>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
שנה חלפה מאז עלה ערוץ הגאווה של mako לאוויר. 365 ימים בהם מככבים לסביות, הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים בפריים טיים של אחד האתרים המרכזיים והאהובים בישראל. 365 ימים בהם להומואים ולסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים יש תכנים שמדברים עליהם ואליהם בגובה העיניים, בלי להתבייש או להתנצל, בלי להסביר או למצוא חן. 365 ימים של גאווה.
קהילה נגישה וגאה מנפצת את הסטיגמה
בניגוד לכתבות שעולות בתקשורת המיינסטרימית ודואגות להציג את הקהילה באור אחיד וסטריאוטיפי רק כשיש "אירוע חריג" או לקראת אירועי הגאווה, כמות הכתבות, המגוון, טווח הנושאים והסגנונות השונים בערוץ הגאווה הצליחו לנפץ מדי יום את הסטיגמה של הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים, והפכו את הקהילה לנגישה וברורה ולאורך טווח – גם לפחות מאיימת.
ההיגיון הפשוט אמר, כי רק בערוץ שמקדיש את כל עניינו לקהילה הגאה, תחומי עניינה, בעיותיה, מטרותיה ותרבותה ניתן יהיה להציג את הקהילה הגאה כהטרוגנית ומגוונת, אשר הנטייה המינית או הזהות המגדרית אמנם מהווים כחוט המקשר, אך בהחלט לא כנדבך היחיד בהוויתם. כך, בשנה החולפת הוכיח ערוץ הגאווה עד כמה הקהילה הגאה היא קהילה חיה ותוססת. כאן לא היה צורך בתירוץ כדי לחגוג גאווה מדי יום, בכל כתבה.
במובנים רבים, ההוכחה הגדולה להצלחה הערוץ באה לידי ביטוי בכמות התגובות שקיבלנו מהגולשים בשנה החולפת, ובעיקר מצעירים, שהפכו את ערוץ הגאווה לעמוד הבית שלהם. כאן הם מתעדכנים על חיי הקהילה בארץ ובעולם, נחשפים לסיפורים מרגשים של אחרים, מבינים עד כמה הם חלק מקהילה שלמה ובעיקר מרגישים בנוח. כמי שקיווה כי ערוץ גאווה יהיה לבית עבור אותם צעירים המרגישים בודדים ודחויים, שמחתי לגלות כי הצלחנו לעזור לאותם נפלאים להרגיש שהם בסדר. והם בהחלט בסדר.
ועדיין, כמות התגובות ההומופוביות והטוקבקים השליליים ורווי השנאה שלא נחסכנו בחלק גדול מהכתבות, הוכיחו לנו כי הדרך עד להפיכתם של הלהט"ב למקובלים באופן מלא – עוד ארוכה.
סיפורים אישיים, חדשות ומשפחה גאה
עם ציון חגיגות השנה לערוץ, נזכרתי בכמה מהסיפורים המרגשים והחשובים שעלו בערוץ, אלה שזכו למירב התגובות והעניין שלכם. בידיעה שנהיה כאן גם בהמשך, ככלב השמירה של הנאורות וכלב הפועם של הקהילה הגאה.
בתחילת השנה סיפרנו את סיפורן של הלסביות החרדיות - אותן נשים שאולצו לוותר על זהותן ולהתחתן, הולידו ילדים וכמעט וויתרו על מי שהן; הצגנו את סיפורו של צעיר בן 14, ששלח מכתב קורע לב לערוץ הגאווה, בו סיפר על הקשיים אותם הוא חווה בהיותו בארון. "אלוהים למה בראת אותי הומו?" גרם לרבים ברשת להזדהות, והמכתב הפך ויראלי במהרה עם למעלה מ-25,000 לייקים ואלפי שיתופים בפייסבוק.
בכתבה אחרת התוודענו לאחים גאים ,שסיפרו איך זה מרגיש לגדול עם אח הומו לצדם; באחרת עסקנו בפונדקאות של גייז, בקושי ובמורכבות של התהליך. בטורה של נעמי קרן שמענו על הקשיים של צעירה לסבית בדרך להורות באמצעות בנק הזרע, ולקראת שנת הלימודים בדקנו את יחסה של מערכת החינוך לקהילה הגאה. לא שכחנו את הדור השלישי בקהילה הגאה ויצאנו להכיר את קבוצת "קשת מזהב" במרכז הגאה בגן מאיר – על כל ההתמודדות, פחדים והתקוות.
אירועי הגאווה ותרבות גאה
סיפרנו את סיפורו העצוב של דרור ברק, כוכב הפורנו הישראלי שהתאבד ובחנו מה אומרים החוקרים - האם נטייה מינית היא מולדת או נרכשת.
בדקנו איך זה להיות נער גאה בבית הספר והקדשנו כתבות מיוחדות לקהילה הטרנסג'נדרית, בהן טור של אם הגאה בבנה הטרנסג'נדר ומאבקה של הקהילה הטרנסית למען צדק חברתי. הבאנו טורים אישיים בנושאי ביסקסואליות, יעוץ מיני מיוחד לחברי הקהילה ותמיכה להורים לילדים גאים. טעמנו את הגאווה במגזר הערבי וחוויות יציאה מהארון של צעירים. הבאנו את מיטב החדשות הגאות מהעולם ונהנינו יחד מסרטונים ויראלים שכבשו את הרשת.
דיווחנו על אירועי גאווה בפריפריה והבאנו משלל אירועי התרבות וחיי הלילה של הקהילה הגאה בתל אביב ובארץ - ממסיבות מיוחדות לנשים ועד האירועים הגדולים לגייז, ממופעי דראג ועד פסטיבל הקולנוע הגאה. סיקרנו את אירועי יום הזיכרון השלישי לרצח בברנוער והקדשנו כתבות וטור מיוחד למאבק ב-HIV ואיידס בקהילה הגאה. ציינו את יום המאבק בהומופוביה והתייחדנו עם הטרנסג'נדרים, שנרצחו בשל זהותם המגדרית.
הצגנו פנים חדשים בקהילה הגאה במדור "נעים להכיר" ומשפחות גאות "בגאווה משפחתית". היינו שם כששמענו על הומופוביה בהשכרת דירה לזוג גייז וביחס הומופובי מנותן שירות בבורגר ראנץ'. בדקנו האם אולמות האירועים בארץ מוכנים לחתונות גאות ופרגנו למסעדות ובתי הקפה הגיי פרנדליים בעיר הוורודה הראשונה. הכרנו יחד את התאים הגאים במפלגות השונות ובדקנו את מצב החיילים הגאים בצה"ל.
בחרנו יחד את השי.ג'יי של ישראל ביחד עם דנה זיו וענת ניר ולקראת סוף השנה ציינו את חמישים הגאים והגאות המשפיעים של ישראל, שנכנסו ל"היכל הקהילה" לשנת 2011. ליווינו את אירועי הגאווה לשנת 2011 בעשר הערים השונות ודאגנו לשמח את החוגגים במצעד הגאווה בתל אביב עם משאית מיוחדת של הערוץ בשיתוף עם בר האוויטה.
בעיקר, הבאנו את הקולות, הפנים והצבעים של הלסביות, ההומואים, הביסקסואלים והטרנסג'נדרים של ישראל. יחד הוכחנו עד כמה הקהילה הגאה היא קהילה חיה ובועטת, מלאה ושלמה. עד כמה אנחנו חלק מהפסיפס האנושי של ישראל ועד כמה יש לנו סיבה לגאווה. בלי להתנצל או להסביר, לא פעם בשנה או רק כשיש סיבה למסיבה, אלא כל יום, כל דקה – 365 ימים בשנה. שנה טובה.