בלי תקציב ועם לא מעט תוכניות תקועות בגלל שאין ממשלה. הרמטכ"ל כוכבי מעוניין להוציא לפעול את התר"ש שלו וזה פשוט לא קורה.
צה"ל מצליח להשקיע לא מעט משאבים באימונים אבל צריך לומר שזה מגיע בעיקר לצבא הסדיר, לחטיבת הקומנדו, הצנחנים ויחידות מיוחדות. על מערך המילואים שזה עיקר כוחו של הצבא, בטח עם תפתח חזית צפונית, אין מה לדבר. אנשי המילואים רחוקים מלהיות במקום משביע רצון.
צה"ל מבצע שינוי משמעותי ומתכונן למלחמות גדולות לצד הלחימה בטרור ועדיין ישנה הסתמכות גדולה מדי על חיל האוויר, המודיעין והיחידות המיוחדות שהפכו לפתרון הקסם של מדינת ישראל תוך ניוון מסוים בשאר הצבא הלוחם, ולא בצדק.
ניכר שהבעיה הכי גדולה שנחשפה השנה, זו בעיית האמינות בלא מעט תחקירים ובמיוחד בנושא גיוס החרדים.
מנגד צה"ל הוא צבא מנצח שהפגין יכולות להכריע את האויב, על אף מגבלה שיש עליו מהדרג המדיני. בנוסף נעשו צעדים חשובים בכל הקשור לשירות שוויוני לנשים.