ליאם רובין (צילום: צילום ביתי)
רובין. "רציתי לעשות את כל הניתוח ובדקתי כל מיני שיטות"|צילום: צילום ביתי

בעוד שבמדינות כמו ארה"ב וגרמניה המידע אודות ניתוח תחתון לגברים טרנסג'נדרים מונגש לציבור באינטרנט ועל ידי בלוגרים מהקשת הטרנסית, בישראל הניתוח פחות שכיח וכמעט לא ניתן למצוא פרטים אודותיו בעברית. ליאם רובין, טרנסג'נדר בן 23 מראשון לציון החליט לשנות את המצב בארץ ולתת את המידע על התהליך בעמוד פייסבוק בו יתעד את הניתוח שיעבור.

רובין התחיל את התהליך הטרנסי כשהיה לוחמת בקרק"ל. כיום הוא משתף אודות התהליך שעבר במהלך השנים בעמוד פייסבוק שפתח, ובמקביל מתמודד בבחירות למועצת העיר באוקטובר הקרוב. לפני כשנתיים החליט לעשות צעד משמעותי בחייו ולגשת לניתוח תחתון. "יצא לי לדבר עם הרבה טרנסים בארץ שאמרו לי שטוב להם כמו שהם", הוא מספר, "לי זה לא התאים, רציתי לעשות את כל הניתוח ובדקתי כל מיני שיטות".

ליאם רובין (צילום: צילום ביתי)
"יש הרבה אנשים שמדמיינים טרנסג'נדר כאיש עם קרניים"|צילום: צילום ביתי

במשך כשנתיים הוא חקר את הנושא בבלוגים ואתרים זרים, שכן מידע אודות הניתוח בעברית כמעט ולא נמצא . "היו ימים שלא הייתי נרדם בלילה, הייתי רק יושב וקורא חומר באנגלית", נזכר רובין, "לקח לי המון זמן להבין את התהליך הזה, דיברתי גם עם אנשים שעשו אותו בגרמניה וארה"ב. הבעיה היא שהיום אין בלוגים שבהם טרנסים מציגים את מה שהם הולכים לעשות", מתאר רובין את המצב בארץ, "אני בעצם עובד על בלוג שיתעד את התהליך, שיתאר את מה עובר עליי בכל שלב בסדרת הניתוחים".

בעמוד הפייסבוק שנקרא "סליחה, אתה אישה?", רובין משתף בכנות על התהליך הטרנסי שעבר מהפרטים הכללים ועד האינטימיים ביותר. "אני יודע שזו הדרך הנכונה ביותר לעשות את זה", הוא חורץ, "יש הרבה אנשים שמדמיינים טרנסג'נדר כאיש עם קרניים, והדבר הראשון שאני רוצה להעביר הוא שטרנסג'נדר הוא קודם כל בן אדם עם מחשבות ורגשות, ולאחר מכן להיכנס גם לפן הטרנסי".

ליאם רובין (צילום: צילום ביתי)
"זה ניתוח מאוד יקר ואתה יכול לבחור באיזו מדינה לעשות אותו"|צילום: צילום ביתי

"הרבה טרנסים אומרים ששואלים אותם שאלות לא נעימות", מוסיף רובין ומדבר על חשיבותו של העמוד לציבור, "אני חושב שהרוב המוחלט פשוט לא מרגיש בנוח לשאול. בני אדם הם לא יצורים רעים, ובורות אפשר להשלים עם ידע, כי כשאין ידע קשה יותר לעמוד מול דברים. אני התחלתי את התהליך שלי מלקרוא כתבה על בחור טרנסג'נדר, ולכן אני רואה כל כך הרבה חשיבות לחשיפה ומודעות".

"התלבטתי הרבה בנושא הפוריות"

רובין צפוי להיכנס לסדרה של ארבעה ניתוחים שיבוצעו בהפרש של כחצי שנה בגרמניה. התהליך כולו צפוי לקחת כשנתיים וחצי, ובפברואר הקרוב ייגש לניתוח הראשון. "זה מאוד תלוי בגישה שלך ובידע שצברת בנושא", מסביר רובין על הגישה שלו כלפי התהליך המורכב, "הרבה אנשים אמרו לי שזה ניתוח שבסופו לא אהיה מרוצה מהתוצאה, בגלל נתונים כמו אורך, תחושה וכדומה. לדעתי זה נובע מחוסר ידע, אם מסתכלים על מחקרים ונכנסים לקבוצות של טרנסים מחו"ל, שבהן מעלים תמונות מהיום הראשון אחרי הניתוח, מבינים שהמציאות קצת שונה ממה שאומרים. כדי להבין במה מדובר צריך לקבל את הנתונים ובהתאם לבדוק את אחוזי ההצלחה".

ניתוחים לשינוי מין מאישה לגבר מבוצעים כיום בחו"ל בשל חוסר מיומנות רפואית לבצע את הניתוח בישראל. כיום טרנסג'נדרים בארץ המעוניינים לבצע את הניתוח מתחילים את התהליך בוועדה הארצית להתאמה מגדרית בבית החולים שיבא בתל השומר. נכון להיום, ניתוחים לשינוי מין אשר אושרו בוועדה כלולים בסל הבריאות לזכאים וממומנים על ידי קופות החולים.

"זה ניתוח מאוד יקר ואתה יכול לבחור באיזו מדינה לעשות אותו", מסביר רובין. לאחר שיחות עם אנשי מקצוע איתם נפגש במסגרת הוועדה, החליט רובין לבצע את הניתוח בגרמניה בחורף הקרוב. "לוקח בערך שנה וחצי לעבור את הוועדה", הוא מפרט, "כל פעם נפגשתי עם רופא אחר שבדק את המוכנות שלי בכל תחום. יש פסיכולוג, פסיכיאטר, גניקולוג, פלסטיקאי וכל אחד מהם מבהיר את הסכנות במטרה להכין אותך נפשית ולבדוק שאתה באמת מוכן. זה ניתוח מורכב ואי אפשר לצפות כל מיני דברים בדרך כמו תרופות, חבישות ואולי יש סיבוכים שצריך לקחת בחשבון".

מה החששות והמחשבות שעולים לקראת ניתוח כזה?
"עלו מחשבות סביב העובדה שזה ניתוח מאוד מורכב ופולשני. כשחקרתי את הנושא התמונות שהכי זעזעו אותי ברשת היו של הצלקת שנשארת בזרוע לאחר הניתוח, שהבנתי שאחרי כמה שנים תבלוט פחות. לוקחים שתל מהזרוע עבור ההרכבה של איבר המין עצמו, ואת החתיכה מהיד מכסים עם חתיכה מהבטן. זה נשמע מבהיל אבל כדי להבין איך זה עובד ואיך זה יראה, צריך לחקור ולחפור עמוק".

מעבר לתהליכים הטכניים בחדר הניתוח, רובין מספר על לבטים שעלו בעקבות המפגשים עם אנשי המקצוע. "התלבטתי הרבה בנושא הפוריות והחלטתי בסופו של דבר לאמץ ילדים", משתף רובין, "יש הרבה ילדים שאין להם הורים, ובנוסף לזה יפריע לי אם ייוולד לי ילד מאישה שאני אוהב ומגבר אחר, גם במקרה של הקפאת ביציות".

>> "ואז הוא שאל אותי: מה יש לך בין הרגליים?"

>> הן נשואות זו לזו - והן עובדות יחד בבית בושת

>> 6 סצנות הסקס הגאות הכי מגרות של שנות האלפיים

במהלך השבועות האחרונים עמוד הפייסבוק של רובין צבר מאות עוקבים, ביניהם אנשים שנחשפו לתהליך הטרנסי לראשונה. "אנשים אמרו לי שהם הרבה זמן חיפשו משהו כזה", הוא מעיד, "אנשים מהקשת הטרנסית וכאלו שקשורים לאנשים בקהילה פנו אליי ואמרו לי שהם הבינו בזכות העמוד מה זה להיות טרנס. בעמוד אני מציג יציאה מאוד מוקצנת מהארון, כדי להראות לאנשים שזה לא באמת נורא. חשוב לי להעביר מסר של אהבה לעצמך, ואני מדבר הרבה על דימוי גוף, שזה משהו מאוד רגיש אצל טרנסים, אבל לא רק".

מה המסר המרכזי שאתה שואף להעביר?
"מעבר להסבר על התהליך לשינוי מין, הדבר שהכי חשוב לי להעביר הוא שבירה של תקרת זכוכית, ולהראות  שטרנסים יכולים לעשות כל דבר. לדגמן, להיות בעלי עסקים והכל, וגם לרוץ למועצת העיר".