האגודה לזכויות האזרח פנתה היום (ד') למפקד מרחב איילון, ניצב משנה יגל פינק, בעקבות הדרישות בבלתי חוקיות שמערימה משטרת בת ים על מארגני אירוע הגאווה בעיר שאמור להתקיים בשבוע הבא. ביום שלישי הבא (2.7) אמור להתקיים אירוע הגאווה הראשון בבת ים. האירוע מאורגן על ידי חברת מועצת העיר קטי פיאסצקי-מורג, האגודה למען הלהט"ב, קהילה רפורמית שוויונית והגל הגאה. האירוע מתוכנן כמחאה על פגיעות בזכויות הקהילה הגאה ולעידוד פלורליזם ושוויון בישראל בכלל ובבת ים בפרט.

המשטרה מתנה את קיום האירוע בשורה של תנאים דרקוניים, שכולם מושתים על חשבון המארגנים, ולמעשה פוגעים באפשרות לקיים את האירוע כפי שהמארגנים מבקשים. בין השאר, המארגנים נדרשו לגדר את מתחם האירוע בגדר בגובה שני מטר ולהציב שישה מאבטחים בכניסות, כולל נומרטורים ומגנומטרים. זאת בנוסף לשורה של תנאים קבועים באירועים דומים, דוגמת הצבת סדרן על כל 30 מפגינים. דרישות אלו מוערכות בעשרות אלפי שקלים.

במכתב ששלחה עו"ד רוני פלי מהאגודה לזכויות האזרח נכתב כי משימת השמירה על הסדר הציבורי ועל מימושה של הזכות החוקתית לחופש הביטוי וההפגנה הן מתפקידיה המרכזיים, המובהקים והגרעיניים של משטרת ישראל. עוד נכתב, כי "לא יעלה על הדעת שכל תחנה תציב דרישות גחמניות ושרירותיות כראות עיניה".

מצעד הגאווה הראשון בכפר סבא 2018 (צילום: איגי,  יחסי ציבור )
מצעד הגאווה הראשון בכפר סבא בשנה שעברה|צילום: איגי, יחסי ציבור

וזו לא פעם ראשונה שזה קורה. בשנה שעברה הציבה המשטרה דרישות דומות לצורך קיום מצעד גאווה ראשון בכפר סבא. רק לאחר הגשת עתירה לבג"ץ ע"י האגודה לזכויות האזרח, הודיע מפקד מחוז מרכז שהמשטרה חוזרת בה מהדרישות הללו. 

לדברי פיאסצקי-מורג, דרישות המשטרה לא ימנעו קיומו של אירוע מחאה. "אין סיבה שהאירוע לא יתקיים. חבל שמנסים למנוע מאזרחים פרטיים להביע את מחאתם, ולמעשה מאפשרים זאת רק למי שיש כסף".

>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2019

>> 10 הסלבס הישראלים הגאים הכי מצליחים באינסטגרם

>> 11 אייקונים להט"בים בוחרים את היצירה הגאה של השנה

אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב: "אנו רואים בחומרה רבה את התנהלות המשטרה בבת ים, ששכחה את תפקידה - לאפשר מחאה אזרחית לגיטימית. הקהילה הגאה לא תשאר בארון, בבת ים או בכל  מקום בארץ. אנחנו נפעל ביחד עם האגודה לזכויות האזרח והפעילים המקומיים בכל הדרכים החוקיות לקיים את אירוע הגאווה בבת ים".

ממשטרת ישראל נמסר: "בכל מקרה בו מוגשת למשטרת ישראל בקשה לקיום אסיפת מחאה, על המארגנים לעמוד בתנאים אשר כוללים היבטים של ביטחון ובטיחות של כלל הציבור, ובתוכם הקהל שמתאסף לממש את זכותו הדמוקרטית. בכדי לאפשר זכויות בסיסיות אלו, משטרת ישראל פועלת, במישור הגלוי והסמוי, הכל במסגרת הכלים שניתנו לנו בחוק. כל בקשה נבחנת בהתאם למכלול שיקולים רחב ובהם כמות המשתתפים, הפקת לקחים מאירועי עבר והערכת המצב כשהשיקול המרכזי הוא שמירה על שלום הציבור וביטחונו. כל ניסיון להציג שיקולים אחרים חוטא לאמת ונועד להטעות את ציבור הקוראים. משטרת ישראל תמשיך לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק ולא תתפשר על ביטחונו, שלומו ובטיחותו של ציבור המשתתפים באירועים אלו ותנקוט בכל הצעדים הנדרשים מכוח החוק במטרה למנוע פגיעה בציבור".