הקהילה הגאה הגיעה בשנים האחרונות להישגים משמעותיים בכל הנוגע לשוויון זכויות בהקמת משפחה. בזכות הישגים אלה, ישנה הכרה ומעמד משפטי לזוגיות גאה ולתאים משפחתיים של זוגות בני אותו מין. יחד עם זאת, הדרך עד להטמעתם המוחלטת של הניואנסים הייחודיים של המשפחות הגאות טרם הושלמה, ובשל כך, הסדרת הנושאים העלולים להוות מחלוקת בעת פרידה מקבלת חשיבות גבוהה יותר. עו"ד איריס שינפלד, מומחית בדיני משפחה ומובילה במאבקים משפטיים של הקהילה הגאה, עושה סדר כדי שגם הפרידה תהיה נכונה.

"ישנם נושאים שנמצאים עדיין בתהליך של שינוי ולא לגמרי ברורים לכל שופט", טוענת עו"ד שינפלד, "ולכן כשמקימים משפחה יש להתכונן גם לאפשרות שבה היא עלולה להתפרק, להיערך לכך מבעוד מועד ולהגן על עצמכם משפטית על מנת למנוע מצבים משפטיים ונפשיים קשים". הנה כמה תשובות לשאלות נפוצות בהן היא נתקלה במהלך עבודתה:

בת זוגי ואני חיינו יחד עשר שנים. יש לנו ילדים משותפים וגרנו כל השנים בבית שהיה שייך לה. האם יש לי זכויות על הבית לאחר הפרידה?

בנסיבות מסוימות, מאחר ומדובר בדירת מגורים בה התגוררתן עם המשפחה שנים לא מבוטלות, ניתן - אם מצליחים להוכיח כוונת שיתוף ספציפית לגבי הדירה או הבנה שהדירה משותפת - לזכות בזכויות בעלות בדירה. במידה ולא, יכולות לקום זכויות כספיות, למשל אם הושקעו לאורך השנים כספים משותפים בנכס, משיקולי צדק ומשיקולים נוספים.

בת זוגי ואני הבאנו לעולם ילדים עם זוג גברים. שתינו נפרדנו. מה הזכויות והחובות של כל אחד מההורים כלפי כל אחד מהילדים? האם אוכל לרשום את הילד שלא ילדתי כבני?

לכל אחד מההורים זכויות וחובות כלפי הקטין הרשום על שמו. נכון להיום, אין בארץ מקרים של רישום של יותר משני הורים. רישום ההורות ייעשה באחד מהמקרים הבאים – זיקה גנטית, זיקה ביולוגית (אם יולדת ללא זיקה גנטית לילד), אימוץ ובמקרים בהם קיימת זיקה לזיקה (בן/בת זוג של ההורה ובמקרה בו אין הורה נוסף).

יחד עם זאת, במקרה בו יש קשר של הורות פסיכולוגית, יכול בן/בת הזוג לזכות בזכויות שונות כלפי הילד המשותף, כמו הסדרי ראייה והמשך קשר כלשהו, גם אם ההורות לא רשומה, והכל בהתאם לטובת הילד שתיבחן על ידי בית המשפט. כמובן שיש הבדל בין מקרים בהם הדברים יהיו בהסכמת הצדדים לבין היעדר הסכמה.

בת זוגי ואני נפרדנו ויש לנו שני ילדים. אני הייתי המפרנסת העיקרית. האם יפסקו לי מזונות כפי שנהוג במקרים של גירושין של בני זוג שאינם בני אותו מין?

בית המשפט יבחן את צרכי הילדים וההוצאות הכרוכות בגידולם לצד ההכנסות של כל אחת מהאימהות, ובהתאם יקבע את שיעור תשלומי המזונות וחלקה של כל אחת מהאימהות בהוצאות.

בן זוגי ואני נפרדנו ויש לנו תאומים שנולדו מהליך פונדקאות. לא סיימנו את הליך רישום ההורות. האם אחשב הורה של שני הילדים?

בית משפט יבחן את טובת הקטינים באמצעות גורמים מקצועיים שונים (עובד סוציאלי / פסיכולוג וכד'), ובהתאם לכך יקבע אם לסיים את הליך הסדרת רישום ההורות. במקרים בהם יש הסכמה בין ההורים להשלים את הליך הרישום, הדבר יהיה פשוט יותר מאשר במקרה בו אחד ההורים מתנגד לכך. משום כך, מומלץ להסדיר מראש ועוד בטרם הלידה נושאים אלה באמצעות הסכם מראש, תוך התייחסות לסיטואציות אפשריות שונות.

בן זוגי ואני נישאנו בנישואים אזרחיים ולימים נפרדנו אחרי זוגיות ארוכת שנים. במהלך הקשר הקמנו חברה שרשומה רק על שמו. האם כעת לאחר שנפרדנו החברה תחשב משותפת ויהיו לי זכויות עליה?

רכוש שנצבר במהלך נישואין הוא משותף ללא קשר לרישום, קל וחומר כאשר שני הצדדים היו מעורבים בדרך כזו או אחרת בצבירתו. באפשרותך להגיש תביעה לבית המשפט לפסק דין הצהרתי כי הנך בעלים של מחצית ממניות החברה או מחצית משווי המניות במועד הפירוד.

אנחנו זוג נשים שהתחתן בנישואין אזרחיים ורוצות היום להתגרש. האם הדבר אפשרי? כיצד ניתן מראש להבטיח את הזכויות שלנו במקרה כזה?

גירושין של זוג בני אותו מין נעשה באמצעות הליך של התרת נישואין בבית משפט לענייני משפחה. הבטחת הזכויות והעקרונות של הזוגיות שלכם, במהלך החיים המשותפים או במקרה של פרידה, יכולה להיעשות באמצעות הסכם שיתייחס לכלל הנושאים הכרוכים בנישואין הממוניים והכספיים, ילדים משותפים, מזונות וכיוצא באלה, וגם להתייחס להתרת הנישואין עצמם ולאשר אותו בבית משפט לענייני משפחה, כך שיקבל תוקף של פסק דין.

האם לזוגות בני אותו מין יש מעמד בבית המשפט בבואם להסדיר חלוקת רכוש?

כן, מעמד של ידועים בציבור. בית המשפט יתייחס לחלוקת הרכוש בהתאם להלכות החלות על ידועים בציבור (אלא אם מדובר בזוג שנישא בנישואין אזרחיים). לעיתים, מאחר ואין אפשרות להינשא בישראל, יתייחס בית המשפט לעניין הזה בכל מה שקשור לנטל הוכחה על שותפות.

כיצד נוכל להבטיח בצורה הטובה ביותר שאם חלילה ניפרד נוכל לעשות זאת באופן החלק ביותר וללא מאבקים משפטיים?

למרות הדרך הארוכה שעשתה הקהילה בכל הנוגע לשוויון זכויות בזוגיות והקמת משפחה, ולמרות ההכרה המשפטית בנושאים אלה, ישנם נושאים שנמצאים עדיין בתהליך של שינוי ולא לגמרי מוטמעים במערכת המשפטית. הייחודיות של התאים המשפחתיים הגאים לא תמיד ברורה לשופטים וכדי לא להיות תלויים בתפיסת עולמו של שופט כזה או אחר, חשוב להבהיר מראש ובכתב את העקרונות של המשפחה הספציפית אותה אתם מקימים, כך שסוגיות שונות, כמו ילדים משותפים, ענייני רכוש, נושא של מזונות וכד' יהיו מוגדרים ומוסכמים.

עו
עו"ד איריס שינפלד. "הייחודיות של התאים המשפחתיים הגאים לא תמיד ברורה לשופטים"|צילום: אילן ספירא, יח"צ