פריצת דרך בתחום ה-DNA עשויה לגרום לכך שבעתיד יום האם יהיה אירוע קצת יותר מסובך עבור חלק מהילדים. הסיבה? היא מאפשרת ליצור עוברים בעלי מטען גנטי משתי נשים, או במילים אחרות: שתי אמהות שמצלצלות לשאול איפה אתם, שתי אמהות שמוודאות שהכל טוב בלימודים ושתי אמהות להביא להן פרחים ביום האם. גם תא זרע יהיה מעורב בעניין, כך שאותו עובר יישא מטען גנטי משלושה אנשים שונים. כן, שלושה.
המחקר הזה מנסה לטפל בתופעה של מחלות תורשתיות ומשפחתיות, כאלה שסביר שיהיו לכם אם ההורים שלכם סובלים מהן. ד״ר איליה בר, מנהל ״המרכז הרפואי לפוריות״ מסביר: ״יש מחלות שמבוטאות בכרומוזום מסוים, כמו תסמונת דאון, אבל יש גם כ-20 מחלות תורשתיות שיכולות להתבטא מאוחר יותר בחיים, כאלה שלא מצאו להן גן מסוים אבל אם ההורים שלך סובלים מהן - כנראה שגם את תסבלי מהן בגיל זה או אחר. המחלות הללו נובעות מתקלה בשעתוק של החומר הגנטי אל התא״.
״ר בר מספר למשל על מטופלת שסבלה משומנים בדם בגיל צעיר, וטופלה אצלו לפני 30 שנים בבעיית פוריות. היא ילדה בת שהחלה לסבול מיתר שומנים בדם כבר בגיל 15 וגם היא זקוקה לטיפולי פוריות. ״אין ספק שזו מחלה שתשפיע על תוחלת החיים שלה ואין ספק שגם הילד שלה יסבול מזה, כל שטיפול כזה יכול לקטוע את השרשרת של המחלה ולסייע לתינוקות בריאים יותר״.
נראה שהבעיה נעוצה בתפקוד המיטוכנדריה, תחנת הכוח של התא, אם תרצו, שמספקת אנרגיה לתא. כשהיא תקולה, החומר הגנטי המשועתק תקול אף הוא - ופה מגיעה פריצת הדרך ומסייעת: ״כדי להתגבר על הבעיה בחומר הגנטי אפשר לקחת ביצית מאישה שלא נושאת את המחלה ולהחליף את החומר הגנטי שלה בזה של האם המיועדת. יחד עם הזרעון של האב, נוצר עובר שמורכב מ-DNA של שלושה אנשים שונים״.
באופן כזה יועבר המטען הגנטי של האם הביולוגית את העובר שלה מבלי להעביר לו את החומר הפגום - דבר שימנע את העברת המחלה התורשתית אליו. ״העובר יהיה חופשי מהמחלות התורשתיות ויש סיכוי שמעבר לכך שלא יחלה בהן בגיל מבוגר - גם תוחלת החיים שלו תהיה ארוכה יותר, הוא יהיה בריא יותר וירגיש וייראה צעיר יותר כי תהליך ההזדקנות אצלו מעוכב״.
הטיפול יסייע לא רק לנושאי המחלות התורשתיות: מתברר שגם הפלות חוזרות ונשנות נובעות בדרך כלל מבעיה גנטית בעוברים שנוצרים, במסגרתה מנגנון השכפול הגנטי בתא לא תקין והעובר לא מצליח להתפתח: ״מדובר בתופעה השכיחה בכ-10-20% ממטופלות ההפריה ובכ-50-60% מהזוגות שעוברים את הטיפולים בפעם החמישית או השישית, להערכתי וזה יכול לסייע גם להם״.
פאנל של מדענים בריטים נתן אישור להפקת תינוקות בעלי שלושה הורים במעבדות באנגליה בשנתיים הקרובות ויכול מאוד להיות שעוד 24 חודשים תכירו מקרוב את התינוק הראשון בעולם שיורכב מ-DNA של שתי נשים. הניסוי הזה בוצע כבר בקופים, והקופיפים שנולדו חוגגים היום יום הולדת 4, בלי שום סימנים למחלות הילדים בהן אמורים היו ללקות. בזמן שהקופים נושפים על נרות עוגת הבננות שלהם, מפיח המחקר תקוות לא רק בהורים בעלי מחלות תורשתיות שונות.
שתי אמהות ביולוגית לי יש
העובדה שאפשר ליצור עובר אחד בעל שתי אמהות מעלה אפשרות לטיפול חדשני שיאפשר לאמהות חד מיניות ללדת ילד שיהיה עירוב של המטען הגנטי של שתיהן. אבל נראה שלמרות האפשרות הטכנולוגית, ייקח עוד קצת זמן עד שנשים חד מיניות יבחרו ליישם אותו: ״הטכנולוגיה הזו לא פשוטה, והמשמעות היא שאולי נשיג את העובר המבוקש אבל הסיכוי להריון איתו יורד. צריך להבין שיש פה ניתוח רדיקלי בתא אחד וזה מקטין את הסיכוי להצלחה להריון פר טיפול. הורים בדרך כלל מעוניינים בילד עכשיו והמסלול הזה, של יצירת עובר משתי ביציות, הוא יקר, מאתגר וארוך״.
מעבר לזמן הארוך, מצביע ד״ר בר על בעיה אתית איתה עשויות להתמודד אמהות שיבקשו את הטיפול: ״אם האם לא סובלת ממחלה, אין הצדקה ביולוגית לטיפול ולכן עשויה לעלות שאלה אתית לגבי ביצוע פעולות לא הכרחיות בתא״. שינויים לא הכרחיים בעוברים מהדהדים מיד נושאים של ״עוברים בהזמנה״, ובחירת תכונות אחרות לעובר שיגיע לעולם ולכן התחום הזה עשוי להיות בעייתי וקשה לפיצוח.
החדשות הטובות הן שדוברת של רשות הפריון הבריטית אופטימית לגבי פתרונות אחרים בעתיד, שיאפשרו לאמהות חד מיניות ללדת תינוק שנושא את המטען הגנטי של שתיהן. בראיון ל״גיי סטאר ניוז״ היא אמרה: ״בהנחה ששתי האמהות ירצו לעשות תרומה גנטית משמעותית לעובר - הטכנולוגיה הזו היא בכל מקרה כנראה לא השיטה הכי טובה עבורן. אנשים רוצים להשתמש בטכנולוגיה אבל אפילו אם הטכנולוגיה הזו תהפוך חוקית ותיכנס לשימוש רחב, יהיו בסופו של דבר שיטות טובות יותר ופחות מסוכנות להגיע לאותה התוצאה שיהפכו את השיטה הזו לאפשרות האחרונה של זוג לסבי שרוצה להביא ילד לעולם״.
עוד ב-mako גאווה: