כמו ברווז גומי שמשייט לאיטו באמבטיה ומגעגע, כך הדבר היחידי שהליבידו של רבים מאיתנו עושה לאחרונה הוא להישאר מעל למים ולצייץ. משבר הקורונה, יחד עם הלחץ של חוסר הוודאות, ההסגרים והריחוק, פשוט מחק ללא מעט מאיתנו את הליבידו, אולם לשאר עדיין יש חלק קטן שמציץ מעל פני המים ומצייץ חלושות בדרישות שלצערנו, אין הרבה מה לעשות כדי לענות עליהן.

עם החזרה לשגרה בצל הנגיף המאיים, הרבה שאלות מתעוררות בנוגע למה מותר ומה אסור, ובעיקר כיצד חיים את מה שהיינו רגילים אליו תוך שמירה על הביטחון האישי ועל הסובבים אותנו. הקהילה הגאה, כפי שניתן לשער, פגיעה יותר להשפעות השליליות של השגרה החדשה מאשר שאר האוכלוסייה, כמוה כמו כל שאר קבוצות השוליים בחברה. כקהילה שאיננה זוכה תמיד לתמיכה מלאה, לא מידי הרשויות ולא מידי הסביבה הקרובה, שיעור הבדידות והחרדה גבוה בהשוואה לצד הסיסג'נדרי-הטרוסקסואלי של המשוואה, ומעיד על כך שלעיתים קרובות יותר להט"בים מרגישים ומרגישות בודדות וללא תמיכה מספקת. כעת, כשנכנסו חזרה לשגרה בצל המצב, נותר לשאול - מה לגבי אינטימיות?

“צריך להגדיר מה זו התקופה של אחרי”, מסביר גלעד בנימיני ריבלין, מתנדב במרפאה הפתוחה של הבית הפתוח בירושלים וחבר וועד מנהל העמותה, "עקרונית, אנחנו מדברים על תקופה מאוד ארוכה, שבה נצטרך לשמור על כללים דומים עד שימצא חיסון. זה כואב לומר וזה קשה, אך עד שלא יהיה לנו חיסון לנגיף הזה, אנחנו לא יכולים לדעת כמה זמן זה יישאר איתנו, לכן ההגבלות והבידוד החברתי יישארו מאוד דומים. הרבה פעמים שואלים מהי נקודת היעד... הנקודה שהגענו אליה היא עד שלא יהיה חיסון, לא נוכל להיות בטוחים לגמרי. ויהיה חיסון, אבל אנחנו צריכים לחכות לו עוד".

>> סקס בימי קורונה: כל מה שחשוב לדעת אם אתה פעיל מינית

ד"ר רועי צוקר, רופא שותף במרפאת גן מאיר ומומחה במחלות זיהומיות, פרסם לאחרונה פוסט פייסבוק שמתייחס לנושא. “הגיע הזמן לדבר על חוקים בסיסיים שהציבור יכול לעמוד בהם, ובמיוחד הרווקים בינינו, לגבי קיום יחסי מין ב’שגרת הקורונה’ החדשה", הוא כותב. ההנחיות החדשות, לפי שני אנשי הרפואה הללו, נותרות זהות. הנקודה הראשונה היא, כפי שהובהר לכלל אוכלוסיית האנשים החיים ללא בן או בת זוג, היא כמובן, להימנע ככל האפשר ממגע מיני.

בהמלצות משרד הבריאות של ניו יורק ניסחו זאת בחדות: "הנך הסקס הכי בטוח שלך. אוננות לא תעביר הלאה את נגיף הקורונה, בייחוד אם תקפידו על שטיפת ידיים [ואביזרי מין] במים וסבון למשך 20 שניות לפחות, לפני ואחרי הסקס". עד כה הכל די ברור, אבל לפעמים פשוט אי אפשר יותר, ובמרפאות נרשמת חזרה לשגרה גם בחיי המין של הקהילה הגאה.

"זה מצב די מתסכל", ממשיך בנימיני להסביר על הימנעות, "אבל בגדול, כמה שאפשר וכמה שיכולים ויכולות לעשות את זה, כל עוד השקט הנפשי שלנו נשאר בגדר הסביר ואנחנו לא משתגעים". ובמקרה שאנחנו מרגישים שאנו נדחקים לעבר מחוזות השיגעון, יש כמה פשרות שאפשר לעשות, כשלכל אחת יש סיכון משלה. הראשונה, כפי שמסביר בנימיני, היא יחסי מין באפיקים וירטואליים.

גבר מסמס (צילום: ArtOfPhotos, shutterstock)
"יש המון דרכים לעשות סקס, ובעיני, הן לא פחות יחסי מין מכל דבר אחר" | אילוסטרציה|צילום: ArtOfPhotos, shutterstock

"אנחנו חיים בקהילה שהביאה לעולם את הרעיונות של חופש מיני ויציאה מההטרונורמטיביות ומהחוקים הרגילים של סקס ויחסי מין. אז יש המון דרכים לעשות סקס, ובעיני, הן לא פחות יחסי מין מכל דבר אחר. תמיד אפשר לצ’וטט, ואפילו לשלוח תמונות יותר חושפניות ואפילו להגיע לווידאו צ’אט". אך פה מצטרפת גם אזהרה, "צריך לזכור שאנחנו לא יודעים לגמרי מי בצד השני. כשאנחנו מגיעים למצב הזה של ההודעות, אנחנו לא יודעים מה הוא יעשה עם ההודעות והסרטונים. אבל זו עדיין דרך טוב, זו דרך מעולה שאנחנו עדיין ממליצים עליה יותר”.

"לא להחליף פרטנרים באופן תדיר"

"בעת הזאת מאוד חשוב לשמור על פרטנרים קבועים, ולא להחליף פרטנרים באופן תדיר", כותב ד"ר צוקר, ובכך ממשיך את הקו האחיד שניתן לכל אוכלוסיית הרווקים והרווקות. אם כבר מין, אז בבקשה, רק שיהיה עם פרטנר קבוע. זה הזמן שלכך ליצור קשר עם הבוטי-קול ולהביא את היזיזות שלך לשלב הבא, והכוונה היא לא לקשר רומנטי, אלא לקשר בטוח יותר ורציף יותר, שמצמצם משמעותית את הסיכוי להעברת הנגיף, אך עדיין בטוח פחות מפרטנר קבוע במגורים משותפים.

אולם לרבים מאיתנו ברור שקרב ובא הרגע בו הימנעות איננה עוד ברת ביצוע. בנימיני וד"ר צוקר מסכימים על הנקודה המפתיעה הבאה, שיש לנהל רישום של הסטוצים שלנו. "לא צריך לפרטי פרטים, מה עשינו, מה קרה ואיפה נפגשנו”, צוחק בנימיני, "צריך שיהיה שם פרטי ושם משפחה ומספר טלפון, כדי שיהיה אפשר לחזור לבן אדם במקרה של הדבקה". כך גם רשויות משרד הבריאות יוכלו לנהל חקירה אפידמיולוגית, וידעו מי צריך להיכנס לבידוד ומי לא, וכיצד למצוא אותם. זה כמובן לא קל כשחלק מהמפגשים הם אנונימיים לגמרי, אבל אם הדברים יגיעו לידי כך, גם מספר טלפון בלבד יספיק.

גייז במיטה (צילום: ShutterStock)
"צריך שיהיה שם פרטי ושם משפחה ומספר טלפון" | אילוסטרציה|צילום: ShutterStock

באותו המדריך למין בטוח בזמני קורונה של עיריית ניו יורק, הוסיפו כמה קווים מנחים לעובדות ועובדי מין, וכמו שאר ענפי הפרנסה, המליצו להעביר ככל האפשר את העבודה למחשב הביתי. במציאות הלא כל כך הוגנת בה אנו מתקיימים, א.נשים על הרצף המגדרי נדחקים לעיתים קרובות אל מחוץ למעגל העבודה, או שמשתכרים משמעותית פחות. בארה"ב כבר החלו לעלות מחקרים המצביעים על הפגיעות המוגברת בקהילה הטרנסג’נדרית ובקהילה הגאה בכלל, שבהשוואה לשאר האוכלוסייה עובדת יותר בתעשיית השירות ובעבודות מין, שני אפיקי פרנסה שמחייבים קירבה פיזית, ומציבים את העובדות בסיכון.

"אני יודעת על לא מעט פניות של נשים בזנות שאיבדו את ההכנסה שלהן, ואף גורשו מדירות מאחר ולא עמדו בתשלומי שכר הדירה", מעידה לורן הרץ, חברת הוועד המנהל בעמותת מעברים, קוסמטיקאית,"מה גם שחוק הפללת הלקוח עומד להיכנס לתוקף ביולי, מה שלא ייתן לאותן בנות את הזמן להשתקם מהמכה האחרונה ועלול להוות גזר דין מוות עבורן. המצב החמור עלול להוביל נשים טרנסיות בזנות לפשיעה, לפגיעה ולהעלות את אחוז המתאבדות, בגלל קשיים נפשיים נוספים מעבר לדחיקה החברתית, עכשיו כשיתווסף הקושי הכלכלי".

עובדת בזנות (צילום: FRANCK FIFE)
"אני יודעת על לא מעט פניות של נשים בזנות שאיבדו את ההכנסה שלהן" | אילוסטרציה|צילום: FRANCK FIFE

הנושא מורכב מכדי לעבור על כל הקשיים הנפשיים והכלכליים שמשבר הקורונה הביא על הקהילה הגאה בפרט ועל שאר העולם ככלל. דרכי ההתמודדות עם המשבר ועם תקופת "שגרת הקורונה" הקרובה ידרשו מכולנו לגלות גמישות וסולידריות הרבה מעבר לרגיל, גם במרחב האינטימי. בסופו של דבר, המאמץ לשמור על חברה נקייה מקורונה לא יכול להתקיים מבלי מאמץ לשמור על סולידריות ולתמוך זה בזה בכל אמצעי אפשרי.

"אנחנו לא מעודדים את זה, אבל זה בסדר”, מסכם בנימיני את נושא המפגשים המיניים בזמני הקורונה, "כמו בכל מפגש מיני אחר, לא צריך להרגיש אשמים או אשמות אם עשינו את זה, וזה בהחלט סביר שזה משהו שיעזור לנו לעבור את התקופה הזו יותר בשקט, במיוחד עם חסרים לנו מקורות תמיכה".

>> לפני שהפך לגיבור תרבות הוא התפרנס כנער ליווי

>> אסי עזר מגיב לדרישה להסיר את הפרסומת שלו עם בעלו

המרפאה הגאה בגן מאיר בתל אביב, וכן המרפאה הפתוחה של הבית הפתוח בירושלים, תמשכנה לעבוד במתכונת התואמת את התו הסגול. הפונים למרפאה מתבקשים לתאם הגעה מראש בטלפון, ואפשר גם תחת שם בדוי למי שמעדיף להישאר אנונימי. המרפאות עושות מאמצים להגביר את הזמינות בטלפון ובמייל, כדי לצמצם עד כמה שאפשר התקהלות שאינה הכרחית.

אל תישארו לבד - קווי הקשב לקהילה הגאה

▪️קו הקשב "יש עם מי לדבר": בימים א’ – ה’ בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-620-5591 או בווטסאפ 058-620-5591

▪️ער"ן - כל אחד יכול לעזור - בטלפון 1201 או בצ’אט באתר: www.eran.org.il

▪️מעברים - שינוי בר קיימא לקהילה הטרנסית: שירות ״מעברים עונים״, בשיחה או הודעה: 052-477-6707 או דרך האתר והרשתות החברתיות.

▪️סה"ר - סיוע והקשבה ברשת: ימים א'-ה' ושבת, בשעות 21:00-24:00, בכתובת: https://sahar.org.il/

▪️הקו הדיגיטלי "דיגי" (בוואטסאפ): 054-911-9726 ו-054-911-9718.

▪️קו תמיכה בערבית - alKhat - Listening & Information Hotline - الخط - اصغاء ومعلومات للمتسائلين/ات، المِثْليّات، المِثْليّين، ثنائيّي الميول الجنسيّة (بايسكشوال)، متحوّلين ومتحوّلات (ترانس) وكل شخص يعيش توجّهات جنسيّة وجندريّة مختلفة حول الهويّة الجنسيّة والجندريّة والميول الجنسيّة.

الخط يعمل ايام الأحد والأربعاء بين الساعات 17:00 - 21:00 بواسطة الهاتف والتشات ايضا. https://alkhat.org/, 072-222-0202

▪️הייעוץ הפתוח - השירות הפסיכוסוציאלי בבית הפתוח - אלישבע קובארי-לוי, 058-5928-357, health@joh.org.il, ימים: א'-ה', בין השעות: 9:00-15:0