יום חמישי שעבר היה יום מרגש במרכז הגאה. אבנר דפני, מנכ"ל איגי, פרסם בעמוד הפייסבוק שלו: "שיא חדש בפעילות הנוער של איגי במרכז הגאה, בני נוער בכל חדר פעילות, בכל אולם ואפילו בגן! (!!!) 142 בני נוער השתתפו אחה"צ במגוון פעילויות העצמה ומנהיגות". דפני מנה את בני הנוער- חלקם במועדון הנוער, חלקם בקבוצות של איגי או במיונים לקבוצת המנהיגות 'השגרירים', ומתוכם לא פחות מ25 י"בניקים, שהשתתפו במפגש חשיפה לקראת שנת השירות הבאה של המחלקה לנוער ואיגי.
שנת שירות גאה
נועה שידלו בת ה-18 היא בת גרעין משנת השירות של השנה, וגם היא התרגשה מאוד מההיענות הגדולה לערב החשיפה, אחד מתוך שלושה ערבים אליהם הגיעו בסה"כ 45 מועמדים. לאחר ימי המיונים שיתרחשו בחודש ינואר, יבחרו מתוך המועמדים 6-8 תיכוניסטים שנמצאים שנה לפני הגיוס, ויכנסו לקומונה לשנת שירות. שידלו היא אחת מחמשת הש"שים (שנת שירות) הנוכחיים בגרעין הגאה היחיד בארץ ששייך לאיגי וכן לנוער העובד והלומד ולעיריית תל אביב.
בנוסף לשידלו במגיעה מתל אביב, חברים בגרעין רחלי סיקרון מירושלים, תמר לניאדו משערי תקווה, עדי פישיץ מתל אביב ועומר אור מכפר סבא. הש"שים גרים בקומונה בדירה של העירייה ביפו ועוסקים בפעילויות שונות. "יש לנו משמרות בוקר וערב", מספרת שידלו, "אנחנו נמצאים במרכז למידה ובהוסטל 'מקום אחר' או בעירוני א' שם אנחנו אחראים על שעורי חברה וחונכות אישית, מעבירים שיעורים על מגדר ומיניות והיסטוריה גאה וגם יש לנו בן גרעין שמשמש כחונך. אחרי הצהריים אנחנו נמצאים ב'מטבחון' בין פעם לפעמיים בשבוע ובהוסטל 'בית דרור', ועכשיו יתחיל חוג סטיילינג של אלון ליבנה. ספציפית לי בית דרור הכי משמעותי. זה מקום לנוער להט"בי שאין לו בית. אבל גם מי שמלמד במרכז למידה אומר שזה מעניין מאוד. חצי ממה שאנחנו עושים זה בתוך הקהילה, 'הדרכתי' יותר, וחצי זה בחוץ, בבתי ספר ו'הסברתי'".
שידלו, הסטרייטית היחידה בחבורה, קשורה לקהילה הגאה דווקא מזווית אחרת, כ"ילדת קשת". היא בין הבנות הראשונות בארץ שנולדו לשתי אמהות לסביות. "אני אישית הגעתי דרך ערב החשיפה, נדלקתי והבנתי שזה מה שאני רוצה, גם בתור 'ילדת קשת' חשוב לי מאוד זכויות של ילדים מתרומת זרע וביצית ולהיות פה כסטרייטית שעושה שנת שירות בתנועה גאה. מה שהכי חשוב לזכור זה שבגלל שהאפשרות לעשות שנת שירות גאה זה משהו חדש שלא קיים עשרים שנה, צריך לשמור על ראש גדול. אפשר לעשות הכל אם אתה קם ועושה את זה. מי שרוצה להיות כאן צריך באמת לרצות לשנות משהו".
בינם לבין עצמם, בני ובנות הגרעין עוברים לגור ביחד, מנהלים תקציב משותף ואחראים לגורל שלהם. "אנחנו עושים ערבי תרבות סביב נושא מסוים פעם בשבוע, כשכל פעם מישהו אחר עושה וכולם משתתפים. אנחנו עובדים תחת רכז שמטפל בענייני הלוגיסטיקה ומדריך שמעביר פעילות פעם בשבוע והכל בהתנדבות".
החזון של האפשרות לשנת שירות בגרעין גאה הוא קודם כל חיזוק הנראות עבור בני נוער, היא מספרת. "אנחנו בוחרים לתת שנה מחיינו 'להחזיר' לארגון, הרבה פעמים כחניכים לשעבר. הרצון הוא להיות אקטיביסטים כנערים ולווא דווקא כמבוגרים. אנחנו תמהיל של הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים וסטרייטים, אנשים שונים, חלק באו מהדרכה וחלק ממש לא. חלק גדול ממה שאנחנו עובדים עליו זה הגרעין הבא שאולי יהיו בו יותר אנשים ושיהיה להם כל מה שהם צריכים כדי להמשיך את העבודה פה".
קורס סטיילינג עם אלון ליבנה
אז הצוות שבוחר את הש"ש עושה זאת דרך שני ימי מיונים, כשלאחר מכן עוברים הש"שים סמינר עם הנוער העובד והלומד, שסבים סביב ערכים דומים של שיוויון וכבוד. אבל הפעילות לא פוסקת אחרי שנה, מספרת שידלו. "מה שמדהים בעיני זה שהגרעין שמעלינו ממש שמרו על קשר ועדיין רואים את עצמם כהמשך, אחת עדיין מדריכה באיגי, חלק עשו שירות לאומי וחלק צבא".
השנה עובד הגרעין על קורס סטיילינג עבור נוער גאה, אותו ידריכו מעצב האופנה אלון ליבנה וטל קליינבורט. "עשו סקר בבתי נוער לגבי מה הצעירים הכי היו רוצים ללמוד ומה שהגיע במקום הראשון זה סטיילינג ואופנה", אומרת שידלו, " השגנו את אלון ליבנה שיעשה בהתנדבות והוא אמר שהוא לא עושה חצי עבודה אלא רוצה כבר לעשות קורס אמיתי עם תלבושות ותצוגות ודוגמניות, לא כזה שאומר 'אנחנו מסכנים במרכז הגאה אז בוא נעשה חוג'. זה מקום מיוחד ומאוד איכותי ומושקע, בעלות מינימלית (100 ש"ח לכל המפגשים ובמידה וישנה בעיה אנחנו מתחשבים). זה יהיה מקום שיאפשר לבטא את עצמך וגם להרחיב את הידע וללמוד דברים ברמה שאני לא מכירה משהו כזה שהוא לא בשנקר". הקורס הוא עבור צעירים בגילאים 15-21 והש"שים עובדים על הכל שיהיה מושלם.
"יש בזה משהו חלוצי", אומרת שידלו, "זאת רק השנה השנייה ושנה הבאה רק השנה השלישית וזה ממש תלוי בהם, במה יקדמו וכמה ילחמו על זה. יש כאן מלא כוח כגרעין, להגיד 'אנחנו קומונה של גרעין גאה אקטיביסטי' מזיז דברים. כמו שאמרתי צריך ראש גדול כי זה ארגון שמושתת על מתנדבים, אבל אם מציגים את זה ככה אנשים רוצים לעזור. יש מלא מקום של עשייה בתוך זה, אנחנו יכולים לעשות הרבה. לי זה מרגיש קישור בין שני עולמות שלרוב יש בהם חפיפה קטנה- מקום סטרייטי ומקום גאה. למרות שאני לא לסבית, אני נותנת מהחיים שלי כי אני מאמינה בערכים שהם אוניברסליים, של הזכות של אדם להיות מי שהוא ולאהוב את מי שהוא רוצה. אנחנו פוגשים הרבה אנשים וחיים איתם ביחד. זאת חוויה שפותחת את הראש. צריך להיות מאוד מקבל ולא שיפוטי וגם לגלות את המקומות בך שחשבת שאתה יותר פתוח ומגלה שאתה לא. יש הרבה עניין של כבוד, איך אתה ניגש לאנשים ומבקש מהם עזרה ואיך אתה עוזר".
. פרטים נוספים אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק של 'גרעין בונה'.