>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
כמו ערי מטרופולין אחרות ברחבי העולם, תל אביב התברכה במגוון עצום של בתי קפה ומסעדות. אך בניגוד לערים אחרות בהן הבינו את הפוטנציאל הטמון בקהילה הלהט"ב והקימו בתי קפה ומסעדות המייחדים אותה, דווקא בעיר הגאה בעולם, לא ממהרים לצאת בהצהרות.
אז נכון, כמעט ואין באמתחתנו מקומות אשר אינם נוחים לנו להעביר בהם דייט שני, ארוחת צהריים מפנקת או סתם שיחת רכילות חביבה עם חברים אך עדיין, כשתל אביב רוצה לבסס את צביונה הגאה, היא זקוקה למקום שירים את הכפפה ויאמר: אני שלכם, או לפחות, בעיקר שלכם.
לפני כ-9 חודשים הוקם "ג'ודה", בית קפה ביסטרו שכונתי בצפון בן יהודה. ג'ודה שייך בין היתר לאחת מאושיות התרבות והפנאי הוותיקות בעיר, שמואל( סמי) דדון, הידוע בהיסטוריה התל אביבית שלו כבעליו של קפה בזל המיתולוגי בעבר. במהלך החודשים האחרונים, קשה היה לפספס את דגל הגאווה המתנוסס לו מעל ג'ודה לרווחת ונוחיותם של הסועדים.
משדרג את המונח "סטרייט פרנדלי"
"רצינו ליצור משהו שעדיין לא היה, אבל לא להיכנע לאיזה טרנד חולף", מסביר דדון. "להבדיל מקפה בזל שהוביל אחריו טרנדים רבים והיה מאוד גדול במהות שלו, בג'ודה ידענו שאנחנו הולכים על אווירה אינטימית ונינוחה יותר. אלינו מגיעים אורחים ולא 'לקוחות' וכך אנו נותנים להם להרגיש".
רבים מן הקהילה הגאה פוקדים את ג'ודה מדי יום ומרגישים בו בבית. "כשאני אומר קהילה גאה חשוב לי שיבינו שמדובר בכולם. יש לי חברות טרנסיות שיושבות כאן באופן קבוע".
יחד עם זאת חשוב לדדון להבהיר, כי מאס בהתייפייפות של מקומות בת"א שמוגדרים כ"גיי פרנדלי". הוא איננו מתחבר אל הביטוי מאותו מקום שאולי היו מצפים ממנו להתחבר אליו. "היה לי ברור מכיוון שאני אחד הבעלים שהאווירה תהיה גאה יותר מעוד בית קפה חדש שנפתח, אך חשוב לי להדגיש כי בג'ודה מקבלים את כולם באהבה. אין לי שום רצון ליצור בית קפה שמיועד אך ורק לאוכלוסייה הגאה הטיפוסית בתל אביב. הומואים מגיעים לכאן עם חבריהם הסטרייטים כל הזמן וכך נולד לו האופי המיוחד והמקבל של הג'ודה. כל האורחים שלנו מרגישים כאן בנוח, מרגישים שזה המקום שלהם. אני בעצם משדרג את המונח הידוע ל-סטרייט פרנדלי".
דדון מאמין ללא בושה בכסף הוורוד. "כיום, אנו יכולים להעצים את הכוח שלנו כקהילה, אידיאולוגית, רוב אנשי המקצוע המטפחים את ה'ג'ודה' שייכים לקהילה. כן, הייתה לי מטרה ליצור אווירה מחבקת ותומכת אבל לא מתרפסת. אנו מחויבים להבין שכסף זה כוח וככל שנלך ונתעצם כך המעמד שלנו בתוך החברה הישראלית רק ילך ויגדל וההישגים שלנו יהיו משמעותיים יותר".
כשאנו שואלים את דדון על מודל לחיקוי, אולי מערים כמו ברלין או פריז הוא דווקא מעלה זיכרונות נוסטלגיים מ"קפה נורדאו", אליו נהרו לא מעט הומואים בשנות ה90. "אין ספק שה'ג'ודה' הרבה יותר מעודכן בהתאם לתקופתנו, אבל אם אני חושב על מקום אליו אני שואף להגיע מבחינת חווייתית זו דוגמא מעולה. רבים מן הקהילה אהבו לשבת שם הרבה לפני כל האופנות המתחלפות, זה היה מקסים".
ומה בנוגע לתפריט? תדאג לנו?
"וודאי, ראשית כל התפריט מאוד נגיש ונוח, רציתי להתרחק מכל יומרנות קולינרית כזו או אחרת ולגעת כמעט בכולם. בקרוב נעלה עם תפריט ערב החל מהשעה 21:00 שיתאים למי שרוצה לאכול בערב אחרי חדר הכושר לדוגמא ולא להוציא יותר מדי כסף. יש הרבה ביקוש מצד הקהילה למנות בריאות שמותאמות לצרכים של הגוף לאחר האימון, אנו עובדים על זה, מתפתחים כל הזמן, בינתיים אני יכול לומר לך שאורחים רבים מן הקהילה משתגעים על סלט הקינואה והסלק שלנו".
תורם מזמנו לקהילה הגאה – לא רק באוכל
מלבד היותו הבעלים של 'ג'ודה', דדון מרגיש צורך כבר שנים להירתם למען הקהילה הגאה בישראל.
הוא מתנדב זה שנים במרכז הגאה, בעבר העביר שם שיעורי יוגה בהתנדבות מלאה וכיום הוא במגעים עם הנהלת האגודה על מנת לתרום לה ארוחות לחג. בנוסף, הוא זה שהגה את הרעיון של חודש המודעות למלחמה באיידס. "בעבר היה יום אחד למען המודעות למחלה, כשהבנתי שזה לא מספיק, כחלק מהוועד למלחמה באיידס הצעתי שנהפוך את אותו יום לחודש שלם של מודעות, יצרנו אני ועוד כמה אנשים טובים רצף של אירועים להעלאת המודעות ומאז נטמע הרעיון של חודש שלם ולא רק יום בודד".
את המחויבות של דדון כלפי הקהילה ניתן להרגיש לאורך כל השיחה עמו. "אני יכול לספר לך על מקרה שבו אחד האורחים העיר בברוטליות " מה זה מקום של הומואים פה?" העמדתי אותו על מקומו מבלי להסס והבהרתי לו שאנחנו מגדירים את עצמינו כ" סטרייט פרנדלי". לא בטוח שהוא הבין מה זה אומר, אך המסר הועבר והוא הבין שההערה שלו הייתה לא במקומה".
לא אתן לאף אחד להתייחס בזלזול או לפגוע באחד מהאורחים שלי, מבחינתי הם כמו האורחים אצלי בסלון, בין אם שייכים לקהילה הגאה או לא. אין שום מצב שב'ג'ודה' מישהו יחוש אי נוחות, אוטומטית אני מרגיש את זה על בשרי".
ה'ג'ודה' מסתמן כאחד המקומות החמים של הקיץ הקרוב, הקונספט הגאה אך הלא מחייב מתאים מאוד לחוויה הישראלית תל אביבית החדשה. כולכם מוזמנים.