>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
זעם בקהילת הלהט"ב כלפי שרת הבריאות, יעל גרמן: בישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה שהתקיימה אתמול (א'), דנו השרים בהצעת החוק של ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) לאיסור על אפליית טרנסג'נדרים במקומות עבודה. שרת הבריאות גרמן, הנחשבת לידידת הקהילה, הפילה את ההצעה בטענה כי ח"כ עפר שלח מסיעת יש עתיד עמל על הצעת חוק רחבה הרבה יותר. שלח, אגב, חתום גם על הצעת החוק של מיכאלי. בחוג הגאה של מפלגת העבודה כינו את המהלך "פוליטיקה קטנה ומבישה, בגידה בקהילה עבור קרדיט".
הצעת החוק של מיכאלי קובעת בפשטות: "בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, בסעיף 2(א), אחרי 'מחמת מינם', יבוא 'זהותם המגדרית'".
השינוי הקטן שביקשה מיכאלי להוסיף מבקש לעגן בחוק איסור על אפלייה של טרנסג'נדרים במקומות העבודה. "הצעת החוק באה להרחיב את איסור ההפליה ולהגן על מי שמופלה בשל מגדר שאינו תואם נורמות חברתיות מסוימות", כך בדברי הסבר להצעת החוק.
על החוק חתומים כיוזמים חברי הכנסת מסיעת העבודה: סתיו שפיר, אבישי ברוורמן, אראל מרגלית, מיקי רוזנטל, חיליק בר, יצחק הרצוג ושלי יחימוביץ'; מסיעת מרצ: זהבה גלאון, אילן גילאון, ניצן הורוביץ ומיכל רוזין; מסיעת חד"ש: דב חנין; מסיעת יש עתיד: קארין אלהרר ופנינה תמנו-שטה.
כמצטרפים להצעת החוק חתומים חברי הכנסת מסיעת יש עתיד: רות קלדרון, עליזה לביא, עפר שלח, רונן הופמן ועדי קול; מסיעת מרצ: תמר זנדברג; מסיעת התנועה: עמרם מצנע.
מיכאלי: "מקווה שחברות וחברי יש עתיד יתמכו בהצעה במליאה"
בוועדת השרים לענייני חקיקה תמכו בחוק שרי הליכוד גדעון סער ולימור לבנת, אולם החוק לא זכה לתמיכת הממשלה, בשל התנגדוה של גרמן. בכך קטנו הסיכויים משמעותית לכך שהחוק יעבור בכנסת.
ח"כ מיכאלי הביעה אכזבה עמוקה מהתנגדותה של גרמן. "טרנסים וטרנסיות סובלות וסובלים מאוד מאפליה וקיפוח בשוק העבודה", אמרה מיכאלי ל-mako גאווה. "למרות זאת, השרה יעל גרמן התנגדה אמש בוועדת שרים להצעת חוק שלי בנושא.
"מצער אותי שבגלל שיקולים לא ענייניים 'יש עתיד' פעלו נגד הקהילה הגאה, כשהייתה להם אתמול הזדמנות אמיתית לשנות. אני מקווה שכשתעלה הצעת החוק למליאה, יתמכו בה חברות וחברי יש עתיד שרבות ורבים מהן חתומות עליה. אני, כמובן, אמשיך לפעול למען קידום שוויון בישראל ולמען הקהילה הגאה".
"את מי השרה משרתת – את הציבור או את עצמה ואת מפלגתה?"
מי שהיו עדינים הרבה פחות בתגובתם היו אנשי החוג הגאה במפלגת העבודה. "הצעת החוק אינה דורשת תקציב נוסף והייתה מביאה לשינוי עצום לקהילת הטרנסים", נכתב בהודעה בעמוד הפייסבוק של החוג הגאה. "אז מדוע להתנגד? למה לא לאפשר לה לעבור ולהכניס שינויים כשתגיע לקריאה ראשונה?
"מי שנאמה בעוז ובגאון על בימות מצעדי הגאווה נלחמה היום נגד הקהילה ונגד החברה הישראלית. והכל בשביל מה? בשביל יש עתיד. בשביל הקרדיט. זו פוליטיקה קטנה ומבישה. בגידה בקהילה עבור הקרדיט. אנחנו קוראים לכולם לכתוב לכבוד השרה ולהבין בדיוק את מי היא משרתת – את הציבור או את עצמה ואת מפלגתה".
אחד מפעילי החוג הגאה, ניב סוניס, תקף גם הוא בחריפות את גרמן. "תראו מי הופכת למקיאת מילים ללא כיסוי – יעל גרמן", אמר סוניס, שהזכיר כי השרה טרם קיימה את הבטחתה הבטיחה לשנות טופס תרומת הדם, כך שלא יפלה הומואים. כמו כן, ציין סוניס כי גם את חוק ברית הזוגיות הפילה גרמן בטענה שהיא עובדת על הצעת חוק דומה.
"עברו יותר מחודשיים, והחוק לא הועלה על נייר, שום נייר", אמר. "עכשיו היא מפילה הצעת חוק שתעזור לאנשים טרנסג'נדרים – שוב באותה הטענה, להפתעת חברי וחברות סיעתה שחתמו על החוק. בעצם, שרת הבריאות פועלת נגד הקהילה הגאה".
נער גאה: "יעל גרמן, מה קרה לך? את היית דמות שהערצתי"
גם פעילים בקהילה שאינם פעילים בשום מפלגה ביקרו את גרמן. אחד מהם הוא רן שם טוב, נער גאה בן 18 שנפגש רבות עם גרמן, בעת שהייתה ראש עיריית הרצליה, על מנת לקדם את נושא המאבק בהומופוביה ובטרנספוביה במערכת החינוך ובפרט למען הכנסה של ספרות גאה לספריות בעיר.
"יעל גרמן היקרה, אינני מבין מה קרה לך", כתב שם טוב בעמוד הפייסבוק של השרה. "איך יכול להיות שממישהי שהייתה כל כך להוטה ושמחה לקדם את הקהילה הגאה בהרצליה כבר התנגדת לשתי הצעות חוק לטובת הקהילה?!".
שם טוב סיים את דבריו בהבעת אכזבה עמוקה: "את היית דמות ציבורית ואדם שהערצתי. כולי תקווה שהמצב יישמר, לטובת החברה כולה".
לשכת השרה: "פעילותה רבת השנים למען הקהילה מדברת בעד עצמה"
"הצעה זו תחול על כל דברי החקיקה באשר הם, כולל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק זכויות התלמיד. השרה תומכת בשוויון כלפי כל הקהילה הלהט"בית, וביניהם כמובן הקהילה הטרנסג'נדרית, ופעילותה רבת השנים בקידום זכויות הקהילה מדברת בעד עצמה. השרה, כמובן, ממתינה להצעת החוק הרחבה והמתקדמת יותר".