הזוגיות האחרונה של צח רפופורט, סטודנט לתיאטרון בן 28, שמתגורר בתל אביב ועובד באל על, נגמרה לפני 4 שנים. "אני מאמין בזוגיות, תלוי איך מגדירים אותה", הוא משתף, "אני חושב שלמרות כל הקושי זה משהו בטבע שלנו. לא טוב לנו להיות לבד, אבל לכל אחד מתאימה זוגיות אחרת". לטענתו, "היתרון הכי גדול ברווקות הוא שיש לך יותר זמן לגלות את עצמך. כל פעם שאתה רווק יש לך הזדמנות להכיר את עצמך באותו שלב בחיים. לדעת מה אתה מחפש באותה נקודה. אין את השגרה שאתה מחויב אליה".
אתה מרגיש לחץ מהסביבה?
"מאוד. זה מעניין שאנחנו בשלב שזוגות חד מיניים זה כזה מיינסטרים. להתחתן זה מאוד מקובל בקהילה היום, משהו שפעם לא כזה הורגש. אני רואה זוגות שלא הרבה זמן ביחד ומתחתנים, אנחנו מכירים את זה יותר מהמקבילה הסטרייטית. זה החברים שלך וזה הדיבור מסביב. מההורים אני לא מרגיש לחץ. אנחנו חיים בחברה שבה הזוגיות מגדירה מי אתה. אם אתה בזוגיות אז הכל בסדר, ואם לא אז משהו לא בסדר איתך".
אתה מרגיש שנחסך ממך הלחץ להכנס לזוגיות בגלל שאתה גיי?
"מצד המשפחה שלי כן, ואולי גם מבחינת החברים הסטרייטים יש עלי פחות לחץ".
ומה אתה חושב על נישואים גאים?
"מצד אחד זה חיובי, ה'טרנד' של הנישואים, כי הגענו למצב שזה מקובל ונפוץ, ואפשר להתחתן גם אם לא רשמית. כולם בפייס רואים ומקבלים. אבל, זה גם המקום שאנשים יכולים להיגרר לזה רק בגלל שהם מרגישים שזה טרנד, או וי שצריך לסמן. סבבה שזה לגיטימי בקהילה, אמנם לא מבחינה מדינית, אבל זה גם בסדר אם אתה לא מאמין במוסד הנישואים".
"מעצבן אותי ששופטים אנשים לפי אם הם בזוגיות או לא", הוא מדגיש, "להיות בזוגיות זה לא מובן מאליו. נורא קל לשפוט מבוגרים יותר ב'אטרף', אבל להם היה יותר קשה. ההסתרה בזמנו הפכה את זה ללא פשוט לקבל ולתת אהבה. היום כגיי אתה גדל כנורמטיבי, אבל כשאתה מפתח מנגנוני הגנה זה נורא קשה להיכנס לזוגיות. ואז באים ושופטים אותם שהם לבד. זה עצוב".
"זה לא באמת אין אה ריליישנשיפ ואינגייג'. מערכות יחסים של גייז הרבה פעמים לא נמשכות הרבה זמן, אבל יש לי גם חברים גייז שנשואים", מעיד יעקב גיליוב מרקמן, 23, מוסיקאי ודייל קרקע מתל אביב, "אני מאוד רוצה זוגיות אבל אי אפשר לכפות את זה. זה לא שאין אנשים שרוצים להכיר אותי אבל לי אישית קשה להתחבר רגשית. זוגיות אמורה להיות טהורה ואותנטית ושני הצדדים צריכים להיות הכי כנים עם עצמם ולרצות את זה באמת. זה כן או לא, אם זה כמעט זה גם לא".
מה הייחודיות של זוגיות גאה לדעתך?
"להרגשתי, הרבה אנשים מתחילים עם כל הזוגיות בגיל יותר מבוגר מסטרייטים. יותר אנשים בארון בהתחלה וקשה לקיים זוגיות בגיל צעיר לעומת סטרייטים. מצד שני, זה לא שאין את בני ה-13 בזוגיות".
"יש סיבה לזה שאדם בזמן מסוים רווק ולא בזוגיות. שני המצבים צריכים לקרות כשהם צריכים לקרות. שניהם טובים. יש אנשים שגם מעדיפים זוגיות פתוחה, או פוליאמוריה. גם בנוגע לחתונה - יש כאלה שמעדיפים לא להתחתן ולא אכפת להם ממסמך שאומר שהם נשואים. הזוגיות היא זוגיות. חתונה היא סמל".
הזוגיות האחרונה של עופר שמיר בן ה-28, סטודנט לתואר שני בדרמה תרפיה באוניברסיטת ניו יורק, הייתה לפני שנה וחצי. כשאני שואל אותו אם הוא מאמין בזוגיות, הוא עונה: "אני לא בטוח שזה עניין של אמונה. מה זה אומר להאמין בזוגיות? אני מאמין שהרבה אנשים נהנים וטוב להם בזוגיות. האם אני חושב שיש אנשים שלא מתאים להם זוגיות? כן. היכולת להיות בזוגיות הוא משהו שמשתנה עם השנים. כשיש המון לחץ מהחברה להיכנס לזוגיות, אני חושב שהרבה סבל נגרם לאנשים, מהמצב שמאד שופטים אותם ולוחצים אותם להיכנס לזוגיות גם כשזה לא הרגע המתאים להם בחיים".
אתה מעוניין בזוגיות?
"היום אני רוצה זוגיות. מחר אולי אני לא ארצה. היום בא לי ללכת לישון עם מישהו. אבל אני לא בטוח שבא לי להתחלק בחיי עם מישהו. אם אני אסתכל בפרספקטיבה יותר גדולה כרגע לא מתאים לי בחיים זוגיות מאד רצינית וזה לא אומר שלא בא לי. זה פשוט לא מתאים לאורח החיים שלי. הרבה פעמים בא לי זוגיות והרבה פעמים גם לא. גם כשלא בא לי זוגיות, אני מרגיש לחץ להיות בזוגיות. כל זמן שאני לא בזוגיות מסתכלים עלי כאילו משהו לא בסדר בי. כאילו זוגיות זה סימן לבריאות, ורווקות זה איזה שלב מעבר שאם הוא מתארך יותר מדי מתייחסים אליו כאל איזו בעיה, ואני לא מסכים עם זה. זו ראיה דיכוטומית ולא נכונה. גם בזוגיות אתה יכול מאוד לסבול. לא כל מערכת יחסים היא טובה. לא כל סיטואציה זוגית עדיפה על רווקות. היא לא פותרת לך בעיות. הרבה פעמים אנשים מרגישים בודדים בתוך קשר. זה לא המתכון לאושר. זה לא יכול להביא אדם ממצב של סבל למצב של אידיליה. זוגיות זה אורח חיים לעומת רווקות. זה לא שאחד יותר טוב מהשני בהכרח".
ואתה מרגיש לחץ מהמשפחה להיות בזוגיות?
"העובדה שאני הומו גורמת להורי לא להתערב בכלל בחיי האהבה שלי. לא כי הם הומופובים, אלא כי יש שם נקודה רגישה ואנחנו כמעט לא מדברים על זה ומהמקום הזה אין לחץ".
"כשאתה בחתונה והדיג'יי אומר 'זוגות בואו לרקוד', או כשהרב אומר שעד שאתה לא מוצא את החצי השני אתה לא שלם, אני אומר להם בלב: 'ביצ' פליז!'. זה בטח לא מפצה על חלק שחסר בך. לאף אחד לא חסר שום דבר. אדם הוא לא חצי רק כי הוא לא בזוגיות", חורץ עופר.
מה הסיכון בזוגיות?
"אנשים שנכנסים לזוגיות ולחלוטין מאבדים את העצמיות שלהם, זה דבר מסוכן בעיני. כשאתה עד כדי כך תלוי באדם אחר אתה נמצא בתפיסה תמידית שאתה לא מסוגל להתקיים בעצמך. לא טוב להסתובב ככה בעולם. העולם בהמון רמות בנוי לזוגות. אני הייתי במערכת יחסים שאיבדתי בה את העצמיות שלי ונדרתי נדר שזה לא יקרה יותר. אצטרך לוודא שאני נכנס לקשר כאדם שלם ובלי לאבד את עצמי. זאת עבודה קשה, לבנות את העצמאות שלך. אתה עובד קשה כדי להרגיש שאתה מסוגל להתמודד עם העולם הזה. אני כבר לא תלותי אז היום אולי אוטומטית זה יהיה משהו אחר. ועדיין זה איום".
יש ייחוד בעיניך לזוגיות גאה לעומת זוגיות סטרייטית?
"מהמקום שאנחנו כבר שוברים מהדרך הראשית ומחפשים דרך משלנו, זוגות להט"בים לעומת זוגות סטרייטים, לוקחים פחות כמובן מאליו דברים מסוימים בזוגיות. זוגות הטרוסקסואלים צריכים להיות רדיקליים כדי לפתוח את מערכת היחסים שלהם. אין כמעט מערכת יחסים להט"בית שזה לא עולה בה בעיני. זה כל כך מדובר וזה דבר טוב. הם שואלים שאלות וזה דבר נהדר. הרבה הטרוסקסואלים מקבלים ספר הוראות מהחברה ומההורים והם פשוט משעתקים. לא חושבים לרגע איך צריך לעשות את זה נכון יותר להם. אין משהו מהותי ששונה בגלל שזה גבר וגבר או גבר ואישה".
"כשאנשים שואלים אותי אם אני בזוגיות אני מתרץ: לא, אבל הייתי 4 שנים במערכת יחסים", משתף עופר, "זה כמו להגיד 'אני בסדר, אני לא משוגע'. מערכת היחסים שהייתי בה היתה מאד לא בריאה. הייתי שבר כלי ועדיין הצלחתי להיות בזוגיות. מה שמצפים ממך זה שתיתן מספר או אסמכתא. גרת עם בן אדם ואז אתה בסדר. יש הרבה אנשים שאתה מדבר איתם ואומרים שלא היו בזוגיות, אז עונים להם בניחומים שזה עוד יגיע. מנחמים אותם, שלכל סיר יש מכסה ועוד קלישאות".
מה אתה מרוויח כרווק?
"עצמאות לעומת תלות. לעשות את הכל בעצמי. בסופו של דבר אתה יוצא מאוד חזק מזה. הרווקות מאמתת אותך, מאתגרת אותך להיות עצמאי הרבה מעבר למה שזוגיות עושה. היא מאתגרת לדברים אחרים - איך להיות שותף טוב ובתקשורת פתוחה".
הרעיון החברתי של זוגיות מחלחל לפעמים?
"אני גם נמצא בתוך הרעיון הזה שזוגיות זה מה שיביא לי את האושר. ואני כן מפנטז על זוגיות גם אם אני לא בהכרח מאד רוצה את זה. חינכו אותנו שכשאנחנו מרגישים בודדים, אז אנחנו אומרים: מה שחסר לי זה זוגיות. אני לא מאמין בזה אינטלקטואלית, אבל רגשית אני רוצה שגם לי יהיה. ברמה של להרגיש את זה. אני לא מבקר אף אחד שפועל ככה, הכוחות החברתיים עובדים על כולנו ממש קשה, ואני לא איזה לוחם צדק סביב העניין הזה. זה גם משפיע עלי ואני מנסה להיות מודע למתי אני מחפש זוגיות ומתי זה לגמרי רעיון חברתי".
לב שיימן, בן 30, לקראת סיום של תואר שני בעבודה סוציאלית ועובד בהוסטל לנפגעי נפש כמתאם טיפול, מספר שאף פעם לא היתה לו באמת זוגיות: "היו רומנים. לא הרגשתי שאני יכול להכיל זוגיות. הרגשתי מאוים מהמחשבה הזאת".
אתה בכלל מאמין בזוגיות?
"עכשיו כבר יותר. הייתי בקבוצה טיפולית של גייז, והבנתי שהיה לי קשה לראות את עצמי בזוגיות כי הרגשתי שזה מעוות. יש בי חלק שרוצה להיות בזוגיות עם גבר אבל זה בכיוון של שותפות ופחות בקטע של איך של זוגיות צריכה להראות, עם התפקידים המגדריים של גבר ואישה. אני לא חושב שזה רלוונטי להלביש את המודל הנורמטיבי על זוגיות בין שני גברים. יכולים להיות כל מיני ערוצי תקשורת בין שני גברים".
>> תתפלאו אבל אנחנו יודעים מה הפטיש שלכם
>> "ואז התעוררתי ממנת יתר וגיליתי קבוצת גברים עליי"
>> מאז ועד היום: האבולוציה של דמות ההומו בקולנוע הישראלי
אתה מרגיש לחץ מהסביבה להיות בזוגיות?
"כן. בת דודה שלי נשואה עם ילדים, אח שלי עם חברה. אני מרגיש קצת בן טיפש עשרה לא מיושב. לא מתואם לסטנדרטים של מה אמור להיות בגיל שלי."