תינוק שותה מבקבוק ומביט למצלמה (צילום: jupiter images)
דרך אחרת לממש את הזכות להורות|צילום: jupiter images
הליכי פונדקאות בחו"ל הינם הליכים מורכבים ביותר נפשית, רפואית, לוגיסטית ומשפטית. טרם קבלת ההחלטה האם לבצע הליך של פונדקאות בחו"ל, ישנן שאלות רבות המתעוררות: איפה עושים את ההליך? למה לצפות? מהו מעמדה של האם הפונדקאית ושל תורמת הביצית וכמה לעזאזל כל זה עולה?  

מדוע דווקא פונדקאות?

רבים מתחילים בשאלה הבסיסית: למה בכלל ללכת באפשרות הזו? כיום, הדרך להורות ביולוגית בקרב זוגות חד מיניים (גברים) או גבר חד הורי, היא באחת משתי הדרכים הבאות: שותפות הורית או פונדקאות. ביצירת ילוד באמצעות פונדקאות, הזכויות בילוד הן 100% של האב המיועד, ללא צורך בבת זוג להליך וזאת להבדיל מהליך של שותפות הורית. זו כבר סיבה טובה לבחור בדרך זו.

פונדקאות בחו"ל ולא בישראל?

כיום, הליכי הפונדקאות במדינת ישראל, מוסדרים על פי חוק ההסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) התשנ"ו 1996 שמתייחס לזוג כאל "איש ואישה".

נכון להיום, ועדת ההסכמים לנשיאת עוברים, לא תאשר הליך פונדקאית בישראל, לבני זוג מאותו מין או להורה יחיד.

גם בג"צים, שהוגשו בעבר ע"י עמותות שונות וזוגות חד מיניים, בבקשה להכיר בהם כזכאים להגיש מועמדותם לוועדת ההסכמים לנשיאת עוברים בישראל, לצורך הליך הפונדקאות, נדחו או נמחקו מבלי שנדונו לגופו של עניין, תוך שהמדינה מצהירה כי היא עתידה להקים וועדה שתבחן מחדש את נושא הפונדקאות בישראל ובמסגרת בחינת הנושא, הוועדה תבחן גם את זכותם של זוגות חד-מיניים לגשת להליך הפונדקאות בישראל. 

למרות הצהרות המדינה, עד היום טרם תוקן החוק ועל פניו לא נראה כאילו התיקון, שיתיר לחד הוריים, או לזוגות חד מיניים לבצע את הליך הפונדקאות ישראל, יעשה בעתיד הקרוב.

במצב דברים זה, בו יחידים או זוגות חד מיניים, המעוניינים לממש את זכותם להורות, אינם יכולים לעשות זאת מבחינה חוקית בישראל, רבים מההורים המיועדים, פונים לאפיקי פונדקאות מחוץ לישראל: ארה"ב, קנדה והודו.

מה הוא היעד הפופולארי ביותר בקרב חד מיניים בישראל?

בשל עלויות נמוכות יחסית ורפואה מתקדמת, הודו הינה יעד פופולארי ביותר בקרב חד הוריים או חד מיניים לביצוע הליכי פונדקאות בחו"ל. יחד עם זאת, קיימות אפשרויות לפונדקאות בארה"ב ובקנדה.

האם עלות הליך הפונדקאות בהודו יקרה מההליך בישראל?

בישראל אין חוק הקובע כמה ניתן לשלם לפונדקאית, אולם ניתן לומר כי הוצאות ההליך בארץ, יכולות לעמוד על 250,000 ₪, שהינם בערך 65,000$. עלות פונדקאות בהודו, למשל, יכולה לעמוד על 25,000$ (ללא תרומת ביצית, לא כולל טיסות ושהיות של ההורה המיועד בהודו) כך שיתכן שעלות פונדקאות בחו"ל תהיה זולה מעלות פונדקאות בישראל.

מי היא תורמת הביציות שלי?

ישנן סוכנויות רבות המציעות בחורות פוטנציאליות לתורמות ביציות. התורמות, בחורות נאות, לרוב בנות 18-32 בד"כ ממזרח אירופה או דרום אפריקה.

מומלץ לברר טרם תחילת ההליך אילו בדיקות עוברת תורמת הביצית. כמובן שיש יתרון לבחירתה של תורמת בעלת ילדים משלה או שתרמה בעבר בהצלחה, אם כי בהחלט ישנם מקרים של תורמות ללא ילדים וללא ניסיון קודם בתרומה המניבים הריונות.

אבא ותינוק (צילום: istockphoto)
בקרוב אצלכם|צילום: istockphoto
את התורמת מאתרים תחילה על פי מאגר של תמונות, כך שתוכלו לראות תמונות של התורמת שבחרתם מבעוד מועד. כמו כן, אם תחפצו בכך, תוכלו לפגוש את התורמת שבחרתם, ביום שאיבת הביציות במרפאת הפריון בהודו.

התורמת תעבור סידרה של בדיקות רפואיות וטיפול הורמונאלי לצורך גירוי שחלות ליצירת ביציות וזאת בארצה. לפני שאיבת הביציות, תוטס התורמת להודו לצורך הליך שאיבת הביציות והפרייתן בזרעך.

כמה זמן חולף מיום ההחלטה על ביצוע ההליך בהודו עד לתחילתו?

מרגע שהחליט ההורה המיועד על ביצוע הליך הפונדקאות בהודו, תתואם עבורו פונדקאית בתוך 3-5 שבועות שהם בד"כ הזמן שלוקח להכין את התורמת להליך שאיבת הביציות בחו"ל.

האם ניתן להיות בקשר עם הפונדקאיות בחו"ל במהלך ההיריון?

אינטנסיביות הקשר תלויה בעיקר באב המיועד. ישנם הורים מיועדים המעדיפים שלא "להיקשר" לפונדקאית ולפיכך אינם מעוניינים להיות עימה בקשר וישנם כאלו המבקשים לחוות עם האם הפונדקאית את חווית ההיריון ובוחרים להיות מעורבים יותר.

האם הפונדקאית בחו"ל דוברת אנגלית?

מרבית הפונדקאיות אינן דוברות אנגלית, חלקן דוברות אנגלית בסיסית.

היכן מתגוררת הפונדקאית במהלך ההיריון?

בפונדקאות חו"ל בהודו, לרוב, הפונדקאית עוברת עם ילדיה לדיור מיוחד בסמוך למרפאה, שם עומדים לרשותה מנקה, טבחית ושומר. כל יציאותיה של הפונדקאית, מחוץ לדיור, נעשות בליווי צמוד של אשת צוות.

האם אני כאב מיועד חייב לטוס לחו"ל לצורך תחילת ההליך, או שניתן להתחיל, גם ללא נוכחותי?

עקרונית, ניתן לשלוח זרע מוקפא, לצורך ביצוע ההליך בחו"ל. המלצתנו לטוס לחו"ל לצורך נטילת זרע וזאת בעיקר לשם התרשמות המרפאה, מהצוות הרפואי והכרת תורמת הביציות והפונדקאית.

לאחר הלידה, לפחות אחד מההורים המיועדים חייב להגיע. היה ומדובר בזוג, יגיע ההורה שהתינוק נוצר מזרעו.

מי יכולה לשמש כאם פונדקאית?

אישה בריאה נפשית ופיזית, בעלת ילד אחד לפחות, בת 18-35. למצבה האישי (סטאטוס משפחתי) של האם הפונדקאית בחו"ל אין משמעות (להבדיל מישראל שעקרונית הפונדקאית אינה יכולה להיות נשואה), אם היא נשואה, עו"ד מקומי יחתימו גם את בעלה על הצהרת ויתור זכויות בילוד.

האם הפונדקאית בחוזה מסכימה מראש לכל הליך רפואי אפשרי לצורך לידת ילוד בריא?

כן.

אבא ותינוק צופים בכדורגל (צילום: vesilvio, Istock)
לא חובה לצפות יחד בכדורגל|צילום: vesilvio, Istock
כמה חוזים קיימים בהליך עצמו?

הליך הפונדקאות הינו הליך רפואי ומשפטי גם יחד. חשוב לזכור כי המדובר בזכויות הוריות וחשוב לעגנן בחוזים. פעמים רבות הורים מיועדים שוכחים כי המדובר בהליך משפטי ומקדישים מחשבה רק לחלק הרפואי של ההליך, מבלי להידרש לחלק המשפטי.

ההורים המיועדים חייבים לעמוד על כך שהחוזים הבאים יהיו במסגרת ההליך: חוזה בין ההורים לפונדקאית, חוזה בין מרכז הפריון להורים, חוזה בין הסוכנות המספקת את הפונדקאיות לבין ההורים המיועדים. בנוסף, הסכם הורות בין ההורים המיועדים (אם הם זוג), או הצהרת האב המיועד, שיקבע מה יעלה בגורל העוברים המוקפאים שלא הוחזרו לרחמה של אם פונדקאית, במקרה שהקשר ביניהם יפקע או במקרה מות חו"ח של אחד מהם או במקרה של חו"ח מות האב המיועד, לאחר יצירת העוברים.

האם אנחנו כהורים מיועדים חשופים לתביעות אזרחיות מצד הפונדקאית או בני משפחתה הנובעות מהתקשרות חוזית עימה?

החוזים המשפטיים שנחתמים עם הפונדקאית ועם המרפאה, חייבים לכלול הסכמות בעניין פיצוי מוסכם במקרה של נזק או התחייבות לבטח את הפונדקאית, על מנת שלא תהיו חשופים לתביעות מעין אלה.

לכמה מחזורים מתחייבת הפונדקאית כלפי ההורים המיועדים?

הפונדקאית מסכימה לכמה מחזורים שידרשו. אולם, בהודו היא מוחלפת לאחר כל מחזור כושל.

כיצד ניתן לוודא שהפונדקאית תמסור את הילוד לאחר לידתו?

הזכויות בילוד אינן של האם הפונדקאית בשום שלב של ההליך. האם הפונדקאית משתתפת בהליך לצורך פיצוי כספי בלבד. התשלום האחרון לאם הפונדקאית מועבר לה רק לאחר רישום הילוד כישראלי, בשגרירות בחו"ל והוצאת מסמך נסיעה ישראלי עבורו. בשלב הזה, כבר לא ניתן למנוע את עזיבת הילוד, אזרח ישראלי, את המדינה בה נולד.

דנה מגדסי (צילום: תומר ושחר צלמים)
עו"ד דנה מגדסי|צילום: תומר ושחר צלמים
מה הם ההליכים של החזרת הילוד לישראל לאחר לידתו?

קבלת תעודת לידה על שם האב המיועד לרבות קבלת חותמות אפוסטיל, הנדרשת על ידי רשויות המדינה בישראל. החתמת הפונדקאית על ויתור זכויות בילוד לאחר הלידה וחוו"ד דין זר בנוגע למצב המשפטי של אותה המדינה, כדרישת השגרירות הישראלית בחו"ל.

בנוסף, עליך לפנות לעו"ד ישראלי כבר בשבוע 15 של ההיריון, על מנת לבקש מבית המשפט לענייני משפחה בישראל צו סיווג רקמות שיוכיח כי אתה אביו הביולוגי של הילוד. רק לאחר התאמה גנטית בין ה DNA שלך לילוד תקבל עבורו אזרחות ישראלית וכניסתו לישראל תותר.

כמה זמן לוקח מרגע הלידה ועד להכנסת הילוד לישראל?

בדרך כלל מדובר בחודש ימים, מרגע שחרורו של הילוד מבית החולים ועד לכניסת ההורה עם ילדו לישראל. יש לקחת בחשבון מקרים של שביתות, חגים ועוד אירועים נוספים בלתי צפויים העלולים לגרום להתארכות ההליכים בחו"ל או בישראל.

האם מומלץ לפנות להליך לבד או באמצעות סוכנות?

מומלץ לבצע את ההליך באמצעות סוכנות ישראלית, שלה קשרי עבודה ואמון עם המרפאה המוצעת, כך שלמרפאה מחויבות גבוהה יותר כלפי ההורה המיועד.

היתרון של סוכנות הוא כאשר היא מציעה לכם "הכל תחת קורת גג אחת" לרבות איתור תורמת ביציות, פונדקאית, מרפאה וטיפול בחלק המשפטי של ההליך, לצורך החזרת הילוד לישראל. בכך אתם חוסכים את ה"ריצות" בין סוכנויות שונות בחו"ל וכל השירותים לצורך ההליך מרוכזים עבורכם במקום אחד.

האם הילוד יהודי?

לא, יש צורך לעבור הליך של גיור קטינים, לאחר ההגעה לישראל, אם ברצונכם שהילד יחשב כיהודי.

כותבת המאמר, עו"ד דנה מגדסי, בעלת משרד עורכי דין, המלווה הורים מיועדים בהליכי פונדקאות בחו"ל, תשמח לעמוד לרשותכם בשאלות נוספות במייל Magdassi@netvision.net.il

מידע נוסף אודות הליכי פונדקאות בחו"ל ניתן לקבל באתר

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

>> חמישים הגאים והגאות של 2011

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה