>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
הקהילה הגאה ממשיכה לדאוג לחבריה וכמו ב-19 השנים האחרונות, גם השנה מארגנת האגודה למען הלהט"ב בשיתוף המרכז הגאה ארוחה חגיגית בערב ראש השנה, בחינם תחת הכותרת "אף אחת/ד לא נשאר/ת לבד".
המסורת המרגשת החלה במטרה לאפשר לאלו שאין להם עם מי לחגוג את החג, מסיבות כאלו ואחרות, לחגוג יחד עם חברי הקהילה, להרגיש תחושה של שייכות ביום החשוב הזה ולהתחיל את השנה ברגל ימין ובאווירה משפחתית ומחבקת. בין היתר, קוראים באגודה לערבות הדדית פנים קהילתית, המתאפיינת גם בתרומה מקרב חברי הקהילה לכיסוי עלויות הארוחה החגיגית.
בוחרים לחגוג עם הקהילה
בין החוגגים מדי שנה ניתן למצוא נערות ונערים "בית דרור", חברי "קשת הזהב" שהינה קבוצת ותיקי הקהילה, חברי קהילה שמגיעים מהצפון והדרום, דתיים וחילוניים, אשר משפחתם אינה מקבלת אותם או את בני ובנות זוגם ואחרים.
השנה ניתן יהיה למצוא בארוחת החג גם את אלון סטריקובסקי, ששימש בעבר כיו"ר האגודה ונכח בעבר בארוחות החג של האגודה במסגרת תפקידו. השנה הוא חוזר לחגוג את החג עם הקהילה כחבר מין המניין. "פתאום מצאתי את עצמי השנה בלי מקום להיות בחג, כל המשפחה מחוץ לת"א. ואמרתי לעצמי, למה לא?", הוא אומר ל-mako גאווה.
אתה זוכר את ארוחות החג הקודמות שנכחת בהן?
"הארוחה הייתה אחרת לגמרי עם פחות אנשים. מצד אחד אינטימית ומשפחתית יותר, קהילתית יותר, ומצד שני הרבה יותר 'שושואית'. זה היה יותר למתנדבים ולאנשים שאין להם איפה להיות. היום ארוחות החג של האגודה הפכו לאירוע שאנשים בוחרים להיות בו, האנשים שמגיעים לארוחה מגיעים ממקום של בחירה ולא של אין ברירה. למשל חבר טוב שלי שמגיע עם אמא שלו".
איך התחושה לחזור ולחגוג עם הקהילה?
"אני מרגיש שאני מגיע לחגיגה, קבעתי עם חברים שהולכים לשם כבר כמה שנים ברציפות וזה הפך לאירוע משמח. כל מי שאני מספר לו מתבדח איתי ואומר 'אז אתה גם הולך לארוחת חג וגם תמצא חתן על הדרך'".
מה אתה מאחל לשנה החדשה?
"לעצמי אני מאחל להצליח למצוא בן זוג בכל האטרף הזה. ולקהילה - להמשיך לגדול ולהתייצב, אך במקביל לא לשכוח שעדיין יש על מה להאבק. בנוסף אני מאחל לקהילה להתנתק קצת מהווירטואליות ולחזור למגע בינאישי. להגיע למפגשים ופעילויות ולהכיר את כל סוגי האנשים המרכיבים את הקהילה".
מכמה כסאות לאולם מלא שולחנות
מסורת ארוחת החג נוצרה משום שהיו אנשים שלא היה להם איפה לעשות את החג, והם בחרו לעשות זאת במשותף. ארוחת ראש השנה הראשונה שארגנה האגודה למען הלהט"ב החלה מכמה כסאות בקפה נורדאו, ומשם עברה לבית פזי בנחמני, וכיום נערכת במרכז הגאה.
לאורך השנים הארוחה התבססה על תרומות כחלק מהערבות ההדדית לסייע לחברי הקהילה שאין ביכולתם להרשות לעצמם ארוחה חגיגית וכן כאלו שמשפחתם התנכרה אליהם בשל נטייתם המינית.
יחד עם זאת, מדגישים באגודה כי כיום, בקרב החוגגים קיימים אלה שבוחרים להמשיך ולחגוג את ערב ראש השנה עם הקהילה - זאת, למרות שכיום משפחתם הגרעינית כבר מקבלת את נטייתם המינית.
ממשיכים במסורת - למרות הקשיים
אלון מדר, חבר בוועד המנהל של האגודה, אמון השנה על קיום ארוחת ראש השנה המסורתית. הוא מספר על הקשיים לקיים השנה את הארוחה ואת ההתעקשות של העושים במלאכה להמשיך בכך על אף המהמורות שבדרך. "השנה עמדנו בסימן שאלה גדול לגבי קיום הארוחה בגלל מחסור במשאבים. החלטנו שלא לבטל את הארוחה כדי לא לשבור מסורת שקיימת כבר 19 שנה. אז לקחתי על עצמי להרים אותה בתוך פחות משבועיים. וכך גם עשיתי".
איך מוציאים לפועל ארוע כל כך גדול ומורכב?
"הארוע הזה יוצא לפועל בזכות נדיבות ליבם של תורמים ומתנדבים. הרבה מאד תורמים פרטיים, חברי הקהילה ותומכיה, ארגונים קהילתיים שמשתפים איתנו פעולה כמו חברותא ששולחים נציג שינחה את הערב, וגם חברות ועסקים שתרמו לנו מוצרים כמו א.אור ציוד שתרמו לנו את כל ציוד ההסעדה, חברת IBLS שתרמו את כל היין, קפה נוח ואמריליס פרחים. כל מי שמעוניין ויכול לסייע לכסות חלק מעלויות הסעודה, אנו באגודה כמובן שנעריך מאוד את התרומה, כשניתן לעשות זאת באמצעות האינטרנט בקישור הזה".
הארוחה הזו מהווה את הבית והמשפחה של מי שאין להם עם מי לחגוג, אך כמובן שהיא פתוחה לכל חברי הקהילה שרוצים לחגוג איתנו. אנו רואים איך כל שנה כמות הקהל המגיע לארוחה הולכת וגדלה, ובכל שנה נוספים עוד ועוד אנשים שבוחרים לחגוג איתנו. בארוחות האלה אנו עדים לפסיפס אנושי מרתק. קהל מאד מגוון שמגיע מכל קצוות האוכלוסיה, רבדים ורקעים".
מה אתה מאחל לקהילת הלהט"ב לשנה החדשה?
"מועדי ישראל כגון ראש השנה מסמלים קרבה, משפחתיות וקהילתיות. ערכים שכל חברה שמכבדת את עצמה דוגלת בהם. אנו מקווים ששנת תשע"ד הבאה עלינו לטובה תעמוד בסימן של קבלת האחר, שיווין ואהבה בשלל צבעי הקשת".
לסיום מבקש מדר להודות לכל המתנדבים והתורמים שעזרו בהפקת האירוע. "בשם האגודה למען הלהט"ב ובשם כלל הקהילה בישראל אנחנו מבקשים להודות מקרב לב לכל המתנדבים והתורמים שנרתמו לעזור לנו בהפקת ארוחת החג. אנחנו מאחלים לכם ולכל בני ישראל שנה טובה ומתוקה בה לא תדעו צער וכל משאלותיכם יתגשמו לטובה. תכלה שנה וקללותיה ותחל שנה וברכותיה".
הארוחה תתקיים ברביעי, ה-4/9 בשעה 20:00 והנה ללא תשלום לסועדים.