בימים אלו מתאושש ארז כהן ממסכת בירוקרטיה מייגעת מול בית החולים שיבא בתל השומר. כהן, גבר טרנסג'נדר בן 42 ואב לילד בן 13 מאזור המרכז, סובל ממחלה גניקולוגית. במשך כחצי שנה, טוען כהן כי נאלץ להתמודד מול יחס מפלה מרופאי בית החולים תל השומר, ככל הנראה על רקע היותו טרנסג'נדר: "הרופא אמר לי באופן אישי שהוא לא עושה ניתוחים לטרנסג'נדרים".

>> נערת ג'יימס בונד הטרנסית: "כפו עליי לצאת מהארון"

>> "ואז סבתא שאלה אותי: איך אתן עושות סקס? עם היד?"

"לפני שנה וחצי חשתי כאבי תופת באזור הבטן התחתונה, הגעתי למצב שאני לא מתפקד". מספר כהן, "הייתה מחשבה על גידול סרטני, לכן ביצעתי המון בדיקות עד שלבסוף אחת הרופאות עלתה על כך שאני סובל מאנדומטריאוזיס". אנדומטריאוזיס הינה מחלה גניקולוגית הנגרמת כתוצאה מנדידה של תאי רירית אל מחוץ לחלל הרחם. בהיעדר טיפול, התאים מתפשטים לאזורים נוספים בגוף, דבר שעל פיי הערכת הרופאים עלול להוביל להתפתחותו של גידול סרטני.   

טרנסג'נדר בבית חולים. אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"אני מחכה לניתוח הזה מחודש יוני. אני לא מצליח לצאת מזה". אילוסטרציה|צילום: Shutterstock
על אף התגלית המרעישה, כהן טוען כי בית החולים לא מיהר לקדם את הניתוח. במשך חמישה חודשים נאלץ להתמודד מול יחס טרנסופובי מרופאים בתל השומר, תוך שהוא סובל מכאבים על בסיס יומי. "בחודש יוני הגעתי לרופא במחלקה הגניקולוגית בתל השומר", משחזר כהן, "נתקלתי באדם טרנסופוב ברמות שלא יתוארו. הוא בשום אופן לא הסכים לקבל אותי והפנה אותי ישירות למחלקה אחרת, למרות שהרופאה כתבה בפירוש שעליי להגיע אליו. הוא פשוט הוציא אותי מהחדר שלו". כהן מוסיף כי את היחס המפלה ספג לא פעם גם מפקידות הקבלה אשר מולן התנהל לאורך כל הטיפול: "הן דיברו איתי בלשון נקבה אחרי שתיקנתי אותן מספר פעמים, ואף על פי שבתעודת הזהות אני רשום כזכר".

עוגמת הנפש שמתאר כהן לא נגמרת כאן. לאחר שהרופא לא הסכים לקבלו, הופנה לרופא אחר שסירב גם הוא לקחת אחריות על הטיפול בו. "אף אחד לא קידם את התהליך והייתי די עצבני", משתף כהן, "לאחר שהעבירו אותי מרופא לרופא, הייתי חייב לערב מישהו ולכן יצרתי קשר עם הוועדה לשינוי מין בתל השומר. לבסוף, חזרתי לרופא אליו הופניתי לראשונה וזה ביקש ממני אישור על כך שעברתי את תנאי הוועדה. זאת למרות שהיה לי כבר מכתב מהם המציין שאני מקבל הורמונים. הוא התעקש וטען שאם אין אישור, לא יהיה ניתן להמשיך".


ככל בירוקרטיה, גם זו שעבר כהן לא הסתפקה במסמך אחד. המטופל מספר כי החל מאותו ביקור, נדרש להמציא מסמכי ארכיון שאינם ניתנים להישג יד, שכן מדובר במסמכים המתייחסים לתקופת ההיריון עם בנו ולאשפוזים נוספים שעבר לפני כ-15 שנה. על מנת לנסות ולקרב את יום הניתוח, כהן לא ויתר. הוא הגיע לארכיוני קופות החולים בהן טופל בכמה מוקדים ברחבי הארץ כדי לאתר מסמכים שיספקו את הרופאים, אך לדאבונו החומר שנשאר בתיקים לא היה רלוונטי לבקשתם. "בגלל שהמסמכים לא נשמרו במחשבים באותה תקופה רב התיק הלך לאיבוד", מעיד כהן, "בסוף הגעתי לרופא משפחה שטיפל בי עוד כשגרתי במעלות, ממנו קיבלתי מכתב ששמר עם הפרטים הרצויים, חוץ מזה לא היה לי מה לתת להם".

"הרופא אמר לי: כל עוד אין מסמכים אתה לא תעבור פה ניתוח. במילים האלו, ועוד הוסיף שהוא לא עושה ניתוחים לטרנסג'נדרים", מצטט כהן את דברי הרופא השני, אליו הופנה במחלקה גניקולוגית לאחר השגת המכתב, "אני מחכה לניתוח הזה מחודש יוני. אני לא מצליח לצאת מזה". כהן מספר כי בנוסף לכל, קיבל פרטים סותרים אודות מועדים אפשריים לניתוח. מדבריו עולה כי רופא בוועדה לשינוי מין טען שעליו לעבור את הניתוח בדחיפות, ועל כן הוסיף אותו לראש רשימת הניתוחים הקרובים אשר צפויים להתקיים עד ינואר על ידי רופא מחו"ל. לעומתו, רופא במחלקה הגניקולוגית סיפר לכהן סיפור אחר לחלוטין. "הוא אמר לי שעד חודש ינואר לא יתקיימו ניתוחים כלל, אף על פי שאני יודע שחמישה אנשים כבר עברו אותם", מצהיר כהן.

בית חולים (צילום: ShutterStock)
"זה כבר שבר אותי, אני לא מוכן שידברו אליי בלשון נקבה". אילוסטרציה|צילום: ShutterStock
בשל התסכול הרב, סיים כהן את ההתקשרות מול בית החולים שיבא בתל השומר ופנה לבית החולים איכילוב להמשך טיפול. "בשיחה האחרונה מול הפקידה במחלקה הגניקולוגית היא פשוט הגזימה", אומר כהן נסער, "זה כבר שבר אותי, אני לא מוכן שידברו אליי בלשון נקבה. אמרתי שאני לא מעוניין להמשיך את הטיפול אצלם, זה כבר יותר מדי, יש גבול לכמה שבנאדם יכול לחכות".

מבית החולים שיבא בתל השומר נמסר בתגובה: "המרכז הרפואי שיבא מרכז את נושא ניתוחי שינוי המין. בשנים האחרונות גדל מספרם של ניתוחים אלה בשיבא. אנו מפעילים מרפאה המציעה ייעוץ כולל במגוון התחומים הקשורים להליך שינוי מין לרבות הגדלות שד, כריתת שד, כריתת רחם ושחלות, שינוי הפנים וניתוחים במיתרי הקול. הנושא מרוכז בבית החולים ע"י ד"ר אלון לירן אשר בקשר רציף גם עם גורמים בקהילת הטרנסג'נדרים וזאת על מנת להכיר מקרוב את הצרכים והרגישויות מנקודת מבטם של המטופלים והמטופלות. במסגרת זו הגיע גם הפונה לטיפול במרכז הרפואי בשיבא. על מנת להעניק לו את הטיפול הרפואי המקצועי ביותר עבר והופנה הנ"ל לבדיקות ובירורים שנדרשים כדי להבטיח את הטיפולים הבטוחים והנכונים ביותר למצבו. במהלך שלב הברורים הללו הודיע לנו המטופל כי הוא מבקש לסיים את הטיפול בבית החולים. אנו מצרים על כך ומאחלים לו הצלחה בהמשך דרכו".