>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
ח"כ ניצן הורוביץ נואם בפני משתתפי הכנס|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים
האולם היה מלא עד אפס מקום, וקשה היה להתעלם מההתרגשות באוויר: מאורע היסטורי – לא פחות, שמסמן במובנים רבים את השלב הבא במאבק הגאה למען שוויון: הזכות להיות הורים.

כנס יסוד עמותת אבות גאים, שהתקיים במרכז הגאה בגן מאיר בשישי, משך מאות גברים: היו ביניהם הורים והורים שבדרך, סקרנים ומתעניינים – וכולם הביעו תמיכתם בעמותה החדשה, ששמה לעצמה למטרה לדאוג לקבוצה הולכת וגדלה בחברה הישראלית.

במהלך היום הוצגו חזון העמותה ומטרותיה, נערכו דיונים בנושאים משפטיים ופסיכולוגיים של הליך הפונדקאות והוצגו האלטרנטיבות השונות הקיימות כיום בדרך להורות גאה בישראל ובעולם. כ-80 אחוזים מהמשתתפים נרשמו לעמותה החדשה, כך מסרו נציגי העמותה. היום הסתיים בקבלת שבת משפחתית חגיגית של הנוכחים.

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
מוצגותה אלטרנטיבות הקיימות בדרך להורות|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

>> "נמאס מהבטחות – רוצה שוויון"

ח"כ הורוביץ: "נמאס מזמן הבג"צ"

ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ, שהיה היחיד מטעם הכנסת הנוכחית שהגיע לאירוע, הביע כצפוי תמיכתו במאבק. "כשהוזמנתי לכאן לא ידעתי תחת איזה כובע אגיע, האם כחבר הכנסת ההומו היחיד מחוץ לארון או כראש עיר ההומו הראשון של תל אביב. בהקשר למאבק הנוכחי, המקום בו אני נמצא עשוי לקדם את המאבק למען שוויון אפילו יותר".

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
יו"ר העמותה, אודי לדרגור|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

ח"כ הורוביץ הוסיף וציין כי "אנחנו בעד שוויון ולא מסתפקים יותר במדיניות של רגל בדלת, בפירורים והבטחות. הגישה הזו הייתה נכונה לפני עשר שנים. אם יש פונדקאות בישראל, אז היא צריכה להיות לכולם. אם יש אימוץ הוא צריך להיות לכולם. הומואים ולסביות אינם סוג ב' ולא צריכים להיות בסוף התור. אנחנו כקהילה ואתם כעמותה צריכים לדרוש שוויון עד הסוף. נמאס להיות אחרונים בשרשרת המזון".

עוד הדגיש ח"כ, כי יש להביא לשינוי בחוק, ולא רק לקדם את הנושא במאבק בבתי המשפט. "נמאס מזמן הבג"צ. צריך לשנות את החוקים בישראל כי חוק זה נורמה. בנוסף, אסור לקבל חוק שיש לו הסדר חלקי לקהילה הגאה כי הוא יוצר הסדר שלילי שעלול להשפיע בהמשך בבתי המשפט. בשנת 2013 אסור שזה יקרה. אני מאחל המון בהצלחה, רגע זה הנו היסטורי וחשוב. הדברים שתדברו עליהם הם לא רק צודקים ונכונים הם גם יקרו".

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
מימין לשמאל: עופר אלכסנדר-אליסון, ח"כ ניצן הורוביץ ועמית רוב שאנן|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

שרת המשפטים ציפי לבני, שלא יכלה להשתתף בכנס, שלחה מכתב בו הביעה התגייסותה למאבק. "התמיכה שלי בקהילה הגאה ידועה ומוכרת ומחייבת, כי אני מאמינה שהזכות לחיות בכבוד ובאהבה היא זכותו של כל אזרח במדינה דמוקרטית, ובכלל זה גם הזכות להורות מכל סוג. אני מחויבת באופן בלתי ניתן לערעור לקידום נושאים אלה, ואעשה כל שביכולתי כדי לאפשר למי שחפץ להיות הורה לממש זכותו זו. אין ילד שלא יזכה מלגדול בבית מלא אהבה וחינוך לסובלנות ושוויון – ולא משנה אם בבית הזה יש אמא ואבא, שני אבות, שתי אמהות או הורה יחידני – ואני מאמינה שהארגון הצעיר הזה יוכל לעשות רק טוב לקידום הנושא החשוב הזה".

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
גם ספרי הילדים מיישרים קו עם המשפחות הגאות|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

על אף ההשתתפות הדלילה מינוס של נציגי הכנסת והממשלה, כנס יסוד העמותה התקיים בשבוע בו עלו לסדר היום הציבורי שניים מהמאבקים שמנהלת הקהילה הגאה: שוויון בנישואים ושוויון בשירותי פונדקאות. בשלישי פורסם כי מפלגת יש עתיד הגישה את הצעת החוק "ברית הזוגיות האזרחית", שנועדה לאפשר לזוגות שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים הדתית - להינשא באופן אזרחי. הצעת החוק גובשה על ידי חברות הכנסת עליזה לביא ורות קלדרון והשרה יעל גרמן. בנוסף, פורסם בחדשות 2 כי שרת הבריאות גרמן צפויה להכריז בשבועות הקרובים על מהפכה בהליך הפונדקאות בארץ ולפתוח את שירותים אלה גם כלפי זוגות גאים וחד הוריים. השרה גרמן מיהרה למסור בתגובה לדיווח כי "טרם התקבלו החלטות סופיות", אך רבים בקהילה הביעו אופטימיות זהירה נוכח הפרסום.

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
כנס יסוד עמותת אבות גאים|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

>> הצטרפו לעמותת אבות גאים

"מפגן כוח של קבוצה גדולה"

העמותה הצעירה רשמה הישג גדול נוכח ההשתתפות הרבה באירוע והעניין שהביעו רבים במאבק למען שוויון בהורות בישראל. "הנוכחות הייתה מעבר לציפיות המארגנים, כפי שניתן היה לראות ממספר המשתתפים שעמדו בקצות אולמות ההרצאה, מחוסר מקום", מסר יו"ר העמותה אודי לדרגור. "זה היה מפגן כוח של קבוצה גדולה של אבות גאים וכאלה שבדרך, שדורשים שהמדינה תקל עליה את התהליך המורכב ממילא של הולדת וגידול ילדים.

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
כנס יסוד עמותת אבות גאים|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

לדרגור ציין את ההתגייסות של רבים מהנוכחים בכנס למען קידום יעדי העמותה. "במהלך ההפסקות, ניגשו אלי אנשים שביקשו לדעת איך אפשר לעזור ולהתנדב כדי לקדם את המטרות החשובות של העמותה. אין ספק שהכנס היה מוצלח אך חשוב לזכור שהוא רק יריית הפתיחה במאבק הארוך שלנו לשוויון מלא. אחרי ההיענות שזכינו לה אתמול, אין לי ספק שנצליח בו."

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
כנס יסוד עמותת אבות גאים|צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

על היוזמה להקמת העמותה אחראים 7 חברים, שהחליטו לשים את החיתולים והמוצץ בצד ולקחת את העניינים לידיים. מייסדיה הם עמית רוב-שאנן, עו"ד מתן חודורוב, עוז פרבין, ניצן הראל, אריאל כהן-ארקין, יובל אריאל-אגרט ולדרגור. בנוסף, משמשים איתן גילור וטל רווה כוועדת ביקורת ועופר אלכסנדר-אליסון ורונן גופר-רומנו כחברי האסיפה הכללית. "העמותה תתמקד בשישה תחומי פעילות שונים, כאשר בראש כל אחד מהתחומים עומד אחד המייסדים והוא יעבוד יחד עם מתנדבים נוספים כדי לקדם את התחום שבאחריותו", הסביר לדרגור.

התחומים בהם תעסוק העמותה מגוונים ומבקשים לתת מענה רחב, ככל הניתן, לצרכי האבות הגאים, והם: מחקר ומידע – הקמת מקורות מידע לאבות שבדרך וקיום מחקרים עצמאיים על משפחות גאות; פוליטיקה ומשפט – הנעת מקבלי החלטות להפחית את הקשיים הממסדיים על המשפחות שלנו; תקשורת וחינוך – פעילות מול גופי התקשורת והחינוך כדי לשנות את המעמד החברתי של המשפחות הגאות; חברה – קיום פעילויות חברתיות ליצירת קשרים והיכרויות בין משפחות של אבות גאים; רווחה – הפעלה וקידום של שרותי ייעוץ וטיפול, ככל שיידרשו, לילדים ולאבות גאים; ופילנתרופיה – גיוס כספים כדי לעזור לאבות גאים הרוצים להקים משפחה, ועוד.

כנס יסוד עמותת אבות גאים (צילום: באדיבות עמותת אבות גאים)
משפחות שוות, אבל מה עם הזכויות? |צילום: באדיבות עמותת אבות גאים

העמותה נולדה, בין היתר, נוכח ההתנערות ההולכת וגוברת של הממסד המגובָּה בחוק הפונדקאות שנחקק בשנת 1996 ומפלה יחידנים ואבות גאים מלממש את חלומם. גם הדרישה לדון מחדש בנושא לא הניבה פירות והסתכמה בהמלצות ועדת מור יוסף והדיון המחודש בנושא צפוי להתקל בקשיים ומהמורות רבות בדרך עד שיזכו אבות גאים לשוויון מלא, כפי שצריך להיות בשנת 2013.

_OBJ

>> "המדינה לא תמנע ממני להיות אבא"

>> פונדקאות חו"ל: אבות גאים נגד משרד החוץ