>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
את המפגש עם ח"כ נינו אבסדזה וליאור חלבי קיימתי בקפה מתחת למרכז הגאה שבגן מאיר. הם הגיעו מותשים מאוד ממפגש פוליטי כזה או אחר הקשור לפריימריז במפלגת העבודה. נינו הלכה להתאוורר לקראת הריאיון וליאור בינתיים הזמין לה את הקפה שהיא אוהבת.
"יש מודל פנטסטי איך לא להצליח בחיים: להיות עולה חדשה מברית המועצות לשעבר ובנוסף לכל זה גם אישה", מספרת לי ח"כ אבסדזה, שעלתה בשנות ה-90' לישראל מגאורגיה.
מעיתונאות לפוליטיקה
"ביום שהייתי אמורה לעלות לישראל גם הייתי אמורה לסיים כתבה לטלוויזיה המקומית, לוודא שהכתבה תהיה בשידור ואז לעזוב. שידרתי בגאורגיה בזמן המלחמה במצבים מאוד מסוכנים, תוך כדי התבגרתי שם כעיתונאית. הקריירה התגלגלה שם בצורה מאוד אינטואיטיבית, שום דבר לא היה מתוכנן".
כשעלתה למטוס, בחודש השמיני להיריון, בתה שאלה אותי אם גם בישראל תהיה עיתונאית. "עניתי לה שבחיים לא, הרי מי צריך אותי שם בישראל?. יש מספיק עיתונאים חוץ ממני. באותו הרגע כל המטוס שמע את קתרין (הבת) צועקת משמחה 'ישששש, אמא לא תחזור יותר ב-3 לפנות בוקר!'". ובכל זאת הפכה ח"כ אבסדזה לעיתונאית מצליחה גם בארץ.
איך זה בדיוק קרה?
"שמעתי שמחפשים בערוץ 33 מנחה נוסף לתוכנית ברוסית, אז החלטתי ללכת לאודישן, למרות ההיריון. עברית ממש לא ידעתי, מה שאמרו לי בקונטרול באוזניה לא הבנתי בכלל. בנוסף, גם הסתרתי את העובדה שאני בהיריון. רק בשלב מאוחר יותר הם גילו זאת. האמת, שחזרתי אחרי הלידה תוך 4 ימים לעבודה, כך שהקריירה שלי כעיתונאית המשיכה גם בישראל".
ומתי נכנסת לפוליטיקה?
"אחרי כמה שנים בעולם התקשורת, הגיע הרגע שאמרתי שאני רוצה לעבוד ולהשפיע יותר. יום אחד קיבלתי טלפון מהלשכה של ציפי לבני , זרמתי והגעתי לשם לפגישה בלי יותר מידי מחשבה, ככה דברים התגלגלו והגעתי לפוליטיקה".
חיפש דרך לשנות ולהשפיע
בניגוד לאבסדזה, חלבי ידע מראש שהוא רוצה להיכנס לפוליטיקה. "הייתי מהמנהלים שפתחו את רשת האופנה M&H בישראל, ואחרי כמה חודשים זה פחות עניין אותי ובאותו הרגע הרגשתי שאני רוצה להתעסק בפוליטיקה, תחום בעצם מאתגר יותר, שבו אוכל לשנות ולהשפיע".
ואיך חברת ספציפית לח"כ נינו?
"ידעתי שנינו צריכה להיכנס בדיוק לכנסת, ביררתי עליה קצת בגוגל, הרמתי אליה טלפון, ושלחתי לה קורות חיים כפי שביקשה. במשך שבועיים-שלושה נדנדתי לה. הייתי עקשן. באיזה לילה אחד ח"כ רוחמה אברהם הופיעה לי בחלום עם כמה חברי כנסת, הבנתי שזה סימן. הגעתי באותו הבוקר לכנסת, פגשתי את נינו, סיפרתי לה שדיברנו בטלפון".
חלבי מספר שהיה קליק על ההתחלה. "ישבנו רבע שעה וכבר באותו יום חתמנו על חוזה בינינו . כל הקשר שלנו הוא קשר של המון אינטואיציות וחיבור מהרגע הראשון".
"אתה מרגיש אם אתה יכול להיות עם בנאדם בחדר או לא", מוסיפה אבסדזה. "אז ככה אנחנו נפגשנו, ואפילו את קורות החיים שלו לא ראיתי. זה היה רגע של כימיה ובאמת אני אומרת שאף פעם לא היה לי שטיח אדום בחיים אבל אלוהים ברגעים הכי קריטיים בחיים שלי שולח לי את הבנאדם הנכון ברגע הנכון. וככה זה היה עם ליאור וכך התחברנו".
חלבי אומר שזה מקרה נדיר למצוא את חבר הכנסת הנכון שאתה יכול לעבוד איתו וגם יש לך קשר חברי איתו ואמונה. "לא קל למצוא באמת מישהו שזורם איתך. על ההתחלה נינו ידעה שאני הומו, לא הסתרתי", מספר ליאור.
איך שיתוף הפעולה ביניכם בעצם בא לידי ביטוי?
"בחיים לא היתה לי עוזרת בית, גם עכשיו אין. כשנתניהו עשה מסיבת עיתונאים בקשר למחאה החברתית לפני כשנה וחצי, אני בדיוק הייתי באמצע ספונג'ה, עם נעלי ספורט, שמעתי ברקע על מה הוא מדבר, עזבתי הכל וישר הלכתי לרוטשילד להיות עם המפגינים באוהלים . אני יכולה לבוא, להקריב את עצמי, לישון באוהלים אבל יש מצבים שאני לא יודעת לדאוג לעצמי ואני צריכה מישהו שיבוא ויגיד לי 'תתעוררי'", אומרת אבסדזה.
הפעם הראשונה שהתוודעה לקהילה הגאה
"בגלל זה היה שילוב דיי מוצלח, סה"כ הכלים שאני לא יכול לתת היא יכולה ולהפך, אז פה היה החיבור הנכון", מוסיף חלבי.
מדוע החלטת לקדם את הנושא הלהט"בי?
"אני חושבת שהתמזל מזלי לגדול בתקופה שאימפריה נהרסת. לא לכל אחד יש מזל לחיות בתקופה כזאת. היה בזה איזה סוג של תקווה ואנרגיות. הכל היה "אסור אסור אסור", ופתאום אתה נלחם על משהו שהכל יהיה מותר.
"הייתי העיתונאית הראשונה שעשתה כתבה על הקהילה הגאה בגאורגיה. זה היה משהו יוצא מן הכלל. אני מדברת על 1992, על רפובליקה פוסט סובייטית, רגע אחרי הקומוניסטים. פתאום באה משהי צעירה ומעיזה לעשות דברים כאלה. בסוף קיבלתי אור ירוק בתקשורת ללא שום צנזורה שם, זה היה הישג אמיתי! לא כל אחד עשה את זה. בזכות הכתבה בעצם פגשתי את הקהילה הגאה. רק גברים ראיתי אז, חלקם הגדול מבוגרים יחסית, באותו הרגע מטרת הכתבה הייתה מובנת לי מאליה – להראות לאנשים בגאורגיה שכל אדם נולד להיות שווה בעיני החוק. ידעתי שלפחות דרך התקשורת אצליח לגרום לאנשים להבין שיש קהילה נפלאה. בזכות הכתבה גם חלק מהאנשים מהקהילה הפכו לחברים הכי טובים שלי ובזמנים הכי קשים שלי בגאורגיה הם אלו שתמכו בי".
אבסדזה אומרת שלא מובן לה איך יכול להיות שאין עדיין שוויון זכויות מלא, גם בתחום הנשים-גברים, חילונים-דתיים. "נורא נאה תמיד להגיד שהמצב שלנו מצוין: מדינה מערבית, הכל ורוד, אבל ברגע שאומרים את זה קם מישהו שאומר ועושה דברים שלא יכולים להיות במדינה מערבית. זה קורה ואני לא רוצה לחזור לאותם ציטוטים כדי לא לתת לזה עוד לגיטימציה. לצערי יש אנשי ציבור, שרים וחברי כנסת בממשלת ישראל, שמה שהם אומרים נותן לגיטימציה לחלק מהציבור לחשוב שדבר כזה נכון, זה מפחיד ולא נורמלי".
מחדדת מחדש את המילה "דמוקרטיה"
כפי שמדגישה אבסדזה, אי אפשר להיות טיפה בהיריון – או שכן או שלא. "אז אותו דבר - מדינה לא יכולה להיות טיפה לא דמוקרטית. בנושאים כאלה או אחרים יכול לקום מישהו שיגיד משהו שלילי על הקהילה הגאה בישראל, ואני טוענת שבמקרים חריגים כאלה אנחנו צריכים לבוא ולחדד מחדש את משמעות המושג 'דמוקרטיה' ".
"נינו היא דמות ליברלית בדיוק כמוני", מצטרף חלבי. "אנחנו מדברים על דמוקרטיה, שוויון זכויות. אז מה יותר צועק מחוסר שוויון כמו חוסר זכויות לקהילה הגאה?".
חלבי לא מבין מדוע דווקא אנשים מהקהילה, שנמצאים בתעשייה, בתקשורת ובפוליטיקה – לא מקדמים את הנושא. "כשהגעתי לכנסת ראיתי שרוב העוזרים של חברי הכנסת הם גייז, כולם חברים ואני אוהב את כולם אבל אני שואל את עצמי : אם אתם כבר נמצאים במוקד של קבלת ההחלטות למה לא להעביר את זה לשלב הבא? כאן חברתי לנינו שמייצגת כל דבר ליברלי שהיא מאמינה בו, שיחד איתה נוכל באמת להעביר את זה לשלב הבא".
אז איך בעצם אתה וח"כ נינו התחלתם לקדם את נושא הלהט"ב בכנסת ישראל?
"קודם כל הקמנו את השדולה למאבק בהומופוביה, שנינו יושבת הראש יחד עם ח"כ ניצן הורוביץ, התלבשנו על יום המאבק הבינלאומי להומופוביה שחל ב17.5, עשינו טקס מאוד גדול ומרשים. משם נינו כבר רצה הלאה, נינו היא בולדוזר אז כל אירוע היא תלך גם אם אמליץ לה שלא. אנשים כבר מכירים אותה באופן אישי, גם מבינים שזה לא עוד חברת כנסת שתופסת נישה אלא יש חברת כנסת שבאמת מאמינה בשוויון".
מה עשוי לקדם את הקהילה הגאה?
מדהים לראות אשת ציבור, חברת כנסת, הולכת הרבה לאירועים וכנסים של קהילת הלהט"ב. זה מהווה דוגמא ומשפיע מאוד על הציבור, אנשים בארון, משפחות. המשמעות היא מאוד גדולה. "זה חריג מאוד שחברת כנסת מברית המועצות לשעבר מדברת ומקדמת את הנושא הזה", מוסיף חלבי.
ח"כ אבסדזה הוסיפה וסיפרה על חוויה אישית שנגעה לליבה. "מדובר בקבוצה מדהימה של בחורות שהכרתי אותן במסגרת הקהילה. השיחה הראשונה איתן הייתה מאוד קשה, וברור לי מהיכן הקושי נובע: להיות נערה, עולה חדשה מברית המועצות ובנוסף לכל זה גם להשתייך לקהילה הגאה. תחושות קשות לאותן נערות שבהתחלה היו מאוד אנטי כלפיי, כי יש להן ניסיון והן חושבות שאין על מי לסמוך ופתאום פוליטיקאית באה ומנסה להתחבב עליהן".
ואיך בכל זאת רכשת את אמונן?
הייתי צריכה להסביר, לשתף, לרכוש את אמונתן, כי היה להן מאוד מוזר שאני, חברת כנסת ועולה חדשה מברית המועצות מתעסקת בכלל בנושא כזה. ממש כמו חייזר".
רגע לפני הבחירות לפריימריז במפלגת העבודה, מה התוכניות שלך ושל ליאור לקדנציה הבאה?
"אין ספק שיש בעיות במדינה שלנו. מדינה אמורה להיות דמוקרטית עד הסוף ושוויונית, צדק חברתי, שוויון חברתי גם בין עשירים לעניים, בין המינים, שוויון של כל אזרח בלי שום קשר לנטיות שלו, לדת שלו".
"אנחנו צעד אחד קדימה להעביר קצת יותר באגרסיביות את כל הנושא של זכויות הקהילה. שיכנסו לכנסת עוד אנשים בקהילה, וחברי כנסת שיתמכו ונוכל להעביר חוקים", מוסיף ליאור.
"צריך להעביר את זה לכוח הפוליטי. לנבוח ולנשוך אני יודעת אבל עדיין זה לא מספיק", אומרת אבסדזה.שמבקשת מכל מי שדמוקרטיה יקרה לו להתגייס. לא רק מי שקשור לקהילה, גם מי שנמצא בחוץ , לבוא, להשפיע ולתרום – כי זוהי הדמוקרטיה האמיתית.
"אני די אופטימית, אני לא רואה דברים בצבעים ורודים. קודם אני רוצה לעבוד, להילחם ולראות את התוצאות. יש תוצאות והתקדמות, אבל כל פעם שאני אומרת שיש התקדמות משהו נופל על הראש וזה מעצבן . אז נמשיך במלחמה שלנו, ואם כולם הירתמו אני בטוחה שנגיע לתוצאות מרגשות והיסטוריות".