אחת השאלות הראשונות שעולות במוחם של להט"בים שמבקשים להקים משפחה, ונאלצים לעבור הליך פונדקאות בארה"ב או בקנדה, היא כמה כסף עולה התהליך. מדובר בסכום עצום - כחצי מיליון שקלים - ועבור רבים זו ההוצאה הכלכלית הגדולה ביותר עד כה בחייהם. כשמדברים על הוצאת סכום כסף כל כך משמעותי, שמצריכה לרוב גם נטילת הלוואות ובקשת סיוע מבני משפחה או חברים, כדאי להבין היטב על מה משלמים, האם כל ההוצאות והתשלומים באמת הכרחיים וגם - איך ואיפה אפשר לחסוך?
העלויות המרכזיות בתהליך הן הפיצוי לפונדקאית, עלויות הביטוח הרפואי, התשלום למרפאת הפריון, ושכר הטרחה של סוכנות הפונדקאות ועורכי הדין שמלווים אתכם בתהליך. התשלום לפונדקאית נע בין 20 ל-40 אלף דולר ותלוי, בין היתר, במקום מגוריה והאם מדובר בהריון יחיד או תאומים. הפיצוי לפונדקאות בקנדה מוגבל על פי חוק, ולכן נמוך בכ-12000$ לעומת ארה"ב. גם בתוך ארצות הברית, פונדקאית שגרה בקרבת מרפאת הפריון איתה אתם עובדים יכולה לחסוך לכם כ-2000$-3000$ בהוצאות נסיעה.
בנוסף, הפיצוי לאישה שזה הליך הפונדקאות הראשון שלה נמוך בכ-8000$ לעומת אישה שכבר הרתה בעבר בהליך דומה, והעלות של הריון יחיד נמוכה בכ-30% מהריון תאומים וכל ההליכים הרפואיים הייחודיים הנלווים אליו. חיסכון פוטנציאלי: כ-10,000$. כמובן שיש להביא בחשבון את ההשלכות הנוספות של בחירה בכל חלופה.
עלות מרכזית נוספת היא הביטוח הרפואי. זכרו שמערכת הבריאות בצפון אמריקה היא פרטית ושונה בתכלית מזו הישראלית: כל בדיקה, טיפול או חלילה יום אשפוז בבית החולים יכולים לעלות אלפי דולרים, ולכן בשום פנים ואופן לא מומלץ לוותר על רכישת ביטוח בריאות. העלויות משתנות ויכולות להגיע ל-5000$ ויותר למהלך ההיריון. ניתן לחסוך את עלות רכישת ביטוח פרטי, אם לפונדקאית יש כיסוי ביטוחי רלוונטי, ואפשר לבקש מסוכנות הפונדקאות לקשר אתכם רק עם פונדקאיות שיש ברשותן כיסוי כזה. אבל כדאי לזכור שהליך מציאת והתאמת הפונדקאית הוא ארוך ומורכב מלכתחילה, והתנייה כזו עלולה להאריך אותו במספר חודשים נוספים. לשיקולכם.
"מנגישים את המידע ללא הטיות ושיקולים מסחריים"
מעל ל-50% מעלות הליך הפונדקאות הוא תשלום לסוכנויות, מרפאות ועורכי דין שמלווים אתכם בתהליך. שימו לב: מה שבסוכנות אחת כלול במחיר, יכול להיחשב באחרת כשירות בתשלום נוסף, ולכן כדאי מאוד להשוות ביניהן. אלא שלרוב סוכנויות, מרפאות ועורכי הדין משתמשים במונחים שונים, שלא מוכרים להורים המיועדים, ולכן קשה מאוד להבין ולהשוות בין העלויות.
כדי להקל עליכם ארגון MHB - Men Having Babies אוספים כבר קרוב לעשור מידע מהימן מעשרות ספקי שירות, משווים ומנגישים אותו לציבור באתר האינטרנט שלהם. "חשוב לנו לתת לאבות המיועדים מידע מאוזן ואובייקטיבי", מסביר אסף רוזנהיים, חבר בוועד המנהל של MHB שמתגורר בישראל. "סוכנויות ומרפאות משקיעות המון כסף בפרסום ועריכת מפגשים ואנחנו מברכים על כך", הוא מוסיף, "אבל בסדרת המפגשים ובכנס השנתי שלנו, אנחנו מקפידים להציג את היתרונות והחסרונות בכל נושא, מדגישים את הנושא האתי והמוסרי המורכב של הפונדקאות, ומנגישים את המידע ללא הטיות ושיקולים מסחריים".
מעבר למידע אובייקטיבי ונגישות לספקי שרות מהימנים, MHB מפעיל גם תכנית סיוע פיננסי לאבות גאים בשם GPAP, שפועלת בישראל בשיתוף עם עמותת אבות גאים. במסגרת התכנית זוגות או יחידים שעומדים בקריטריונים מקבלים הנחות משמעותיות ומענקים למימון הליך הפונדקאות.
ניתן להגיש מועמדות למסלול ההנחות לאורך כל השנה, באמצעות מילוי טופס באתר עמותת 'אבות גאים', וזה משתלם מאוד: אחוז ההנחה שנותנות סוכנויות פונדקאות לזכאים נע בין 10% ל 35% כשהאחוז הממוצע עומד על 17%. מרפאות מעניקות הנחות בשיעור שבין 5% ל 30% בשיעור ממוצע של 15% ועורכי דין מעניקים עד 50% הנחה, בשיעור ממוצע של 24%. חיסכון פוטנציאלי: כ-5000$ לסוכנות, 3500$ למרפאה ו-3000$ לעו"ד.
באתר MHB ניתן למצוא טבלה המפרטת את רשימת הספקים המשתתפים בתוכנית, את שיעור ההנחה שהם מעניקים לזכאים, ואת מספר יחידות ההנחה שמוענק בכל שנה על ידם. גם מי שאינם חברים בתוכנית יכולים להיעזר בטבלת הספקים, לקרוא חוות דעת על השירות שלהם ולפנות אליהם ישירות.
אבי ואלעד, בני זוג כ-7 שנים, ראו את עתידם יחד בהקמת משפחה בישראל, אבל האתגר הפיננסי דחה שוב ושוב את האפשרות להגשמת החלום: "הסיוע של GPAP היה עצום בהיבט התיווך לגורמי המקצוע והסיוע הפיננסי. היום, כשאנחנו לקראת הלידה, עדיין יש דברים לא ברורים, אבל אנחנו מרגישים ויודעים שיש מישהו שהולך איתנו במסע ומסייע לנו".
נוסף למסלול ההנחות קיים גם מסלול המענקים, במסגרתו, זוגות או יחידים שנבחרים על ידי ועדת המענקים של MHB, מקבלים סיוע כספי ישיר או התקשרות עם מרפאה ו/או סוכנות ללא תשלום. בכל שנה מעניק הארגון למעלה מ 150,000$ במענקים ועוד יותר ממיליון דולר בשירותים שווי כסף. חיסכון פוטנציאלי לזוג: בין 60,000$ ל-80,000$.
בשנים האחרונות מספר מעסיקים גם מסייעים לעובדיהם במענקים והלוואות בתנאים נוחים. אם אתם זקוקים להלוואה – בדקו מראש היכן תקבלו את התנאים הטובים ביותר, פריסת התשלומים הנוחה ביותר והריביות האטרקטיביות. לפעמים הנחה של חצי אחוז בריביות נשמעת זניחה אבל יכולה לחסוך לכם מאות ואלפי שקלים בהחזר הכולל.
אמציה ושאולי, עובדים בתחום הביוטכנולוגיה ויחד למעלה ל-5 שנים: "לפני שנתיים וחצי השתתפנו בכנס של MHB, וכבר שם נפגשנו עם נציגי מרפאה בקנדה ועורכת דין. סדרת המפגשים הנגישה עבורנו המון מידע וסידרה את הדברים בראש, ותכנית המלגות סיפקה לנו הנחה משמעותית במרפאה ועוד אופציות להנחות נוספות - מה שמאוד הקל על מימון התהליך".
גם לקראת הנסיעה ללידה מומלץ מאוד להיעזר ולהתייעץ עם מי שעברו תהליך דומה באותה העיר או בית חולים, ויוכלו להמליץ לכם על פתרונות אירוח זולים, איפה חנות מוצרי התינוקות הזולה בסביבה? מה לקנות בארץ? ומה עדיף ומשתלם יותר לקנות בחו"ל ולהביא אתכם?
חשוב לזכור שפונדקאות והריון הם תהליכים לא צפויים, ולא ניתן לדעת מראש בוודאות כמה ניסיונות יידרשו על מנת שהפונדקאית תיכנס להריון, האם היא תידרש לשמירת הריון ואם חלילה התינוק ייוולד בשלב מוקדם מהצפוי. כל אלה ועוד תסריטים רבים אחרים עלולים לייקר את התהליך, וחשוב להיערך מראש להוצאות בלתי צפויות נוספות. לא מומלץ לקבל החלטות פיננסיות חשובות תחת לחץ.
כנס הפונדקאות השנתי של ארגון MHB ועמותת אבות גאים יתקיים ביום שישי הבא (6.12) באולם האירועים EAST בתל אביב, ובמסגרתו יתקיים פאנל בנושא תקצוב הליך פונדקאות ותכנית המלגות GPAP. הכנס, אליו מגיעים עשרות נותני שירותים ובעליי עניין וכ-200 הורים מיועדים, הוא הזדמנות לפגוש את נותני השירותים במקום אחד ולהשוות בקלות בין האפשרויות השונות.
ואפשר לחסוך גם בהרשמה לכנס! הזינו קוד קופון: MAKO2019 וקבלו 25% הנחה מיוחדת לקוראי mako גאווה. לכל הפרטים אודות הכנס והרשמה לחצו כאן