עשרות חופרי מנהרות תקיפה בעזה חוסלו בשבועות האחרונים על ידי הזרוע הצבאית של חמאס מחשש שיסגירו לישראל מידע על תוואי המנהרות, האמצעים שבהן, פתחי הכניסה ופתחי היציאה שלהן. ההוצאה ההמונית להורג, הגיעה אחרי מסכת של ייסורים שהחופרים עברו במסגרת מלאכת כריית המנהרות. "הם היו לוקחים את החופרים משהו כמו 100 איש בטנדרים כשעיניהם מכוסות לגמרי כדי שלא יידעו את המיקום של אזור המנהרות ובסיום העבודה שוב מכסים להם את העיניים ומחזירים אותם הביתה. הם פחדו שאולי מישהו מהם משתף פעולה עם ישראל", סיפר גורם בעזה המכיר היטב את תעשיית המנהרות ברצועה.
על פי הערכות גורמים בעזה, חמאס, באמצעות הזרוע הצבאית שלו ויחידות הקומנדו שהוקמו בשנתיים האחרונות אבטחו את אזור חפירת המנהרות, סגרו אותם לכניסה של אזרחים וסקרנים והכול נעשה בחשאיות גמורה ותחת אבטחה כבדה מאוד. החופרים עבדו במשמרות שנמשכו לעיתים על פני כל היממה. כל קבוצת חופרים עבדה בממוצע בין 8 ל-12 שעות עם הפסקות והם קיבלו משכורת שנעה בין 150 ל-300 דולר בחודש. מדובר על חופרים מקצועיים בעלי ותק בחפירת מנהרות להברחות אמצעי לחימה מאזור רפיח וחאן יונס לסיני.
לכל הסיפורים, היכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם
מ', משתף פעולה שהוברח לישראל סיפר כי רמת המידור בארגון עלתה מאוד בגלל החשש שמידע זולג לגורמי מודיעין לישראל ולכן לא פעם לוחמי הזרוע הצבאית היו עורכים חיפושים על גופם של החופרים כדי לבדוק שאין עליהם מכשירי הקלטה או מצלמות זעירות שמתעדות את הנעשה בתוך המנהרות ומחוץ להן. "הם ידעו שישראל עוקבת אחריהם כל הזמן ולא רצו לקחת סיכון", סיפר מ'. "היו הופכים להם את הבגדים לראות שהם לא עושים הקלטות או שהם מצלמים את אזורי החפירות. גם האנשים שנפגשו איתם היו רעולי פנים, אף אחד לא הכיר אותם בשם האמיתי שלהם, הכול היה בקודים ובשמות פרטיים. הם לא רצו לקחת סיכון שמישהו מהחופרים הוא משת"פ של ישראל".
הזרוע הצבאית דאגה לשמור על המנהרות כדי למנוע כניסתם של אורחים לא רצויים. המנהרות ברובן נבנו מתחת לבתים, לולי תרנגולות ודירים הנמצאים במרחק של כשני קילומטר מגדר הגבול עם הרצועה. בתום חפירת המנהרות, חוסלו כמה עשרות מהחופרים לאחר שעלה חשד שהם משתפי פעולה עם ישראל או שמחזיקים בידיהם מידע יקר ערך על כל תעשיית מנהרות התקיפה.
"כל מי שנחשד שעלול להעביר מידע לישראל על המנהרות חוסל על ידי הזרוע הצבאית. הם היו אכזריים מאוד", גילה גורם ברצועה והוסיף, "הם חיסלו חלק מהחופרים, כי הייתה שמועה שכמה מהם עובדים עם ישראל או בקשר עם אזרחים ישראליים מהתקופה שבה עבדו בבניין. הם פחדו שישראל תדע על המיקום של המנהרות ומי מעורב בחפירה שלהם".
יצוין, כי במהלך מבצע צוק איתן, גורמי הביטחון, צה"ל והשב"כ עצרו כ-300 מחבלים בהם כמה עשרות שהיו מעורבים בחפירת מנהרות או שמרו עליהן וחלק מהמערך הרקטי ששיגר את הרקטות לעבר ישראל.