>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בעוד הקהילה הגאה מתהדרת בהישגים רבים בשנים האחרונות, נראה כי מצבה של הקהילה הטרנסג'נדרית עדיין הרחק מאחור. 256 טרנסג'נדרים נרצחו בשנה החולפת בגלל זהותם המגדרית ועל רקע טרנספובי. חלקם עונו ונשרפו בעודם בחיים, אחרים ספגו השפלות ואלימות. בברזיל לבדה דווח על למעלה מ-100 מקרי רצח על רקע שנאה טרנספובית.
"זכויות טרנסג'נדרים הן זכויות אדם"
בסרטון מרגש שהופץ על ידי הקהילה הטרנסג'נדרית בעולם, זוכרים חלק מאותם קורבנות.
2012 Transgender Day of Remeberance from SCĒN on Vimeo.
גם בישראל מציינת הקהילה את היום המיוחד ב-24 בנובמבר בצעדת הנרות המסורתית מתחנת משטרת לב תל אביב ועד למרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב. האירועים יתקיימו השנה בסימן עלייה במקרים של אלימות משטרתית כלפי טרנסג'נדרים. "נקרא למשטרת ישראל: זכויות טרנסג'נדרים הן זכויות אדם", אומרים המארגנים.
"יום זה הוא האירוע הפומבי החשוב ביותר של הקהילה הטרנסג'נדרית בארץ ובעולם", אומרים המארגנים. "הוא מוקדש לסולידריות טרנסג'נדרית, להצהרה בדבר ערך חייהן של נשים טרנסג'נדריות ושל אנשים טרנסג'נדרים, בזכותנו לחיות על פי רגשות הזהות שלנו, ולציון המאבק בטרנספוביה ובהומופוביה".
עוד אומרים המארגנים: "יום הזיכרון הזה מאחד את כל הא/נשים הסובלות/ים דחייה, רדיפה ואלימות בשל היותם/ן טרנסג'נדרי/ות. ציבור המתייחד עם מתיו והמזדהה עם נרדפיו איננו עוד ציבור חסר צורה וקול. זאת קהילה, גם אם היא חלשה וקטנה, גם אם היא ברובה נמנעת מחשיפה.
"קורבנות האלימות הטרנספובית אינם אלמונים, גם אם שמן של חלק מהן אינו ידוע, כי יש מי שזוכר אותן. מותן הטרגי והמיותר לא יהיה לשווא, אם הוא יצליח לעורר בבני אדם זיק של אמפתיה והבנה כלפי מי שכל מבוקשם הוא לחיות את חייהם על פי רגשות הזהות שלהם".
האגודה: "מהדקת שיתוף הפעולה עם המשטרה"
בעוד הקהילה הטרנסג'נדרית מזדעקת נוכח האפליה וההשפלה, מדגישה האגודה למען הלהט"ב בישראל כי היא מהדקת את שיתוף הפעולה בין הקהילה למשטרה. "הקהילה הטרנסג'נדרית הינה קהילה בה רבים מחברותיה וחבריה חווים, לא פעם על רקע יומיומי, אלימות פיזית, שלילת הלגיטימציה של זהותם, דחיקה לשוליים, קיפוח, אפליה ודחייה חברתית. ביום זה מתייחדת הקהילה הטרנסג'נדרית עם אלפי הקורבנות של פשעי השנאה ומציינת את מלחמתה היומיומית למען הכרה, טיפול נאות, יחס הוגן, סובלנות ושוויון", נכתב בהודעה שיצאה מטעם האגודה.
"כחלק מהמאבק של כולנו, חברות וחברי קהילת הלהט"ב, לקבלה חברתית עלינו לפעול כדי להוקיע מתוך החברה אלמנטים של התנהגות אלימה אשר מונעת מפחד ושנאת השונה. בדיוק לשם הגשמת מטרה חשובה זו הוקם לפני מספר חודשים מרכז הדיווח על שם ניר כץ למאבק באלימות ולהט"בופוביה".
נתונים מדאיגים ביחס לאלימות כלפי טרנסג'נדרים
באגודה מדגישים כי הנתונים הסטטיסטיים העולים מהפניות למרכז הדיווח מציגים תמונה מדאיגה במיוחד בנוגע לקהילה הטרנסג'נדרית בישראל. "17% מהפניות היו בנוגע לאלימות שהופנתה כנגד חברות וחברי קהילה זו. בנוסף, נחשפה המידה הרבה של המפגש המורכב והבעייתי בין הקהילה הטרנסג'נדרית ובין המשטרה כאשר 66% אחוז מהפניות העלו טענות אודות התנהגות בלתי הולמת מצד המשטרה. בין מגוון הטענות שהועלו כלפי השוטרים בשטח היה ניתן למצוא התנהגות מזלזלת מצד המשטרה, פנייה על ידי שוטרים שלא על פי המגדר הנכון אלא על פי המגדר שצוין בתעודת הזהות, ואף צוינו מקרים של אלימות והשפלה על ידי השוטרים".
דובר האגודה, עופר דנציגר, מסר כי כחלק משיתוף הפעולה ההדוק בין האגודה למען הלהט"ב ומשטרת ישראל, הוחלט באגודה לא לחכות לדו"ח השנתי של מרכז הדיווח על מנת להציג סטטיסטיקות מלאות. "החלטנו להציף את הנתונים כבר בפגישתנו האחרונה עם נציגי המשטרה על מנת לקדם את הטיפול בתלונות ואף לראות כיצד ניתן לגשר על הפערים בין האוכלוסייה הטרנסג'נדרית למשטרת ישראל. הפגישה נערכה בין נציגי האגודה לבין הקצונה הבכירה במחוז ת"א ולאחר הצגת הנתונים נדונו בין הצדדים הבעיות והפתרונות הרלוונטיים"
כחלק מההחלטות שהתקבלו בתום המפגש סוכם על שיתוף פעולה עם האגודה ביום ההשתלמות הקרוב של שוטרי המחוז אשר אליו יגיע נציג מהאגודה על מנת להרצות בפני השוטרים על הרגישות בעבודה מול קהילת הטרנסג'נדרים ועל מנת להעלות מודעות בקרב השוטרים לצרכים הספציפיים של קהילה זו. בנוסף הוחלט להעלות את נושא הקהילה והרגישות הנדרשת במפגשים עם חברי הקהילה בתדרוך השבועי אשר מועבר לכל שוטרי המחוז.
"המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם האגודה"
בתגובה, מסר מפקד מחוז תל אביב ניצב אהרון אקסול: "חובתה של המשטרה לשמור על היסוד הדמוקרטי הבסיסי המאפשר לכל אדם לחיות את חייו בצורה שוויונית ללא הבדל דת, גזע, מין והעדפה מינית על פי תפיסתו ואמונתו בגאווה ובביטחון וכך היא עושה. המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם האגודה למען הלהט"ב בישראל ואין ספק כי הפעלתו של מרכז הדיווח החדש ע״ש ניר כץ ז״ל רק יגביר ויחזק שיתוף פעולה זה".
מצוין בעולם החל משנת 1999
יום הזיכרון הטרנסג'נדרי החל בשנת 1999 בסן פרנסיסקו, שנה אחרי רצח ריטה הסטר, אישה טרנסג'נדרית שנרצחה ב-20 דקירות סכין בדירתה בבוסטון. אחרי הרצח, הרבתה התקשורת להתעסק בלעג בזהותה המגדרית של הסטר, להתייחס אליה בלשון זכר ולכתוב את שמה במירכאות.
בעקבות הרצח החל פרויקט "לזכור את מתינו", המציין לא רק את הטרנסג'נדרים שנרצחו, אלא גם את האוכלוסייה שחווה רדיפה ואלימות. יום הזיכרון הפך לאירוע אותו מציינים במדינות רבות בעולם, והחל משנת 2001 הוא מצוין מדי שנה גם בישראל.
המארגנים והמארגנות של אירועי יום הזיכרון הטרנסג'נדרי מחפשים מתנדבים ומתנדבות לעזרה בהקמה ופירוק האירוע. להתנדבות ניתן ליצור קשרבדואר האלקטרוני או בפייסבוק.
>> טרנסג'נדרית מת"א: "הפשיטו אותי והשפילו אותי בתא המעצר"
>> ארגנטינה: האזרח יקבע אם הוא גבר או אישה