אקטיבי ופסיבי, צמד הרקדנים של מיה בומבילה מ"ארץ נהדרת", הופיעו בפעם הראשונה בטלוויזיה בפרק פתיחת העונה השנייה ב-2004, והציגו אז את מה שאולי היה הדבר הראשון שישראלים חשבו כשהם ראו הומואים - תפקידים במין אנאלי. 

המון זמן עבר מאז, אבל גם היום קיימת תפישה רחבה יותר, גם בחברה הישראלית וגם בתוך הקהילה הגאה עצמה ואצל הומואים בפרט, שאם אתה גיי אתה חייב לתפוס את אחד הצדדים האלה - או שאתה נותן, או שאתה מקבל. "אק או פס" זו גם אחת השאלות הראשונות שגייז יציפו באפליקציות, לא משנה אם הם עומדים לצאת לדייט או לסטוץ, כדי לבדוק את מידת ההתאמה ביניהם במיטה. 

אלא שבשנים האחרונות, יותר ויותר הומואים מציבים את עצמם מחוץ לסקאלה הזאת, שנעה בין אק לפס, ומגדירים את עצמם בתור "סייד" (Side) - הומואים של נהנים מחדירה אנאלית.

את המונח טבע לראשונה ב-2013 ד"ר ג'ו קורט, מטפל מיני וזוגי מוסמך, במאמר שפורסם ב-huffpost. לאחרונה, ד"ר קורט התפרסם ברשת החברתית אחרי שחשף בטיקטוק מגוון רחב של סיבות שבגללן גברים הטרוסקסואלים מקיימים יחסי מין עם גברים, אבל הרבה לפני כן הוא עזר להומואים וגברים הטרוסקסואלים, כשהצליח לארוז את התחושות שלהם בנוגע למין אנאלי ולתת לזה שם. 

"סייד מעדיפים נשיקות, חיבוקים, אוננות ומין אוראלי, ואלו רק חלק מהפעילויות המיניות שלהם", כתב אז. "הגברים האלה נהנים מכל פעילויות מינית שיש - פרט למין אנאלי. יכול להיות שהם עשו זאת בעבר, אפילו כמה וכמה פעמים, עד שהבינו שזה לא אירוטי עבורם ולא הופך להיות כזה ככל שהזמן עובר. הם גם יכולים לסבול מבעיות רפואיות שונות, זמניות או קבועות, שהופכות חדירה לבלתי אפשרית, לא נעימה ולא מגרה".

קורט טען אז שסיידים בדרך כלל מתמודדים עם רגשות אשם, וכי בתוך תוכם הם מאמינים שהם אמורים לאהוב מין אנאלי, וכנראה משהו לא בסדר איתם אם הם לא. עוד הוא הסביר שסיידים לרוב לא יודו בכך מחשש לשיפוטיות כלפיהם, שכן מין אנאלי לכאורה מעיד על הגבריות שלהם בצורה כזו או אחרת. העדות החזקה ביותר ששמע לאורך השנים מגברים רבים, גם לא הומואים, שאמרו שאם אין חדירה הם לא באמת עושים "סקס". 

שמונה שנים עברו מאז הוציא ד"ר קורט את הסיידים אל האור, ויותר ויותר הומואים מגדירים עצמם ככאלה ברחבי העולם, אבל אתרי הדייטינג והאפליקציות, ביניהן גם הפלטפורמה הישראלית הפופולרית אטרף, עדיין משתמשות בסקאלה שבין אקטיבי ופסיבי, כאילו שאין עוד אופציות בעולם. 

ד
נתן שם לתחושות של גברים הומואים והטרוסקסואלים רבים. ד"ר ג'ו קורט|צילום: דניאל יחזקאל

"הרגשתי חריג בין חריגים" 

עם הסיידים איתם דיברנו, נדמה כי הנראות הבולטת של חלוקת התפקידים במיטה במרחב ההומואי והחלק המרכזי שהן תופסות בשיח אכן גרמה להם להרגיש 'חריגים'. "בהתחלה חשבתי שזו חובה. הרי מההתחלה שואלים 'אק או פס'", מספר אבי (שם בדוי, 36). "הרגשתי כמו הומו מקולקל, שאם אני לא אוהב מין אנאלי, אני לא ממלא את ייעודי כראוי. פסיבים מספרים על נקודת ג'י מופלאה, אקטיבים מנסים לשכנע שהבעיה היא שלא פגשתי את האקטיבי הנכון ואז מסתבר שזה לא הם, זה אני". 

גם נחמן צרפתי (30), עוד זוכר את התחושות שצפו בו בימיו הראשונים בעולם הדייטינג. "זה שם אותי במקום מבלבל ולא נוח. הקהילה שלנו מאוד 'לחוצת סקס אנאלי' בהוויה שלה, לפחות באפליקציות, וכהומו צעיר תהיתי איך זה יכול להיות שיש לי חשק מיני ואני נמשך לגברים, אבל לא לסקס איתם", שיתף. "עוד לפני שהייתה לזה כותרת - סייד, מי בכלל חשב שיש עוד אנשים כמוני? פשוט הרגשתי חריג בין חריגים". 

מעיין גורדון (23), הצעיר מביניהם, מספר כי בתחילה היה לו ברור שסקס חייב לכלול חדירה, עד שהוא הבין שזה פשוט לא עושה לו את זה בשום צורה. "גם במין הטרוסקסואלי זה מוצג כמובן מאליו ואני התנסתי בשני התפקידים", הוא מספר. "זאת פעולה כל כך מכנית ולא מרגשת שהיא לא נותנת לי שום תחושת חיבור עם הפרטנר. ברגע שהבנתי שיש לזה הגדרה, זה היה כמו לגלות שיש הגדרה לאהבה שלי לגברים". 

גייז במיטה (צילום: Lopolo, shutterstock)
"סייד נהנים מכל פעילויות מינית שיש - פרט למין אנאלי". אילוסטרציה|צילום: Lopolo, shutterstock

גם אחרי שהיה שם להעדפות המיניות שלהם ורבים אחרים הגדירו עצמם ככאלה, רוב הסיידים עדיין מרגישים שאין הרבה לגיטימציה לכך. "הרגשתי כאילו כל ההומואים מבינים משהו שאני לא", משתף מיכאל (שם בדוי, 28). "הייתי בזוגיות שלוש שנים ובסוף הסיבה העיקרית שבגללה נפרדנו הייתה כי הוא רצה מין אנאלי ואני לא. הוא תמיד חשב שיצליח לשכנע אותי. עכשיו אני בתחילת קשר חדש עם מישהו שאמר לי שהוא מקבל אותי כמו שאני, אבל עדיין יש פחד". 

“יש גברים הנאבקים למצוא מערכת יחסים או בן זוג לטווח ארוך בגלל שהם לא מעוניינים במין אנאלי, והם מבלים שנים רבות לבד בגלל זה", מסביר ד"ר ג'ו קורט בשיחה עם mako. "הם מרגישים חסרי אונים בגלל הסיטואציה וזה משפיע על ההערכה העצמית שלהם עד כדי כך שהם מרגישים 'דפוקים'. זה כמובן מוסיף על חוסר השייכות שגברים הומואים מרגישים גם ככה. יש לא מעט סיפורים כאלה ותחושת שייכות לתוך הקבוצה הזו עזרה להם מאוד".

מאז, מיכאל הכיר רבים כמוהו ולמד להחצין ולתת ביטוי נחרץ יותר לסייד שבו, אבל נתקל פעמים רבות בחוסר אמון או בתגובות לא נעימות ולעיתים מלחיצות. "הרבה אנשים לא האמינו, לחצו עלי וניסו לשכנע אותי לעשות חדירות", הוא מגלה. "התגובה הכי נפוצה היא תוך כדי סקס - 'אני מת לזיין אותך'. לפעמים הם אומרים את זה כל כך הרבה פעמים ולא מניחים שזה מתיש ומתסכל. פעם, באמצע סשן קשירות, הפרטנר אמר לי 'הייתי יכול לאנוס אותך עכשיו'. מישהו אחר אמר 'צריכים לתת לך סם אונס כדי שתלמד לקבל זין'. אנשים מניחים שאתה או אק או פס, אין אופציה אחרת. הם לא מבינים או מוכנים לקבל שיש עוד אופציות".  

מיכאל הוא לא היחיד וגם צרפתי נתקל בלא מעט תגובות מפקפקות. "פשוט לא היית עם הבחור הנכון, אתה צריך לנסות שוב, צריך לדעת לשחרר", הוא נזכר בחלק מהתגובות הנפוצות שקיבל. "זה שמשהו טוב ומתאים למישהו אחד לא אומר שהוא מתאים למישהו אחר. אני ממש נמנע מלפנות לאנשים באתרי היכרויות אם משהו בפרופיל שלהם משדר תחושה שחדירות זה חשוב". 

צרפתי עבר תהליך אישי ארוך עד שהבין כי טובתו האישית חשובה יותר מאשר ציפיות החברה אליו. "הומואים אמורים להרגיש בנוח עם זה שהם קצת שונים. זה קצת מצחיק ועצוב שזה צריך להיאמר כשאנחנו מראש נתפסים כשונים על ידי שאר החברה, אבל זה אמור ללכד את כולנו כקהילה מגוונת. לפעמים זאת לא המציאות", הוא שיתף. "בתור גיי צעיר, פשוט הנחתי שאני אמור לאהוב מין אנאלי, כי זה מאוד בולט באפליקציות וכי לא חשבתי שקיימות אופציות אחרות. זה אמנם לא מנע ממני להיות מי שאני ולעשות מה שמרגיש נכון, אבל זה לא היה קל להגיע לשם. אני יודע שיש הרבה צעירים שלא מודעים לזה שיש עוד אנשים כמוהם ואני בטוח שיש סביבם לחץ להיות 'חלק מהזרם'. כשאתה לא יודע שזה שאתה סייד זה בסדר, זה יכול לדחוף אותך לנקודה בה אתה מנסה לרצות את הסביבה".