>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
אחרי שכבשה את חיי הלילה, אירועי התרבות וחוף הים, עושה הקהילה הגאה צעד נוסף בדרך להפיכת תל אביב לעיר גאה בקנה מידה בינלאומי. צעד, תרתי משמע.
לקראת מרתון ג'ילט שיתקיים בעיר ב-15 במרץ הוקמה קבוצת ריצה גאה - שיתוף פעולה של קמפיין תיירות גאה של עיריית תל אביב Tel Aviv Gay Vibe ושל מארגני המרתון, שתרוץ יחד במרתון ג'ילט הקרוב, לצד קבוצות שונות וספורטאים מהארץ ומהעולם.
קבוצת אימון לחברי הקהילה הגאה
"אנו מחפשים כל הזמן אחר פעילויות חדשות עבור הקהילה הלט"בית בארץ ועבור התיירים במיוחד אחרי הזכייה בתואר העיר הגאה בעולם לשנת 2011", אומר אדיר שטיינר, מתאם אירועי הגאווה מטעם עיריית תל אביב. "הרעיון מאחורי היוזמה הוא ליצור סביב המרתון שלל אירועים עבור הקהילה הגאה, ולחזק את המסר לעולם שתל אביב היא עיר פתוחה וליבראלית".
שטיינר אומר כי ניתן יהיה לזהות את הרצים הגאים למרחוק. "אנו מתכננים להצמיד סמלים גאים לחולצות של קבוצת הרצים, דגל גאווה בתחילת המרוץ ובמרכז המידע בכיכר רבין".
לקראת הריצה, קמה בימים אלה קבוצת אימון מיוחדת שתתאמן פעמיים בשבוע, כשהמטרה היא להמשיך את הפעילות גם אחרי שהמרתון יסתיים.
מעבר לפעילויות הספורט השונות, מדובר בקרנבל שלם סביבו אירועים, מסיבות ומוזיקה. גם
הקבוצה הגאה צפויה ליהנות מפעילות משלימה וכיפית מלבד המרתון, המיועדת לאורחים הרבים שיגיעו מהארץ ומהעולם. בתכנית, ערב דראג בנעלי ריצה באויטה, מסיבת מרתון, ערב ארוחת הפסטה המסורתית לפני המרוץ ועוד. את הפעילויות יפיק שי רוקח, בעלי האויטה.
משאירים את המאצ'ואיזם בבית
יובל חץ, המלווה את אירועי המרתון בעיר מראשיתם ומי שבהתאם למסורת בשנים האחרונות גם ינחה את האירו, מספר כי קבוצות מסוג זה קיימות שנים רבות בערים הגדולות בעולם. "למרות שתל אביב פתוחה לגייז ואין בעיה להתאמן גם בקבוצה רגילה, אין שום סיבה שגם קבוצה גאה בארץ לא תמצא את מקומה. היום חשוב שתהיה קבוצה כזו למטרות ספורטיביות כי יש כאלה שנוח להם להתאמן עם בני מינם - בלי משחקים מאצ'ואיסטיים. בנוסף יש חיבור ונושאי שיחה משותפים. כשהמגמה היא ספורטיבית אז כולם מרוויחים מזה".
בנוסף לקבוצה הגאה, ירוצו ב-15 במרץ קבוצות שונות: רופאים, אחיות, נשים ואחרים. "הרעיון הוא לעודד אנשים להתאמן למרתון", אומר חץ. "גם כאן, הקהילה הגאה מהווה מטרה גם כלקוחות למרתון וגם כתרומה לקהילה הגאה. המטרה היא לעודד עוד קבוצות ופעילויות. יש אנשים שרק צריכים את הדחיפה הזו כדי להיכנס לעניינים. אנחנו באים לקראתם ומאפשרים עוד מסגרת אימון עבור עוד קהלים".
החברים לקבוצה לא רק יתאמנו יחד פעמיים בשבוע לקראת האירוע, אלא גם ירוצו כקבוצה ביום עצמו, בין החיילים ואגודות ספורט שרצים. "זו חווי המיוחדת במינה", מוסיף חץ. "כמו שהומואים יודעים לצאת למסיבה של גייז ולחגוג יחד זו הצעה לפעילות משותפת גם במסגרת אימונים והתחרות עצמה".
אז אמנם חודשיים אימון זה לא הרבה זמן אבל אם מתמידים זה בהחלט יכול לעזור. "המטרה היא שהקבוצה תישאר גם אחרי המרתון. זו הזדמנות מעולה ליצור קבוצת ריצה קהילתית".
"המתחרים הם התנועה"
חוץ מהנחיית האירוע, חץ יעודד וימריץ את הרצים, יחמם את האווירה וגם ייתן טיפים. כיו"ר איגוד התריאטלון, שמתחרה בתחרויות איירון מן בארץ ובעולם, במרוץ הלילה של נייקי, מרתון ירושלים, מרתון תל אביב ואירועי ספורט שונים, חשוב שיהיה בשטח. "רצתי אותם ואני יודע את הצרכים לפני, תוך כדי ואחרי התחרות", הוא אומר. "אני נותן עצות לפני ותוך כדי הריצה- כדי ליצור את האווירה, להביא את הכיף ולתת תשומת לב ושמח לרצים".
חץ אומר כי כרגע כבר 1400 רשומים למרתון בארץ. מספר מרשים לעומת המאות הבודדות שנרשמו למרוץ הלא פשוט בעבר. "תרבות הריצה התפתחה והתופעה של מרוץ גדול הפכה להיות הרגל. זה לא מובן מאליו שסוגרים את העיר לכמה שעות. זה קורה בעולם וכל הכבוד לעיריית תל אביב על העניין. המתחרים הם התנועה ולא מוציאים אותם החוצה".
חץ משלב את אהבתו לספורט לנטייה המינית כבר שנים. החל משנת 2001 – אז ניסה לרכז סביבו ספורטאים גאים למשחקים האולימפיים לגייז באוסטרליה. אחרי התחרות ב-2002, חזר למשחקי הגאווה ב-2006 בשיקאגו ובמונטריאול, ב- 2009 בקופנהגן וב-2010 בקלן.
הוא מסביר שלא מדובר רק בריצה, אלא באירוע הריצה עצמו. "מרתון יש אחד: ריצה ל 42 קמ. בתל אביב יש ארבעה מקצים שונים, וכל אחד יכול להתחרות באיזה מקצה שהוא רוצה. הריצה מתחברת למודעות לכושר ולבריאות שבולטת בקהילה. דרך להפוך את העיסוק בספורט מאסתטי לספורטיבי".
מרחק רב עבר המרתון בתל אביב. בשנות ה-80 רק מאות בודדות השתתפו. בריצה, ורק לפני 3 שנים חזר המרתון במתכונתו הנוכחית עם ריצה במרחק המלא.