חייו של אחמד (33, שם בדוי), איש עסקים פלסטיני מצליח בעל ממון רב שחי רוב חייו בשטחי הרשות, התהפכו מקצה לקצה לפני כשנה, אז החל להתכתב בסתר עם בחור ישראלי שהכיר. באחת הפעמים בהן אחמד ניהל שיחת וידאו עם הישראלי, תפסו אותו "על חם" בני משפחתו והבינו מיד כי השניים מנהלים קשר רומנטי, מה שאילץ אותו לנטוש את החיים המפוארים שבנה ולברוח לישראל. "הם הרביצו לי והייתי חייב לברוח משם", נזכר אחמד בשיחה עם mako. "השארתי את כל השטחים, העסקים והרכוש שלי שם. לא הייתה לי שום ברירה אחרת, הם היו הורגים אותי". 

לאור הסכנה הממשית שנשקפה לחייו במידה ויוחזר לשטחי הרשות, הנפיק עבורו המנהל האזרחי היתר שהייה מוגבל בזמן לצרכי רווחה, המיועד בדיוק למקרים מסוג זה. בניגוד לפלסטינים משתפי פעולה או מבקשי מקלט ממדינות אחרות, מדינת ישראל אינה מעניקה ללהט"ב פלסטינים מאוימים היתרי עבודה, סיוע רפואי או סיוע רווחתי. רבים מהם חיים ברחוב בתנאים קשים ומתדרדרים לזנות וסמים, אבל בזכות היכולת הכלכלית של אחמד, הוא הצליח למצוא דירה בחיפה. 

במשך תקופה קצרה, היה נדמה שחייו מתחילים לתפוס כיוון חיובי והוא אף התיידד עם שכניו, בני זוג ישראלים-ערבים. ככל שהכירו יותר, הוא אזר אומץ וסיפר להם את סיפור חייו המטלטל - איך כנגד כל הסיכויים הפך לאיש עסקים מצליח ברשות הפלסטינית, מדוע ברח ולמה לא יוכל לחזור לשם לעולם. אבל דווקא האנשים בהם בטח, החליטו לנצל את מצבו לתועלתם האישית והם החלו לתכנן איך לגנוב במרמה את כל רכושו. "פעם התארחתי אצלם בדירה ופעם הם באו לאכול אצלי", נזכר אחמד. "הם ידעו שיש לי הרבה כסף ורצו לקחת אותו ממני". 

בשבוע שעבר, בני הזוג הגיעו לבקר את אחמד בליווי שני גברים נוספים והוציאו את התוכנית שלהם לפועל. "הגבר התקשר ואמר שיבוא לשתות קפה בערב", הוא נזכר. "הוא בא עם אשתו ועוד שני חברים. מתישהו אחד מהם ביקש ללכת לשירותים שהיו מאחורי איפה שישבתי, ואז בלי שראיתי הם התחילו להרביץ לי". 

אחמד, בחור שרירי וחזק, ניסה להתנגד ונחבל בפניו ורגליו במהלך המאבק, אך בסופו של דבר הצליחו הארבעה להכניע אותו. הם חסמו את פיו, קשרו את ידיו ורגליו, השליכו אותו באלימות לרכב שהמתין מחוץ לבניין והחלו בנסיעה לכיוון אום אל פאחם. לדבריו של אחמד, לחוטפים הייתה תוכנית מדויקת: הם התכוונו להחזיר אותו לשטחי הרשות, שם המתין להם עורך דין, שהבטיח כי יאלץ אותו לחתום על העברת בעלות של כל רכושו לחוטפים. "אני בטוח שהם גם היו הורגים אותי", סיפר איש העסקים. "שמעתי אותם מדברים על זה באוטו, שאם יקרה לי משהו אף אחד לא ידע ולאף אחד גם לא יהיה אכפת".  

אום אל פאחם (צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock)
אום אל פאחם|צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock

בסמוך לשעה אחת וחצי בלילה, החליטו החוטפים לעצור את הרכב בצד הדרך למספר רגעים. למרבה המזל, כחלק מפעילות משטרתית שגרתית, עברו באזור שוטרי תחנת אום אל פאחם וביקשו לבצע בדיקה של הרכב. "הייתי במושב האחורי והם חסמו לי את הפה, אבל ישר כשהבנתי שמדובר במשטרה התחלתי לצעוק שרוצים לרצוח אותי", הוא מספר. 

השוטרים דרשו מנהג הרכב לפתוח את דלתות הרכב, אז החלו החוטפים לברוח מהמקום. בסיום המרדף נעצרו שלושה מהם, שני אזרחים ישראלים ופלסטיני אחד. החשוד הרביעי, פלסטיני, הצליח לברוח מהזירה יחד עם כל התעודות, המסמכים, הכסף והרכוש שגנב מדירתו של אחמד. לאחר החקירה התברר כי שני החשודים הפלסטינים נכנסו לישראל בדרך בלתי חוקית, אך בצה"ל לא הכירו את האירוע עד פרסום הכתבה.

עוד באותו הלילה, השוטרים ליוו את אחמד הפצוע לבית החולים רמב"ם שבחיפה, שם קיבל טיפול רפואי ראשוני וחלקי. רק לאחר התערבות עמותת "הבית השונה", הפועלת להעצמת הקהילה הגאה הערבית בישראל ומסייעת ללהט"ב פלסטינים נרדפים, קיבל אחמד טיפול רפואי מקיף יותר, שאינו קיים במרפאות המסייעות למבקשי מקלט פלסטינים. "לאף מרפאה לא היה את הציוד המתאים לעזור לו", סיפרה ל-mako ריטה פטרנקו, מנכ"לית "הבית השונה". "המצב הזה שהוא חי בישראל באופן חוקי אבל אין לו זכאות לביטוח רפואי הוא אבסורדי".

מאז המקרה, אחמד לא יכול לשוב לדירת המסתור בה חי, משום שהוא בטוח כי החוטפים, המוחזקים בינתיים במעצר, ישובו לחפש אותו, ואם לא הם - אז מישהו אחר. "הם מאיימים על החיים שלי", הוא מספר בשיחה עם mako. "חמש דקות הפרידו בין החיים למוות שלי. עדיין מאיימים עלי ואין לי לאן לחזור. אני מפחד שפתאום מישהו יפתח את הדלת, יתן לי שני כדורים בראש ואף אחד לא ידע".

בסיוע העמותה, הגיש אחמד תלונה במשטרה. רב פקד יוסי אטיאס, קצין חקירות ומודיעין של תחנת חיפה, מציין כי כבר במהלך חקירת העצורים הם החלו להבין את חומרת האירוע. "מדובר באירוע חריג ביותר הן מבחינת המורכבות של החשודים, הן מבחינת רצף הפעולות שהם ביצעו והן מכמות העבירות והחומרה שלהן בזמן כה קצר", מסר. "כשהקורבן הגיע לתחנת המשטרה, השוטרים גילו רגישות ונחישות על מנת שירגיש בטוח לשתף את מה שקרה לו. אי אפשר לדעת איך האירוע היה מסתיים לולא עירנותם של השוטרים לזעקות הקורבן". 

הבוקר (חמישי), הגישה משטרת ישראל הצהרת תובע נגד החשודים ודרשה להאריך את מעצרם עד תום ההליכים. למרות זאת, אחמד מספר שהוא עדיין ממשיך לקבל איומים על חייו. "אני בטוח שהם לא יוותרו וימשיכו לעשות הכל כדי לקחת את השטחים שלי", הוא מספר. "זה לא רק הם מאיימים. יש עוד אנשים שאני לא מכיר שמתקשרים ואומרים שהם יפגעו בי. אומרים לי שאם לא אבטל את התלונה ואתן להם הכל - הם יהרגו אותי". 

"כל החיים שלי הייתי עצמאי. אני לא רגיל להיות תלוי באנשים אחרים", הוא אומר. "כל החיים שלי עזרתי לאנשים אחרים, אבל פתאום אין לי בית ואין לי כסף לקנות אוכל. זה קשה נפשית. בחיים לא חשבתי שיכול לקרות לי דבר כזה. בהתחלה הרגיש לי טוב יותר בישראל, הרגשתי בטוח, אבל עכשיו זה ממש ההפך. אני מקווה מאוד שהם ישארו בכלא, שאחרים ילמדו שהם לא יכולים לעשות את זה. כל מה שאני רוצה זה לחיות בשקט ובביטחון". 

במהלך השבוע הבא יפוג תוקפו של היתר השהייה של אחמד, אשר הוגבל מלכתחילה, חרף הסכנה הברורה לחייו. בישראל שוהים כיום כחוק מאה להט"ב פלסטינים חסרי מעמד, שברחו משטחי הרשות וקיבלו היתר שהייה זמני, אך בפועל המדינה מונעת מהם להשתקם כראוי. לצד ההכרה בסכנה ממנה ברחו, המדינה מסרבת לאפשר להם לעבוד באופן חוקי ולקבל זכויות סוציאליות בסיסיות, כמו היתר עבודה או ביטוח רפואי. 

"הבית השונה", יחד עם האגודה למען הלהט"ב ומספר ארגוני קהילה נוספים, פנו לפני כחמישה חודשים לשר הבריאות ויו"ר מפלגת מרצ, ניצן הורוביץ, בדרישה להסדיר ביטוח רפואי לחסרי מעמד פלסטינים מקהילת הלהט"ב.

בעקבות פניית mako, נמסר מלשכת השר כי "ההגדרה לגבי אוכלוסיות אלו אינה 'מבקשי מקלט', אלא 'מאוימים'. מדובר בקטגוריה נפרדת ומורכבת יותר. כיום אין הסדר ביטוח לאף בגיר שאינו תושב ואנו פועלים להרחיב את הזכאות לביטוח רפואי, בצעד ראשון לזרים שאינם ברי הרחקה, במטרה להמשיך ולהרחיב את ההסדר לאוכלוסיות נוספות השוהות בארץ כדרך קבע ללא גישה לביטוח רפואי, וביניהם גם אוכלוסיות מאוימות, אשר שוהות בישראל עם אשרות שהייה זמניות".

"מאז שהעמותה קמה, יש עלייה מתמדת במספר הפניות של פלסטינים שמבקשים עזרה ומפחדים על החיים שלהם", מוסיפה פטרנקו. "הם אולי נכנסים לישראל וחיים פה, אבל איזה מן חיים זה כשהם כל הזמן תלויים באנשים שידאגו להם? הגיע הזמן שהמדינה תיתן להם זכויות כדי שיחיו פה בכבוד כמו שקורה בכל מדינה אחרת שדואגת באמת לפליטים". 

ריטה פטרנקו (צילום: באדיבות המצולמת)
ריטה פטרנקו|צילום: באדיבות המצולמת

לפני כשנתיים, הגישו עורכות הדין עדי לוסטיגמן ומירב בן זאב עתירה לבג"ץ בשם "רופאים לזכויות אדם", "היאס", "קו לעובד" ו"המוקד לפליטים ולמהגרים". העתירה מבקשת להבטיח היתר עבודה, ביטוח בריאות וסיוע רווחתי לפלסטינים נרדפים חסרי מעמד בישראל. לדבריה, "המדינה מבחינה בין פלסטינים השייכים לקהילה הגאה ובין פלסטינים משתפי פעולה, שלהם היא מקנה זכויות נוספות. מאז הגשת העתירה, המדינה טרם מסרה את כלל המידע שביקש בית המשפט ולכן טרם התקבלה החלטה. בינתיים, הפלסטינים ממשיכים לנסות ולשרוד את תלאות חיי היומיום".

ממשטרת ישראל נמסר: "במהלך פעילות מבצעית הבחינו שוטרים ברכב מונע ובו הקורבן, שהיה אזוק בידיו וברגליו. השוטרים עצרו את החשודים ברכב, תושבי שטחים ואזרחים ישראלים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. במסגרת חקירת האירוע בוצעו ומבוצעות מגוון פעולות, לרבות הארכת מעצרם של החשודים בבית המשפט. נמשיך לחקור את המקרה ביסודיות במטרה להביא את החשודים לדין".

מהמנהל האזרחי לא נמסרה תגובה.

ליצירת קשר לפניות ולהנתדבות בעמותת הבית השונה
לתרומות לעמותה