>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
האולם בקריית אונו השבוע היה מלא עד אפס מקום. למעלה מ-250 אנשים ישבו בקהל, רובם גברים הומואים. הם הגיעו מבולבלים, חוששים ומלאי שאלות ותקווה לסיכוי חדש להפוך להורים. באירוע, שאורגן על ידי סוכנות הפונדקאות "תמוז" והעומד בראשה דורון מגד-ממט, הוצגו מסלולי פונדקאות חדשים להומואים ויחידים נוכח תקנה שסגרה לעת עתה את שערי הפונדקאות בהודו לציבור זה - אחת המדינות הפופולאריות ביותר לביצוע הליך זה עד כה.
בין היושבים בקהל כאלה שמצאו עצמם חסרי אונים נוכח המצב החדש, אחרי חודשים לא פשוטים של רכבת הרים רגשית וכלכלית מרגע נכנסו להליך. רבים מהם השקיעו כסף רב בניסיונות שונים להיכנס להיריון באמצעות פונדקאות בהודו ונקלעו למבוי סתום. אחרים, כבר הגשימו את חלומם, אך ביקשו ללמוד על האפשרויות החדשות לפני "סיבוב נוסף". אליהם הצטרפו הורים פוטנציאליים טריים, שרצו להבין מה עומד בפניהם ולמה הם נכנסים.
פונדקאות בארה"ב מ-60,000 דולר
כמי שפתח את מסלול הפונדקאות בהודו לגייז לפני מספר שנים, הסביר מגד-ממט על השינויים באכיפת התקנות החדשות בהודו שמונעות עתה מזוגות ומיחידים את שירותי הפונדקאות במדינה. בהמשך, פרס את המסלולים החדשים אותם פיתח בתקופה האחרונה, ובהם: מסלול חדש וייחודי בנפאל-הודו, מסלול פונדקאות בתאילנד ושירותי פונדקאות מוזלים בארה"ב. על אף פתיחת מסלולים חדשים, ציין מגד-ממט כי האפשרות ההודית עדיין עומדת תלויה באוויר, ויתכן כי התקנה החדשה תשונה בעתיד הקרוב ושהשערים יפתחו להומואים וליחידים מחדש. יחד עם זאת, הדגיש כי לא ניתן בוודאות מה יקרה.
שני אלמנטים עקריים הטרידו את היושבים באולם: איכות ועלות. בנוגע לאיכות, הסביר מגד-ממט כי המרפאות בתאילנד ידועות בשל הרמה הגבוהה והמערבית שלהן, בדומה לארה"ב. בנוגע למרפאות הנפאליות, הדגיש כי אין בידו מספיק נתונים בנוגע לאחוזי הצלחה ואיכות המרפאות. בעניין העלות, הוסבר כי הליך הפונדקאות במסלול החדש בהודו-נפאל תגיע לכ-37,500 דולר, בדומה למסלול הנוכחי בהודו. בתאילנד, עלות ההליך תנוע בין 29,500$ לזוגות שלהם עוברים קיימים מסבבים קודמים ל-47,000$ למי שזקוק גם לתורמת ביצית (מערבית/דרום אפריקאית). בארה"ב טווח עלות שירותי הפונדקאות יהיה כצפוי יקר יותר, וינוע בין 60,000$ ל- 75,000$. מדובר בבשורה של ממש, בהתחשב בעובדה כי עלות ההליך בארה"ב מגיע לרב ל-100,000 דולר לפחות. חשוב להדגיש, כי העלויות אינן כוללות הוצאות משפטיות, הוצאות של הטיסה והשהות במדינה וסיבוכים אפשריים.
נפאל-הודו
מסלול נפאל צפוי להיות דומה במתכונתו למסלול ההודי, זאת בשל הקרבה הגיאוגרפית בין המדינות והקשר ביניהן שעשוי לעזור להיתכנות ההליך. בתכנון, פונדקאיות נפאליות שיעברו את הליך ההפרייה בהודו, שם ישהו עד השבוע ה-24. לאחר מכן, ישובו לנפאל – שם ילדו את הילד בבירה קטמנדו. אחד החסרונות הבולטים הוא היעדר מידע על קליניקות ומרפאות במדינה ברמה מספקת כמו גם שהמדינה טרם הסדירה את הליך הפונדקאות ולומדת את הנושא כעת, במובנים רבים בעקבות פנייה זו מ"תמוז". כך, הסביר מגד-ממט.
תאילנד
אלטרנטיבה חדשה של הסוכנות להומואים ויחידים תתבצע בתאילנד, הידועה בשל איכות הרפואה המתקדמת. יחד עם זאת, עלות פונדקאות במדינה אינה זולה, יחסית, למחירים בהודו. על כן, ובמטרה להוזיל עלויות, בישר מגד-ממט כי בשבועות האחרונים הקים תשתית עצמאי בבירה בנגקוק, בדרך שתוזיל משמעותית את ההליך המבוצע כיום במדינה. לפי מגד-ממט, כבר עתה ממתינות חמש נשים פונדקאיות להתחיל בהליך.
ארה"ב
אפשרות נוספת שהוצגה היא זו האמריקנית. בעצם מדובר בכיוון ישן-חדש, שכן שירותי הפונדקאות בארה"ב קיימים במדינות שונות בארה"ב מזה שנים. יחד עם זאת, רבים מוותרים על אפשרות זו מפאת המחיר האסטרונומי, שעשוי להאמיר עד לסכומים של חצי מיליון ₪. מגד-ממט הסביר כי הצליח לייצר מנגנון דרכו השירות יגיע לתקרה של כ-70 אלף דולר.יחד עם זאת, בניגוד למסלולי המזרח (הנפאלי והתאילנדי), פונדקאות בארה"ב אורכת זמן רב יותר ואינה מיידית (בשל משך הזמן הארוך עד שמאתרים אם פונדקאית ועד שמוסדר כל ההליך).
"בעקבות ההתפתחויות האחרונות בהודו, החלטנו בתמוז לא להמתין יותר ויצאנו לפתח אלטרנטיבות למקרה שהפונדקאות בהודו תמשיך להיות לא זמינה לזוגות חד מיניים ובודדים", מסר מגד-ממט ל-mako גאווה. "אני מקווה שאנחנו יוצאים כששכרנו בהפסדנו. פיתחנו שלושה מסלולים. שניים חדשים לחלוטין - ארה״ב במחיר מוזל, והודו/נפאל ומסלול אחד חדש לתמוז – תאילנד, כאשר לכל מסלול היתרונות והחסרונות שלו. הקהילה הגאה העולמית הולכת צעד אחורה ושניים קדימה (ע״ע החוק ההומופבי ברוסיה והחוק המתקדם בצרפת). אנחנו מנסים לעשות הכל כדי שבסיכום הכללי נמשיך לצעוד קדימה".
לעת עתה - הודו סגורה בפני גייז ויחידים
בישראל פועלות יותר מ-10 סוכנויות פונדקאות בינלאומיות המבצעות את הליך הפונדקאות לגייז במדינות שונות מסביב לעולם, עד היום בעיקר בהודו ובארה"ב. לפני כחודשיים נסגרו שערי הפונדקאות בהודו בעקבות הוראה חדשה של משרד ההגירה במדינה, שקבע כי על זוגות העוברים הליך פונדקאות בהודו להצטייד בוויזה רפואית ולא בוויזת תייר, כפי שנהוג היה עד אז. ויזה רפואית למטרות פונדקאות ניתנת ל"גבר ואישה הנשואים מזה שנתיים" בלבד. עקב כך, ומרגע אכיפת התקנה החדשה על ידי המרפאות במדינה ב-17 בדצמבר, נסגרו שירותי הפונדקאות להומואים וליחידים. זאת אחרי שבשנים האחרונות הפכה הודו ליעד פופולארי בקרב הומואים ויחידים בשל הרפואה המתקדמת והעלות הזולה, יחסית לארה"ב. כמו גם בשל העובדה שמדובר באחת המדינות הבודדות בעולם המותירות שירותי פונדקאות.
כתוצאה משינוי התקנה, מצאו עצמם גברים ויחידים רבים חסרי אונים. זאת לאחר שהחלו בהליך, בחרו בתורמת ביצית, יצרו קשר עם הקליניקות במדינה ושילמו כסף רב. אחרים נותרו עם עוברים מוקפאים שהמתינו להחזרתם לאם פונדקאית. מכניסת התקנה החדשה, דווח כי רופאים בכירים במדינה ובעלי מרפאות מובילות החלו לפעול לשינוי רוע הגזירה. יחד עם זאת, אין לדעת לאן יתפתחו הדברים ואם שער הפונדקאות במדינה ייפתח שוב להומואים וליחידים. בשל כך, החלו סוכנויות שונות לבחון אלטרנטיבות לביצוע שירותי פונדקאות בחו"ל לגברים ויחידים.