נגיד שקוראים לו יונתן. הוא היה רק בן 14 כשנרשם ל-MyBf – אתר היכרויות ישראלי להומואים, ביסקסואלים וטרנסים – והכיר שם את אלכס (שם בדוי), גבר בגיר שהציע לו לקיים מפגש מיני בתשלום. יונתן הסתיר מאלכס את גילו האמיתי וסיפר שהוא בן 16; אלכס מצדו לא התייחס כלל לגילו של יונתן והבטיח לו תשלום של 400 שקלים.

בהתאם לסיכום המוקדם ביניהם, אלכס אסף את יונתן מבית הוריו. המפגש ביניהם התקיים ברכב, באזור מבודד בקרבת מקום. אלכס תיעד את האקטים האינטימיים ביניהם בווידאו, ובסוף המפגש נתן ליונתן את 400 השקלים שהבטיח לו.

לאחר המפגש קבעו השניים להיפגש שוב, הפעם בבית מלון בצפון הארץ. לפני המועד המתוכנן סימס אלכס ליונתן: "הכי חשוב שתהיה כנוע וממושמע, אני אוהב עבד מין כנוע. עושים הכל והרבה, כל שעה עגולה עושים סקס, תתכונן". בהמשך הציע אלכס לצרף למפגש צעיר נוסף; בדיעבד התברר שגם הוא היה בן 14. השלושה נפגשו במלון, שם ביצע אלכס אקטים מיניים בשני הקטינים ולאחר מכן שידל אותם לקיים יחסים זה עם זה. הוא שוב תיעד את מהלך העניינים בסרטון וידיאו, אבל בתום המפגש סירב לשלם לנערים.

בחודש מרץ 2020, לאחר שנציג מודיעין ממוקד 105 של משטרת ישראל נחשף לתוכן השיחות המיניות שלו, אלכס הוזמן לחקירה ובסופה הוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות של שידול קטין לזנות ושלוש עבירות של שימוש בגופו של קטין לעשיית פרסום תועבה. לאחר שנחקר לעומק הוגשו נגד אלכס שני כתבי אישום נוספים בגין אירועים דומים עם קטינים אחרים.

קטינים בזנות (צילום: חיים בן דנן)
צילום: חיים בן דנן

ירדן בן דנן, עמותת "עלם": "צעירים שהמשפחה גילתה את הנטייה המינית שלהם והדפה אותם מוצאים את עצמם ללא קורת גג. הם מגיעים לאפליקציות כדי למצוא מקום לישון, לקבל אוכל או אלכוהול"

מה שקרה ליונתן לא היה יוצא דופן. במשטרה מדברים על שידול לזנות של קטינים ברשתות החברתיות כתופעה שתופסת תאוצה מדאיגה מבחינת כמות המקרים, אופי הפעילות ומנעד הגילים של הקורבנות. במוקד 105, המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, מסבירים השבוע ששידול הקטינים היגר מהרחוב אל הרשתות החברתיות – ושם שינה השידול עצמו את פניו. יותר ויותר בני עשרה מציעים בעצמם שירותי מין תמורת תשלום או אתנן אחר לגברים בגירים בצ'אטים, באפליקציות ובאתרי היכרויות, בעיקר אלה הפונים לקהילת הלהט"ב. זו אחת הסיבות לכך שדווקא מה שקרה לאלכס הוא יוצא דופן: למרות ריבוי המקרים, נדיר שמוגשות תלונות למשטרה ונדיר עוד יותר שזנאי קטינים עומדים לדין.

על פי גופים העוסקים בטיפול בזנות, כ-3,000 קטינים וקטינות בישראל עוסקים כיום בזנות ובשירותי מין. הם מגיעים מכל פלחי האוכלוסייה, מכל המגדרים ומכל ההעדפות המיניות. אבל למוקד 105 לא הגיעה עד היום ולו תלונה עצמאית אחת של קטין ששודל לזנות או הציע בעצמו שירותי מין ברשתות החברתיות. במוקד אומרים שהסיבה העיקרית לכך היא שאותם קטינים כלל לא רואים בעצמם נפגעים. להפך: כשהם נקראים לתשאול או למתן עדות, הם מציגים את עצמם כמי שמנצלים את הבגירים. כמו שהם רואים את זה, המנוצל הוא מי שמעניק את התמורה הכלכלית או החומרית.

כשמדובר בקטינים להט"בים, שלא בהכרח נמצאים מחוץ לארון או שעדיין לא פענחו בעצמם את זהותם המינית או המגדרית, קיימת ממילא נטייה להסתיר את הפנייה לזנות – או להדחיק לחלוטין את העובדה שבכלל מדובר בשירותי מין. דפנה (שם בדוי) גילתה בחודש יוני האחרון שעופר (שם בדוי), בנה בן ה-15, מעניק שירותי מין לגברים בגירים שהכיר ברשתות החברתיות. היא לא חשדה בדבר עד שהבחינה שהוא משתמש בטלפון חדש, מרבה לצאת מהבית בשעות מאוחרות ולישון מחוץ לבית, ומתחמק משאלותיה השגרתיות.

קטינים בזנות (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"עופר הצליח להסתיר ממני את זה שהוא מתעסק בזנות במשך כמה חודשים", מספרת דפנה. "הוא סיפר לי שחברים קנו לו את הטלפון החדש, וכשהתעניינתי מה קורה איתו הוא תמיד אמר 'בסדר'. רציתי להאמין לו, אבל משהו בי לא הצליח. בסוף הושבתי אותו לשיחה כנה והוא סיפר לי חלק מהדברים שעוברים עליו. הוא אמר לי שהוא הכיר גברים דרך אפליקציה והם הציעו לשלם לו על יחסי מין. בהתחלה הוא לא סיפר שנפגש איתם, אבל בהמשך הוא נתן לי להסתכל בטלפון שלו ולקרוא את השיחות".

מה ראית שם?
"תוך חודשיים הוא נפגש עם חמישה גברים תמורת תשלום. הוא לא קרא לזה 'זנות', ועד היום הוא בכלל לא מבין שמדובר בזנות. מבחינתו הכל בסדר, הוא לא רואה שקרה כאן משהו לא תקין. אבל אני יודעת טוב מאוד שזו זנות, ואני מבינה שבתור אמא נכשלתי".

עשרות אם לא מאות חשודים

ברשויות ובעמותות התומכות בנוער שנשאב למעגל הזנות מדברים על קושי ממשי לטפל בתופעה שבה הקורבנות לא תופסים את עצמם כקורבנות, והאינטראקציה הראשונה שלהם עם הזנאים מתרחשת ברשתות החברתיות או באפליקציות היכרויות, בתוך בליל של פרופילים פיקטיביים.

"כשאנחנו מגיעים לקטין, קורבן של שידול לזנות ברשת, אנחנו בדרך כלל מבינים שהוא כבר התנהל מול מספר חשודים בגירים ולא מול פוגע בודד", אומרת ד"ר נאוה כהן-אביגדור, ראשת האגף האזרחי במוקד 105. "סטטיסטית, כשאנחנו חוקרים תיק של ילד שמספק שירותי מין דרך הרשת, אנחנו מגיעים לפחות לעשרה חשודים שהוא ניהל איתם שיחות למטרת מפגש או ממש נתן להם שירותי זנות. המוקד יודע כיום על עשרות אם לא מאות חשודים, ולמרות המספרים הגדולים יש בעייתיות בהעמדה שלהם לדין כי הקטינים לא מוכנים להתלונן על פגיעות".

קטינים בזנות (צילום: נטע קונפורטי)
צילום: נטע קונפורטי

אדוה מוג'ה, עמותת "עלם": "יש נערים שרוצים לבחון את הנטייה המינית שלהם בלי שהמשפחה תגלה. מבחינתם הם כבר מתנסים במין, אז למה לא לקבל תשלום? זו מחשבה שגויה, אבל זו התפיסה"

בפברואר 2021 הופעל סוכן מטעם 105 ברשתות החברתיות ובאפליקציות ההיכרויות לקהילה הגאה. הוא הציג את עצמו כקטין בן 14 במהלך שיחות עם בגירים, שהתעלמו מכך שהוא מתחת לגיל ההסכמה והמשיכו בהתכתבות מינית בוטה איתו ובבקשות חוזרות למשלוח תמונה אינטימית. חלקם דחקו בו להגיע למפגש מיני בתשלום. הסוכן הוביל למעצרם של עשרה חשודים בני 30–60 מכל רחבי הארץ, אבל מהלכים יזומים כאלה הם כרגע הקליע היחיד במחסנית של הרשויות מול התופעה.

מקרי שידול לזנות מתחילים בכל אחת מהאפליקציות שבני נוער משתמשים בהן, ובאורח בלתי נמנע גם ביישומוני היכרויות. בהקשר הזה נראית בשנים האחרונות פריחה של שימוש באפליקציות טקסט אנונימיות, שבהן אין למשתמש כל דרך לדעת עם מי הוא מתכתב. אפליקציה אחת כזו היא "נוני צ'אט" (NonyChat), שמציגה את עצמה כ"אפליקציית צ'אט בעברית לשיחות על מגוון נושאים מרתקים" ומציעה "היכרויות עם חברים חדשים מכל הארץ".

נוני צ'ט (צילום: shutterstock)
בחסות האנונימיות. נוני צ'אט|צילום: shutterstock

נוני צ'אט נחשבת לאחת מהאפליקציות הפופולריות ביותר בקרב בני נוער בישראל. גיל המינימום לרישום בה הוא 13, ומי שפותח פרופיל נדרש לציין גיל, מין וכינוי אישי. היא מחברת בין אנשים באופן רנדומלי או על בסיס העדפות – מין, גיל, מקום מגורים, תחביבים, דעות ועוד. האפליקציה אינה מיועדת להעברת תכנים פורנוגרפיים או לקידום מפגשי זנות, אלא שכבר לפני שנתיים נחשפו עדויות על כך שבחסות האנונימיות צצות בה הצעות מיניות, לרבות מה שנראה כפעילות של פדופילים.

"את הגבר הראשון שעופר פגש תמורת תשלום הוא הכיר דרך נוני צ'אט", מספרת דפנה. "הוא שמע על האפליקציה בטיקטוק, חשב שזו אחלה דרך להכיר אנשים חדשים, ובאמת דיבר שם עם כמה גברים. הוא לא ידע עליהם שום דבר, לא את השם שלהם ולא את הגיל שלהם, הם כתבו לו מפרופילים אנונימיים לחלוטין. אחרי כמה שיחות עם אחד הבחורים הם עברו להתכתב דרך וואטסאפ, ושם השיחות הפכו למיניות יותר ובוטות יותר".

במה זה התבטא?
"הבגיר ביקש ממנו תמונות עירום, החמיא לו והציע לו להיפגש תמורת תשלום. הבן שלי עדיין בקונפליקט לגבי הזהות המינית שלו, ידענו כמשפחה שיש לו התלבטויות והוא קיבל מאיתנו את כל התמיכה שאפשר, אבל האירוניה האיומה היא שדווקא הגבר הזה באיזשהו מקום נתן לו ביטחון להיפתח. בעצתו עופר עשה לעצמו פרופיל ב-MyBf".

קטינים בזנות (צילום: דוברות משטרת ישראל)
צילום: דוברות משטרת ישראל

את יודעת איך נראתה הפעילות של הבן שלך שם?
"הוא שיקר וכתב שהוא בגיר. בפרופיל שלו הוא פרסם תמונות אינטימיות וכתב שהוא מעוניין בתמיכה, וקיבל המון הצעות. עם חלק מהגברים הוא גם נפגש. כשראיתי את השיחות ביניהם חשכו עיניי, הם הנחו אותו לבצע מין בלי קונדום והורו לו להיות נשלט ולעשות כל מה שהם אומרים. על כל מפגש כזה הוא קיבל 500 שקל".

כולה מין ויהיה לך איפה לישון

סנ"צ אסף אמיתי מיחידה 105 בלהב 433 אומר שהסיפור של עופר אופייני לסצנת הזנות בקהילה. "אנחנו רואים שיחה שיכולה להתחיל בכל אפליקציה, ובהמשך עוברת לוואטסאפ או לטלגרם. גם ההצעה הראשונה למין תמורת תשלום יכולה לבוא דרך אפליקציה תמימה לכאורה, אבל אם קטין נשאב לעולם הזה, אנחנו נראה אותו מסתובב באתרי היכרויות לקהילה הגאה ומחפש 'תומכים', גברים שיתמכו בו כלכלית וחומרית תמורת מין. הרבה קטינים בעולם הזנות מציינים בשם המשתמש שלהם ברשת את המילה 'נתמך' או מוסיפים סמל של דולר. זה סימן ההיכר שלהם".

קטינים בזנות (צילום: דוברות משטרת ישראל)
צילום: דוברות משטרת ישראל

ד"ר נאוה כהן-אביגדור, מוקד 105: "כשאנחנו חוקרים תיק של ילד שמספק שירותי מין דרך הרשת, אנחנו מגיעים לפחות לעשרה חשודים שהוא ניהל איתם שיחות או ממש נתן להם שירותי זנות"

אדוה מוג'ה, מנהלת בפרויקט "הלב 24/7" המופעל על ידי עמותת "עלם" במימון ובפיקוח משרד הרווחה: "כבר שנים אנחנו מאתרים בעמותה קטינים שעוסקים בזנות. אם פעם חיפשנו אותם ברחוב ובפארקים, אז היום אנחנו מסתובבים בעיקר באפליקציות ומאתרים את החשבונות שלהם ברשת. בכל משמרת אנחנו מאתרים שם בין שלושה לחמישה קטינים כאלה, הרשתות החברתיות הפכו לסרסור הראשי של תעשיית המין".

אפשר לאפיין את הנערים שנשאבים לעולם הזנות?
"זו סקאלה רחבה. יש נערים שנמצאים בארון ורוצים לבחון את הנטייה המינית שלהם בלי שהמשפחה תגלה והם פועלים באופן דיסקרטי דרך הרשת, מה שבגילם יכול להוביל אותם לעולם הזנות. מבחינתם הם כבר מתנסים במין, אז למה שלא יקבלו על זה תשלום? זו מחשבה שגויה כמובן, אבל זו התפיסה. יש גם נערים שעברו פגיעה מינית בילדות, והזנות היא אסטרטגיית הישרדות בשבילם".

באיזה מובן?
"הם חיים בתוך מחשבה שהגוף שלהם ניתן למסחר, והם מקבלים תחושת ערך דרך הגוף בלבד. כשהם עוסקים בזנות הם מרגישים שליטה, כי הם בוחרים מה לעשות עם גופם והם אלה שגובים את התשלום. כמו שרואים בהפרעות אכילה, או בהתמכרויות לסמים ולאלכוהול, הצעירים האלה רואים את הזנות כמעשה שישיב את השליטה לחיים שלהם. זה לא קשור למעמד סוציו-אקונומי, אבל לרוב מי שנשאבים לעולם הזנות הם צעירים שיש להם ערך עצמי מעוות והם טרף קל עבור הפוגעים".

קטינים בזנות (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

בסוף שנת 2021 הגישה משטרת ישראל כתב אישום נגד אייל (שם בדוי), איש עסקים מבוסס ממרכז הארץ, בגין ניסיון לצריכת מעשה זנות מקטין. אייל הכיר ב-MyBf את איתמר (שם בדוי), שסירב להודעותיו של אייל בטענה שהוא עוד לא בן 14 ואייל "מבוגר לו מדי". אייל התעלם מסירובו של איתמר ושאל, "אתה מ**** כבר? עומד לך כבר?". בהמשך השיחה נענה איתמר להודעותיו של אייל וציין שהוא מחפש תמיכה כלכלית עבור בגדים וטלפון. אייל אישר את בקשותיו של איתמר והציע לו תשלום של אלפי שקלים עבור המפגש. בהודעה אחרת הוסיף: "נראה אותך אצלי עירום. מעניין איך ה*** שלך עומד לך, נחזיק לך אותו". למחרת נפגשו השניים בביתו של אייל, שנעצר בפעולה של מוקד 105.

ירדן בן דנן, מנהלת מטה תחום קצה בעמותת עלם: "אנחנו נתקלים בהרבה צעירים שהמשפחה שלהם גילתה את הנטייה המינית שלהם והדפה אותם, והם מוצאים את עצמם ללא קורת גג. הצעירים האלה מגיעים לאפליקציות כדי למצוא מקום לישון, כדי לקבל אוכל או אלכוהול ולפעמים גם כסף. התופעה הזו היא גם סוג של 'חבר מביא חבר': ילד שנזרק מהבית בעקבות הנטייה המינית שלו מוצא שותפות גורל עם נער אחר שמספר לו שהוא עוסק בזנות. החבר יכול להגיד לו, 'זה בקטנה, כולה מין ויהיה לך איפה לישון בלילה'. בלי בית הם נאלצים לבחור בין שתי אפשרויות גרועות. לרוב הם לא הם לא מבינים לאן הם נכנסים".

ולפעמים הם נכנסים למלכודת. בינואר נחשף מודיעין 105 לפרופיל של מוישי (שם בדוי) ב-MyBf. מוישי, נער חרדי בן 15, הוא נכד של רב מוכר בציבור החרדי בירושלים. "מוישי פחד שהמשפחה שלו תגלה את זהותו המינית, אבל התכתב עם כמה גברים באפליקציה", מספר סנ"צ אמיתי. "הוא לא נחשף בפניו אבל גם לא הסתיר את הגיל שלו, כתב במפורש שהוא באפליקציה כדי להתנסות מינית עם גברים, וקיבל הצעות למין תמורת תשלום. אנחנו גילינו שפגעו בו מינית כשהוא הגיע למפגש".

מה עושים במצב כזה?
"פנינו למוישי בשיתוף משרד הרווחה ומשרד החינוך, וליווינו אותו לאורך תהליך טיפולי ומשטרתי. בדרך כלל אנו מחויבים לדווח להורים על הסיפור, אבל כאן היה מקרה חריג והחלטנו לדווח להם על האירועים רק לקראת סיום ההליכים עם מוישי, כדי שירגיש כמה שיותר בנוח".

לא רוצה לפגוע עוד יותר בנפש של הבן שלי

בן דנן, שבמסגרת תפקידה מטפלת בצעירים המנותקים ממערכות תמיכה משפחתיות, חברתיות וטיפוליות, מספרת שתהליך של שיקום נער שעוסק בזנות נמשך בממוצע שבע שנים. "מדובר בצעירים שעם הזמן הופכים להיות תלויים בזנות", היא אומרת. "הזנות הפכה למקור השליטה היחיד בחיים שלהם, וכמובן גם למקור הפרנסה שלהם. הרבה פעמים הם יוצאים מעולם הזנות ומגלים שקל להם מאוד לחזור אליו, כי מבחינתם זה עולם שיש להם בו ביטחון".

קטינים בזנות (צילום: דוברות משטרת ישראל)
צילום: דוברות משטרת ישראל

סנ"צ אסף אמיתי, יחידה 105 בלהב 433: "קטינים מחפשים גברים שיתמכו בהם כלכלית תמורת מין. הם מציינים בשם המשתמש את המילה 'נתמך' או מוסיפים סמל של דולר, זה סימן ההיכר שלהם"

מוג'ה: "ליווינו צעיר ממוצא ערבי שמגיל 11 הסתובב באפליקציות ההיכרויות. הוא עבר פגיעה מינית בילדות ומאז נפגש עם גברים כדי להפיג את הבדידות ולקבל תשומת לב. בגיל 15 הוא עזב את הבית והזנות הפכה עבורו לאמצעי הישרדות אמיתי – לאוכל, שתייה, מקום לישון. איתרנו אותו באפליקציית היכרויות, פתחנו שם פרופיל בשם העמותה ופנינו אליו עם הצעה לעזרה. שבועות הוא סירב להצעות שלנו עד שבסוף הסכים להגיע".

מה קרה במפגש איתו?
"הוא הגיע למרכז ואמר, 'עד עכשיו הייתי בטוח שאני הגבר היחיד שעושה את זה'. הוא לא הוציא מהפה שלו את המילה 'זנות', זה היה לו קשה מדי. אחרי שהוא ראה שהוא לא לבד ושיש עוד בנים שמדברים בצורה חופשית על שירותי מין, משהו נפתח בו. הוא הסכים לשתף וללכת לטיפול. היו לו כמה חזרות לעולם הזנות, אבל היום הוא כבר ארבע שנים מחוץ למעגל הזה. הוא שוכר דירה, עובד בעבודה מסודרת ולומד".

הצעירים שאתן מלוות מגישים תלונות למשטרה על הזנאים?
בן דנן: "לא. בהתחלה הם בכלל לא מבינים שהם נפגעים, ואחרי שהם מקבלים טיפול וליווי הם לא רוצים להתלונן כדי שלא לחזור ולהתעסק באירועים שהם עברו. מדובר בחוויה טראומטית נוספת עבורם".

מוג'ה: "כשהזנות הייתה ברחוב היה קל יותר לתפוס את צרכני הזנות ולתת להם דוחות או לקחת אותם למעצר. היום ברשת הכל הרבה יותר קשה, גם הקטינים לא מתלוננים וגם קשה לתפוס את הזנאים".

קטינים בזנות (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

אף שזנות קטינים היא תופעה רב-מגדרית, עד היום הוגשו על ידי משטרת ישראל כתבי אישום רק נגד גברים שהשתמשו בשירותי מין של קטינים ממין זכר. "כשאנחנו מאתרים ילדות בזנות, אנחנו רואים שהן מרגישות בושה ואשמה. לרוב, גם כשהן נמצאות בלווי של מוקד 105, הן עדיין לא מוכנות להעיד נגד הגברים שפגעו בהן", אומרת ד"ר כהן-אביגדור. "ברגע שאנחנו מאתרים בנים קטינים שעוסקים בזנות, הם יותר משתפים פעולה עם השוטרים. והקטין צריך לשתף פעולה עם המשטרה לאורך כל התהליך כדי שנוכל להגיש כתב אישום".

למרות שעופר סיפר לדפנה על אופי המפגשים שלו עם גברים, למרות שהיא עצמה נחשפה לשיחות שניהל עם בגירים, לבקשתו החליטו השניים שלא להגיש תלונה למשטרה. "הבן שלי עדיין לא מבין שהוא נפגע", מחדדת דפנה. "בשיחות שלו עם הפוגעים הוא כתב להם שהוא בן 15, אבל שיתף איתם פעולה באופן מלא. כשאני שואלת אותו הוא עדיין מתעקש שהכל היה בהסכמה. קשה לי להבין על איזו הסכמה מדובר כשהוא עדיין לא בן 16, אבל אני חושבת עליו ועל החיים שלו, ובגלל שהוא לא רואה בעצמו נפגע – אני לא רוצה להכניס אותו למצב של חקירות, עדויות ועימותים. אני יודעת שנעשו כאן דברים שהם לא בסדר, אבל מבחינתי, עד שהוא לא יבין את זה בעצמו אני לא רוצה לפגוע בנפש שלו עוד יותר. הוא בסך הכל ילד בן 15". 

תגובות: "אוסרים על פרסום שירותי מין בתשלום"

עו"ד אסף דוק מסר בתגובה מטעמה של נוני צ'אט: "החברה מגנה בכל תוקף תופעות שליליות המתרחשות ברשת בכלל ובאפליקציה בפרט. האפליקציה מפעילה מערכת חכמה לניטור ודיווח מיידי על בריונות ופגיעות מיניות במרחב המקוון ועובדת בשיתוף פעולה מלא עם רשויות האכיפה השונות".

מ-MyBf נמסר בתגובה: "אתר MyBf אוסר על פרסום שירותי מין בתשלום וגם כן אוסר רישום של קטינים, ומשקיע מאמצים רבים לצמצום התופעה ככל האפשר. פרופילים בנושא זה נמחקים באתר, הן בעקבות דיווח גולשים והן על ידי מערכות אוטומטיות. פרופילים שמתקבלים דיווחים בעניינם נמחקים על ידי המערכת ללא התראה או אפשרות ערעור. עם זאת, הרישום לאתר הוא חופשי. אנחנו לא מבצעים ראיון קבלה לגולש שמעוניין לפתוח פרופיל באתר, ואיננו מבקרים את הודעותיו הפרטיות. הציפייה מרשת חברתית של אלפי חברים לעשות זאת בשנת 2022 לא היגיונית ולא ישימה. אנו מאמינים שהפתרון האפקטיבי לנושא זה כרוך גם בפעולות חינוך והסברה, ואנחנו משתפים פעולה בנושא עם ארגונים קהילתיים ורשויות רלוונטיות. כרשת הגייז הפופולרית בישראל, MyBf ימשיך לספק לגולשיו סביבת היכרויות מתקדמת ובטוחה תוך מעורבות ואחריות קהילתית".