כולם מתכוננים בימים אלה לסערה שתגיע אלינו בסוף השבוע הקרוב והאוויר באזור הולך ומתקרר, אבל יש כבר מי שחושבים על מצעד הגאווה שעתיד להתקיים ב-10 ביוני. עיריית תל אביב-יפו אמנם לא התחילה לתכנן את אירוע הגאווה הגדול ביותר בישראל, אבל יניב גולד (33), ממקימי קבוצת הפייסבוק הפופולרית לגייז "חבר מביא חבר", החליט שהגיע הזמן להתחיל ולקדם שינוי אחד משמעותי ויזם עצומה שקוראת להעביר את המצעד התל אביבי לשעות אחר הצהריים. 

"נמאס לנו להתייבש ולהישרף בכל שנה במצעד הגאווה", כתב גולד בעצומה, עליה חתמו נכון לעכשיו רק כמה מאות אנשים, חלקם רופאים וגם פעילים באגודה למלחמה בסרטן. "המטרה: מצעד ביום חמישי מ-16:00 עד 21:00. כדור הארץ מתחמם ובכל שנה הסבל מחמיר. דורשים מצעד בשעות הערב, זכותנו לצעוד בלי להישרף ולהתייבש". 

מצעד הגאווה בתל אביב, 2021 (צילום: Amir Levy, GettyImages)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2021|צילום: Amir Levy, GettyImages

מי שאי פעם הגיע והגיעה למצעד יודעים ויודעות שהתיאור של גולד לא דרמטי. מצעד הגאווה נערך מדי שנה בתחילתו של הקיץ תחת השמש הקופחת, והעומס והדוחק של האנשים, שהגיע לשיא ב-2019 עם 250 אלף משתתפים, לא תורם לכך. התמונות המפורסמות בהן נראים אנשי המרפסות מתיזים מים על הצועדים המאושרים מצטלמות נהדר והפכו לריטואל שבשגרה, אבל מאחורי החיוכים האלה לא מסתתר אושר גדול, אלא הקלה עצומה, כי לא עובר זמן רב עד שאל השמחה מתלווה גם סבל אדיר מהחום. 

נכון לרגעים אלו היוזמה לא הפכה ויראלית, אבל יניב מאמין בצדקת הדרך ומבטיח שלא יעצור עד שלא תושג המטרה. "בסופו של דבר המצעד יעבור לשעות נוחות יותר, גם אם לא בשנה הקרובה", הוא משתף בשיחה עם mako. "העולם מתחמם והגיע הזמן שהעירייה תפסיק להפקיר את התושבים והקהילה הגאה. למה אפשר לשתק את העיר ולסגור רחובות מרכזיים בעיר באמצע שבוע עבור מרתונים, אבל לא עבורנו?".

הנושא הזה בוער בך, פשוטו כמשמעו.
"כל שנה אותו סיפור. החברים שלי ואני נמרחים בלי סוף בקרם הגנה אבל עדיין נשרפים, אבל בכל שנה זה הופך גרוע יותר. בפעם האחרונה, ראיתי בליינים ושוטרים שאיבדו הכרה ונזקקו לטיפול רפואי בגלל החום. לאורך כל המצעד וגם בזמן ההופעות בפארק אין טיפה של צל. אחרי המצעד האחרון ב-2021 החלטתי שהגיע הזמן לשנות את זה ופתחתי את העצומה. הרבה אנשים פנו אלי ואמרו שזו יוזמה חשובה. דיברתי עם רופאים שונים שחתמו על העצומה. האגודה למלחמה בסרטן הביעה תמיכה והציעה עזרה בקידום שלה". 

מצעד הגאווה בתל אביב, 2021 (צילום: Amir Levy, GettyImages)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2021|צילום: Amir Levy, GettyImages

יניב אולי מקדים את זמנו בישראל, למרות שהמחשבה על כך עברה במוחם של רבים, אבל ערים רבות בעולם המקיימות מצעדי גאווה עצומים בגודלם כבר מקיימות את האירועים בשעות מאוחרות יותר של היום - ברצלונה, בנגקוק, מדריד ומנילה הן רשימה חלקית בלבד. יותר מכך, בחודש יוני השמש שוקעת בישראל סמוך לשעה 20, כך שאם ההפנינג המסורתי יחל רק בשעות אחר הצהריים, יוכלו המשתתפים ליהנות ממופע שקיעה משגע. 

"אני מבין שחלק מהבליינים אוהבים את החום והשיזוף, אבל גם אם המצעד יתחיל בשעות מאוחרות יותר הם יוכלו להוריד חולצה וליהנות מהשמש, כי היא עדיין תהיה חזקה יחסית", אומר יניב. "אבל עדיף שאנשים לא ישרפו. אני גם בטוח שבשעות מאוחרות יותר נראה יותר אנשים שמגיעים למצעד, כי הרבה נמנעים להשתתף בגלל החום הכבד, ואפילו נוכל להנות ממופע זיקוקים אם נרצה". 

מצעד הגאווה בתל אביב, 2021 (צילום: Amir Levy, GettyImages)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2021|צילום: Amir Levy, GettyImages

העברת המצעד לשעות נוחות יותר, או לחלופין הקדמת האירוע כולו לחודש מאי, לא תסייע רק להפחתת הסיכון הבריאותי של המשתתפים, אלא עשויה להפוך את חגיגות הגאווה הגדולות בישראל לנגישות יותר עבור אוכלוסיות שונות מרחבי ישראל. "זה ידוע שבימי שישי התחבורה הציבורית מסתיימת בשעות מוקדמות, אפילו שלעיתים היא מתוגברת לכבוד המצעד", משתף יניב. " אם המצעד יתקיים בימי חמישי, יותר אנשים יוכלו להגיע לאזור ולחזור באותו היום. גם בני נוער ואנשים שחיים בארון סיפרו לי שהם חוששים לצאת לכיוון תל אביב ביום שישי של מצעד הגאווה, כי זה יעורר חשד בקרב בני המשפחה שלהם". 

בוא נצא מנקודת הנחה שהישראלים בעד. מה יחשבו התיירים?
"הם ירוויחו מזה רק יותר. המון תיירים, במיוחד האירופאים, לא רגילים לשמש כל כך חזקה והם מאוד סובלים מזה. זה גם צריך להיות שיקול כלכלי של העירייה, כי אם המצעד יתקיים ביום חמישי, תיירים יבלו בעיר תקופה ארוכה יותר. סוף השבוע הארוך יבטיח יותר אירועים, יותר מסיבות ובסופו של דבר גם יותר תיירים".  

מצעד הגאווה בתל אביב, 2021 (צילום: Amir Levy, GettyImages)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2021|צילום: Amir Levy, GettyImages

בשבועות הקרובים יניב מתכוון לפעול במרץ כדי להחתים רבים נוספים על העצומה, בתוך ומחוץ לקהילה הגאה. "אני אעשה כל מה שצריך כדי שזה יקרה ומתכנן לקיים שיחות עם העירייה והמרכז הגאה, ארגונים גאים אחרים וגם עם שר הבריאות", הוא אומר. "אין לי ספק שזה ישתנה. זה רק עניין של זמן, כי זה לא יכול להמשיך ככה".

"קיום אירוע בחודשי הקיץ בשעות הצהריים מעמיד בסיכון את המשתתפים בו, השוהים שעות ארוכות תחת השמש הקופחת, בשעות בהם עוצמת קרינת השמש חזקה ומסוכנת", אמר למאקו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, משה בר חיים. "ידוע כי חשיפה לא מבוקרת לקרינת השמש החזקה מהווה את אחד הגורמים העיקריים בהתפתחות סרטן העור. אנו ממליצים להימנע מחשיפה לא מבוקרת לשמש, בעיקר על ידי הימנעות מחשיפה בין השעות 10-16, בהן עוצמת הקרינה העל-סגולה היא מרבית. בנוסף, אנחנו ממליצים על שהייה בצל, חבישת כובע ומשקפי שמש וביגוד מגן". 

יניב גולד
יניב גולד

בר חיים הביע תמיהה לגבי קיום המצעד במתכונת הנוכחית שלו וסיפר כי פנה בנושא לעיריית תל אביב. "אין זה מובן מדוע המצעד מתקיים דווקא בשעות השיא של הקרינה המסוכנת ובמסלול שאין בו הצללה מספקת", אמר. "כבר בקיץ, האגודה למלחמה בסרטן פנתה לעיריית תל אביב, בבקשה להעביר את מצעד הגאווה השנתי בתל אביב לשעות הבטוחות לטובת בריאותם של כלל המשתתפים. חשוב לזכור כי רק לפני שלושה עשורים, הייתה ישראל במקום ה-3 בעולם אחרי אוסטרליה וניו זילנד, במספר החולים החדשים במלנומה ממאירה של העור. הודות לפעילות הנמרצת והעקבית של האגודה, המחנכת להתנהגות חכמה בשמש כבר מגיל הגן, חל שינוי דרמטי לטובה. כיום, ישראל ממוקמת במקום ה-22 מתוך 30 המדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר בעולם ויש עוד לאן לשאוף". 

עיריית תל אביב מסרה בתגובה: "ושא שינוי יום ושעות פעילות מצעד הגאווה עלה בעבר ונשקל בכובד ראש. מדובר בהיבטים רבים ומורכבים שיש לקחת בחשבון. עם זאת, אנו נמשיך לבדוק את הסוגייה ולנסות להגיע לפתרון הולם. יש להבהיר כי להבדיל מאירועי ספורט, שמתחילים ומסתיימים בזמן מוגדר, מצעד הגאווה הוא אירוע המוני שנמשך מספר שעות, כאשר יש לזכור כי ביום שישי ישנה הגבלה של שעות בשל כניסת השבת".

 

לחתימה על העצומה