לפני כשמונה שנים הכיר כריסטוף שטיינר את בן זוגו הישראלי בהונגריה. כעבור שנה כריסטוף, עיתונאי ופובליציסט, החליט יחד עם בן זוגו להגר לישראל ולבנות בה חיים משותפים. השניים שהיו ידועים בציבור, החלו במאמציהם הכבירים לעבור תהליך בירוקרטי ארוך טווח כתנאי לשהייתו של כריסטוף בארץ. בתחילה, העניקה לו המדינה ויזת תייר ללא יכולת לעבוד למשך שנתיים, וכעבור ארבע שנים קיבל את תעודת הזהות הכתומה שלו. במשך הזמן הזה כריסטוף לא קיבל מעמד אזרחי שווה זכויות בארץ, אך נדרש לשלם מיסים ולמלא חובות שהטילה עליו המדינה. הובטח לו כי במסגרת התהליך המקובל במדינת ישראל, יתאפשר לו לקבל אזרחות ישראלית כעבור 10 שנים של עבודה ושהייה בארץ.
>> רול מודל: 8 הדוגמנים הגאים הכי מצליחים בעולם
>> אנטי אייג'ינג טבעי: 5 סיבות שזרע בריא לכם
במקביל, כריסטוף ניהל משק בית וחיים משותפים יחד עם בן זוגו הישראלי והחל לעבוד ככתב ב-Time Out ישראל, כשבין היתר פרסם בלוג תיירותי והמלצות על מקומות בארץ בשיתוף עם משרד התיירות הישראלי. נוסף לכל אלה, כריסטוף עבד בשיתוף פעולה עם גורמים ישראלים והונגרים, וכתב לעיתונים ידועים בהונגריה בתחום התיירות הישראלית. ואולם, לפני פחות משנה ובמסגרת נסיבות החיים, השניים נפרדו וברגע אחד השתנה מעמדו של כריסטוף; לאחר שהצהיר במשרד הפנים כי הוא ובן זוגו הישראלי נפרדו וכעת יש לו בן זוג חדש ושניהם חיים במשותף, המדינה ביקשה למשוך את תעודת הזהות שלו, לבטל את ותק האזרחות שצבר וקבעה לו מועד לפגישה במשרד הפנים בינואר הקרוב. בפגישה ככל הנראה ידרש לעבור את כל התהליך מחדש, ויתכן כי ייאלץ לעזוב את הארץ, את עבודתו ואת חייו המשותפים עם בן זוגו.
"אני חי כאן כבר שבע שנים. עברתי לכאן יחד עם בן זוגי לשעבר ולמרות התהליך המייגע של ההתאזרחות וההתאקלמות בארץ, השתקעתי כאן ובניתי כאן בית, משפחה ועבודה. אני אוהב את המדינה הזאת, כותב עליה ועבדתי בשיתוף מלא איתה בשנים האחרונות וכעת היא מפנה לי גב", אומר כריסטוף ומוסיף, "בשנתיים הראשונות שלי כאן קיבלתי ויזת תייר, שלא נתנה לי את האפשרות לעבוד, ולמרות שזה היה קשה בשבילי פעלתי לפי הכללים המקובלים. אחרי 4 שנים של מאמצים קיבלתי את התעודת זהות הכתומה שלי והשתלבתי בשוק העבודה. כתבתי לעיתון, כתבתי בלוגים, פתחתי חשבון בנק, השתקעתי כאן ובניתי חיים שלמים. עכשיו משרד הפנים מוחקים ברגע אחד את כל החיים שבניתי כאן ומאיימים לגרש אותי מהארץ למרות החיים המשותפים שלי עם בן זוגי הנוכחי".
כריסטוף חי ומתגורר בשנה האחרונה עם בן זוגו החדש, נמרוד דגן (25), שחקן התיאטרון הלאומי הבימה, בוגר סמינר הקיבוצים ובנו של שחקן תיאטרון הקאמרי המוערך עזרא דגן. "זו סיטואציה מאד קשה בשבילי", מעיד דגן, "המדינה מתעלמת פתאום מהמעמד של כריסטוף בשבע השנים האחרונות כאן ומערימה עלינו קשיים. חווינו גם השפלה בנתב"ג על ידי חברת אלעל, שביצעו בנו חקירה אגרסיבית והטילו ספק בקשר בינינו ובפעילות שלנו בארץ. אפילו שאני אזרח ישראלי ואפילו שכריסטוף חי כאן שנים. אירוני מבחינתי שהמדינה ידעה לנצל את שירותיו של כריסטוף כשכתב בעיתון בשיתוף השגרירות ומשרד התיירות הישראלי, אבל פתאום היא רואה בו ובי לא יותר משני רמאים ומוחקת את כל מה שהיה עד עכשיו".
"אנחנו יודעים מה עתיד להגיע"
נמרוד ניסה בכל דרך אפשרית להאיר את עיניהם של הפקידים במשרד הפנים לסיטואציה רגישה מסוג הזה, אבל נתקל בחומות גם משום העובדה ששניהם זוג הומואים ומעמדם מלכתחילה מוטל בספק ואינו מעוגן בחוק. "סבא שלי ניצול שואה, קיבל את אות 'מציל החיים היהודי' מהמדינה, אני חי פה ועובד פה בתאטרון הלאומי, זו המדינה שלי ואני רוצה להמשיך לחיות בה, אבל משרד הפנים מאיים לגרש את הבחור שאיתו אני חי, ואיתו אני בונה חיים משותפים כאן. אנחנו מחכים לינואר הקרוב כדי לדעת אם מדינת ישראל תחליט לבטל את מעמדו של כריסטוף בארץ ותיקח לו את האזרחות".
בוועדה שתתקיים בינואר, בתהליך המקובל עם זוגות מאותו מעמד ועם אותן נסיבות, תבטל המדינה את תהליך התאזרחותו של כריסטוף ותבקש להתחיל אותו מחדש. משמעות הדבר היא, שלכריסטוף ינתנו 14 יום עד גירושו מהארץ, ואם ירצה לשוב לישראל ייאלץ להתחיל את התהליך הבירוקרתי מחדש תוך ויתור על עבודתו, פרנסתו וכל מה שצבר ובנה כאן. "אנחנו יודעים מה עתיד להגיע", טוען נמרוד. "זה קורה גם עם זוגות אחרים וזה מה שהולך לקרות גם איתנו. המדינה תיקח מכריסטוף את ויזת העבודה שלו, וזה אומר שבמקרה הרע הוא לא יוכל להמשיך לעבוד ולחיות פה, ובמקרה הרע יותר יצטרך לעקור את החיים שלו כאן בארץ".
נוסף לבירוקרטיה העומדת כמכשול בדרכם, נמרוד וכריסטוף מתארים נסיבות לא פשוטות שמרחפות מעל שניהם. מאותו יום, בו הצהיר כריסטוף על פרידה מבן זוגו הקודם ועל חייו המשותפים יחד עם נמרוד, המדינה רואה בו סוג של איום ומטילה בשניהם ספק, וכן מעמידה אותם למבחנים. "יש לנו את כל ההוכחות לחיים משותפים בשנה האחרונה. אנחנו גרים ביחד, חיים יחד, עובדים כאן וממלאים את חובותינו. ולמרות הכל, למשרד הפנים זה לא מספיק. דבק בנו כתם ועכשיו הכל הולך להיזרק לפח".
"האהבה שלי לכריסטוף חשובה יותר מאהבה לאדמה"
"ניסינו לבדוק כל אופציה אפשרית", נמרוד מספר, "אפילו לעבור תהליך גיור רפורמי, אבל משרד הפנים מעמיד מכשול ולא מכיר בתהליך שכזה. פנינו לגורמים במשרד הפנים וברשות ההגירה וכולם אומרים את אותו הדבר: אין לכם מה לעשות בנידון. אנחנו נופלים בין הכיסאות בגלל הליך בירוקרטי נושן שמתעלם מכל המשתנים, מהעובדה שכריסטוף חי פה, עבד פה, שילם מיסים וגר פה עם בן זוג ישראלי".
בשבוע החולף פירסם נמרוד דגן בפייסבוק פוסט אישי על המקרה. הפוסט זכה למאות שיתופים, תגובות ולייקים ואף להתייחסות מצד חברת הכנסת מרב מיכאלי מטעם "המחנה הציוני", שהודיעה על כוונתה להיות מעורבת בפרטי המקרה ולסייע לשניים. ח"כ מיכאלי, יו"ר משותפת של השדולה הגאה בכנסת, הכריזה: "מקומם שממשלת ישראל מאפשרת לגבר ישראלי וצעיר להרגיש שבשביל לחיות את החיים שהוא רוצה, עם מי שחפץ ליבו, אולי יצטרך לעזוב את ישראל. לצערי, זה המצב שהממשלה יוצרת גם לאזרחיות ואזרחים סטרייטים שהתאהבו בלא-ישראלים או לא-יהודים ופונים אליי לבקש סיוע. יצרתי קשר עם משרד הפנים לבחון אפשרות לסייע לנמרוד שפנה אלי עם הבקשה הכל כך טריוויאלית: למצוא פיתרון שיאפשר לו להמשיך את חייו במסלולם בישראל, המדינה שאותה הוא אוהב ובה הוא רוצה לגור, אפילו אם בן זוגו הוא לא יהודי".
כמו כן, האגודה למען הלהט״ב בישראל, שפועלת בשנים האחרונות בין היתר במתן סיוע משפטי לזוגות במקרים כאלו, מעורבת בסיפור. דוברת האגודה, ניצן פוקס , מסרה בתגובה כי המחלקה המשפטית מטעם האגודה מלווה את המקרה מהרגע הראשון, שוחחה עם הזוג והציעה את שירותיה, וכי בכוונתם לנקוט בצעדים עתידיים.
"שנינו מרגישים שזה הבית שלנו", מצהיר נמרוד, "שנינו אוהבים את הארץ, כריסטוף בחר ורצה לחיות פה מתוך חיבור למקום. כשהמדינה שמה מכשולים בדרכו, זה מעמיד אותי בסיטואציה שבה היא מבקשת להפריד ממני את בן זוגי וגרוע מכך לעזוב יחד איתו. אבל אני רוצה לחיות פה. כאן זו השפה שלי, התרבות שלי, ההיסטוריה והמשפחה. ברור לי שהאהבה שלי לכריסטוף חשובה וגדולה יותר מאהבה לאדמה ומאהבה לתאטרון כאן, ואני יכול לעזוב את המדינה ולמצוא הרבה עבודות בהונגריה, אבל כריסטוף מצאתי אחד".
לצד האיום הממשמש ובא, כריסטוף מנסה להישאר אופטימי למרות הקשיים: "אני לא רוצה לעזוב את המדינה הזאת. אני מרגיש שזו המדינה שלי ואני מחויב לה, אני נותן ונתתי עבורה הרבה, ואני מבקש שלא תפנה אליי גב ולא תתעלם מכל מה שהיה עד עכשיו".
ממשרד הפנים טרם התקבלה תגובה רשמית.