ב-30 ביולי שימשה אנה קליימן, מתנדבת של הבית הפתוח בירושלים, כסדרנית במצעד הגאווה בעיר. את מסע הדקירות של ישי שליסל היא ראתה מקרוב, ובהמשך גילתה כי הנרצחת היא שירה בנקי, אותה הכירה באופן אישי. את חוויית הקיץ רווי הלהט"בופוביה אותו חוותה, אנה מנסה לתקן באמצעות הנחייתו של תא גאה חדש בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית.

"מתוך הדבר האיום והנורא הזה שקרה בקיץ, התאים הגאים בירושלים מתחילים להתעורר", אומרת קליימן, "אנחנו מנסים להרים ראש ולספק ללהט"בים בעיר את תחושת האהבה והקבלה שכל כך חסרה לנו פה בעיר ובטח בקמפוס שלנו, ולפעול לכך שכל אדם באשר הוא ירגיש בנוח בלי לחשוש ובלי שההגדרה העצמית המינית או המגדרית שלו תפריע או תהווה מכשול במהלך הלימודים".

את מרגישה שבעקבות האירועים יהיה קל יותר או קשה יותר לקיים תא גאה בירושלים?
"ברור שזה יהיה קשה. יש מתנגדים מכל הדתות והכל המגזרים. יחד עם זאת אין ברירה. בתור ירושלמית כמעט מלידה, זה לא פשוט לחיות בירושלים, ובטח לא להיכנס למוסד כל כך ענק ולהרגיש חסר אונים. כל המטרה של תא גאה בקמפוס זה לגרום לכולם להרגיש שאנחנו כאן בשבילם. אף אחד לא צריך להרגיש לבד ומפוחד בגלל נטייה מינית או הגדרה מגדרית. בשביל זה אנחנו כאן".

תאים גאים (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
התא הגאה במכללה האקדמית תל אביב יפו|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"עבור הלהט"בים בירושלים הדקירה במצעד לא הייתה 'תזכורת'. אנחנו זוכרים את המצב יום יום, והחשש מלווה אותנו בכל מקום אליו אנחנו הולכים. הדקירה שפגעה בירושלים ובמרקם העדין של העיר, פגעה גם באוניברסיטה העברית בהר הצופים, ואני חושבת שהעובדה שהנושא עלה לכותרות וזעזע לא מעט אנשים, גרם לכל אדם בעל לב להבין שמשהו כאן לא בסדר, אבל זה משהו שאנחנו יכולים לפתור. אבל אם לא נעשה זה לא יהיה".

במסגרת פעילות התא יתקיימו מפגשים לסטודנטים וסטודנטיות בתוך הקמפוס עצמו, במטרה ליצור קבוצה חברתית מגובשת ולהעניק תחושה של הכלה ושייכות. עוד יקיים התא הפנינג גאווה גדול בסמסטר הבא, פאנלים בקמפוס במטרה להעביר כל מיני סדנות לחברי סגל וחברי הנהלה לגבי הקהילה, ויפעל לליווי נפגעים ונפגעות להט"בופוביה. "כל אדם שמגדיר את עצמו בתוך הקשר הלהט"בית, מוזמנים ומוזמנות להגיע לפעילויות התא", אומרת קליימן, "חדשים וותיקים, מכל הגילאים, מוזמנים להגיע ולהכיר. אנחנו נהיה שם".

 "בקמפוסים מובטחת נוכחות גאה"

עם פתיחת שנת הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה, החלה פעילותם של 20 תאים גאים במוסדות לימוד ברחבי הארץ, שלושה מתוכם פועלים בעיר הבירה ירושלים - קמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית, הפקולטה לרפואה שבבית החולים הדסה עין כרם והמכללה האקדמית להנדסה עזריאלי.

תאים גאים (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
התא הגאה במרכז הבינתחומי בהרצליה|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"המטרה המרכזית של התאים היא להיות מסגרת חברתית ואקטיביסטית בקמפוס, אבל גם כמסגרת שתהווה פלטפורמה לניהול מאבקים בשעת הצורך", אומרת מעיין פירט, רכזת התאים הגאים באזור ירושלים, "כמו הכנסת תכנים להט"בים לתכנית הלימודים, לדאוג להציף נושאים להט"בים בפאנלים השונים ולהנכיח את הקהילה בקמפוס".

אירועי הקיץ עוררו מחדש את התאים הגאים בעיר. האם הם גם השפיעו על סוג הפעילות?
"הפעילויות של התאים לא הולכת להשתנות בעקבות האירועים, אך המוטיבציה לפעול לקידום שיח של זכויות לקהילה גברה. עם שני תאים חדשים שנוספו השנה במוסדות בבירה, ותאים נוספים שכנראה יוקמו בקרוב, לפחות בקמפוסים מובטחת נוכחות גאה".

פעם בשבועיים מתקיים מפגש חברתי אקטיביסטי, כאשר הפעילויות תופסות את האופי של המוסד האקדמי בו הן מתקיימות. כך למשל בקמפוס הדסה עין כרם, שהוא קמפוס לרפואה, מתמקדים מפעילי התא בעיקר בנושאים הקרובים לרפואה, כמו למשל ניהול מאבק להוספת איסור אפליה מחמת נטייה מינית לקוד האתי של הסתדרות הרופאים. במקביל פועלים התאים להיכרות עמוקה יותר עם הקהילה, כאשר אחד הרעיונות הוא לשלוח סטודנטים וסטודנטיות לכל מיני מקומות וארגונים של הקהילה על מנת שיכירו את הקהילה מקרוב, כמו למשל לבית הפתוח או לבית דרור. 

תאים גאים (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
התא הגאה באוניברסיטת תל אביב|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אחווה בכמה שיותר צבעים

התאים מנוהלים בצורה עצמאית, אך פועלים תחת האחווה הסטודנטיאלית הגאה, איגוד של תאים אשר מקיימים פעילות סטודנטיאלית גאה באוניברסיטאות ובמכללות הפזורות ברחבי הארץ. בשנה שעברה, שנת הפעילות הראשונה של האחווה, התאים הגאים הביאו את המאבק לשוויון זכויות  להט"בי באקדמיה לקדמת השיח הציבורי. המקרה המוכר, אך לא היחיד, הוא המאבק והניצחון הפוליטי כנגד הנהלת אוניברסיטת בר אילן אשר מנעה קיום אירוע גאווה בשטחה.

בנוסף, התאים הגאים קיימו אירועי גאווה צבעוניים במספר רב של קמפוסים ברחבי הארץ. האחווה קיימה בשנה שעברה סמינר ארצי מוצלח בו לקחו חלק 200 סטודנטים-יות מרחבי הארץ. השנה פותחת האחווה את שנת הפעילות השנייה שלה ומרחיבה באופן משמעותי את פעילותה  כשהיא כמעט משלשת את כמות התאים שהיא מפעילה.

תאים גאים ארז וינר (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
ארז וינר|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"זו השנה השנייה של פרויקט המלגות של התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות ואגודת הלהט"ב ואת השנה אנו פותחים כאחווה אחת בה מאוגדים כלל התאים הגאים בקמפוסים", אומר ארז וינר, מנהלה ומייסדה של האחווה הסטודנטיאלית הגאה, "אם בשנה שעברה היו לנו שמונה מלגות הנחייה, השנה החלטנו לנסות לתמוך בכמה שיותר מנחים ומנחות והגענו למצב של תמיכה בעשרים תאים ברחבי הארץ. זו לא הייתה בחירה קלה כיוון שמשמעותה להשקיע מאמצים רבים בחיפוש מימון לסמינר הארצי שלנו אך אני מאמין שזו הייתה בחירה נכונה".

"בירושלים קיבלנו החלטה שבכל קמפוס ראוי שיהיה תא גאה, וכבר עכשיו יש דוכנים והכנות לפעילות בשלושה קמפוסים: הר הצופים, עין כרם ומכללת עזריאלי להנדסה. התאים פועלים למען קידום השיח הלהט"בי בקמפוס בכלל ולמען זכויותיהם של הסטודנטיות והסטודנטים הלהט"בים בפרט. אני מאחל לכולנו שנת לימודים מוצלחת, מלאה בסובלנות והבנה של האחר, והרבה יותר גאווה במי ומה שאנחנו. אני מזמין את כלל הסטודנטיות והסטודנטים לקחת חלק בפעילות התאים בקמפוס".