כשדוד (36) ושחר ברקן (42), בני זוג ממרכז תל אביב, התחילו לפרסם בטיקטוק סרטונים יחד עם הילדים שלהם, הם לא חשבו שיגיע יום בו הם יתפארו ביותר מ-550 אלף עוקבים. מהרגע שהכניסו לחייהם את המצלמה הסקרנות והתגובות סביב המשפחה התל אביבית הגאה רק גברו, כשהדבר שהפתיע חלק גדול מהעוקבים שלהם הוא לראות שני אבות מגדלים שני ילדים בישראל. 

כשפתחו את החשבון המשותף לפני כשנתיים הם היו עוד זוג גאה פוטוגני במיוחד, שחי את החלום ההומואי בתל אביב. הסרטונים הראשונים של שחר, מעצב אתרי אינטרנט ומנטור, יחד עם דוד, הייטקיסט, זכו לעשרות אלפי צפיות. אבל תוך חודשים ספורים המספרים החלו לזנק וכל סרטון מנקר עיניים שלהם זכה למאות אלפי, ולעיתים גם מיליוני צפיות שהגיעו מכל רחבי העולם. בזמן שבני הזוג הפכו בפתאומיות גם לכוכבי רשת, הם הגשימו מחוץ למצלמה את החלום האמיתי שלהם - להפוך להורים. 

אחרי זוגיות של שבע שנים, דוד ושחר החלו הליך פונדקאות כפול בקולומביה, בסיומו נולדו בתם דר ובנם דיון", הם מספרים בשיחה עם mako, תוך כדי שהם משכיבים את הילדים לישון ומספרים על הקשיים הרבים במהלך ההליך. "התמודדנו עם סיבוכים בלידה שלך דיון. הוא נולד בשבוע 34 והיינו חודש בטיפול נמרץ, רק שנינו בקולומביה", הם נזכרים. "הייתה לו צהבת וההתאקלמות שלו כתוצאה מזה שנולד פג הייתה קשה". 

@barkanfamily Happy birthday Dion #fypシ゚viral ♬ sonido original -

כשדיון היה מוכן לכך, שבה המשפחה כולה לישראל ופרצה בקריירת טיקטוק מרשימה שכולה מדגישה ומציגה את נוכחותה של המשפחה הגאה, לתפארת הלהט"ב ומדינת ישראל. "רוב העוקבים שלנו הם מארצות הברית, אבל יש עוקבים מכל העולם", הם מספרים על היום שבו שבו לישראל מהמסע בקולומביה, אז רבים מהעוקבים שלהם הבינו לראשונה שהם זוג ישראלי. "רק אז הם ראו קרטון חלב במקרר ונפל להם האסימון". הרשת החברתית כמובן לא חוסכת מהם תגובות שנאה על הזהות שלהם, אבל זה לא כל כך מרשים את שחר ודוד: "התגובות מתחלקות בין תגובות נגד הקהילה הגאה או FREE PALESTINE, אבל אני לא זוכר או שלא יצא לי להיתקל בטוקבק רע פרסונלי נגדנו, זה לא פוגע בנו".

אבל איך נראית חצי הכוס המלאה?
"הסרטונים מגיעים לתפוצות של מיליונים, אחד מהם מתקרב ל-60 מיליון. אנחנו מקבלים כמות מטורפת של הודעות מכל העולם, גם יפן, אינדונזיה ודרום אמריקה. הודעות מילדים הומואים שקיבלו השראה מהסרטונים שלנו וגם של סטרייטים שרואים הומואים בפעם הראשונה. זה מרגש אותנו כל פעם מחדש לאן אפשר להגיע". 

שחר ודוד ברקן (צילום: barkanfam@, instagram)
שחר ודוד ברקן|צילום: barkanfam@, instagram

אמא שאלה: "למה יש מיטה אחת בחדר השינה?"

עמוד הטיקטוק של בני הזוג אמנם נראה לעיתים כמו סיפור דיסני מקסים, והשניים אוהבים להציג את האהבה, הזוגיות וחיי המשפחה שלהם בפני כל העולם, אבל הדברים לא תמיד היו נראים כך עבורם, בעיקר עבור דוד. "אני בא ממשפחה דתית, למדתי בישיבה וגם בישיבת הסדר", הוא משתף. "הייתי לוחם בצנחנים באווירה סטרייטית גברית, והסביבה שלי לא קיבלה להט"ב. אם שחר ואני היינו צריכים לצאת מהבית היינו חושבים אם זה הכרחי, וגם אז הלכנו ברחובות צדדיים במרחק כמה מטרים זה מזה. זה כמה היינו בארון". 

אחרי חמש שנות זוגיות בסתר ולפני חמש שנים, נוחתת על דוד ההבנה שאינו יכול לחיות כך. "פתאום בגיל 31 חגגתי עם כל החברים שלי ושחר לא היה שם", הוא נזכר, "הבנתי שמי שחוגג את יום ההולדת הזאת הוא לא אני, אלא מישהו אחר. החיים עוברים ומישהו אחר חי את החיים שלי. זה זירז אותי אצלי את תהליך היציאה מהארון". 

שחר ודוד ברקן (צילום: barkanfam, instagram)
שחר ודוד ברקן|צילום: barkanfam, instagram

למשפחה של דוד לא היה קל לקבל את המציאות החדשה. "גם שנה אחרי שסיפרתי לאמא שלי והסברתי לה הכל, היא באה לדירה ושאלה למה בחדר השינה יש מיטה אחת ולא שתי מיטות", הוא מספר, "הייתי אומר לאמא שלי תקופה ארוכה שאני בזוגיות עם גבר, אבל היא לא הבינה את זה. ההורים שלי מדהימים ואני אוהב אותם אהבה עצומה. הם עברו תהליך לא פשוט, למרות הקושי הרב שסותר את עולמם האמוני".

דווקא מהקושי הזה, ומתוך הבנה שיש צורך לנרמל זוגיות גאה, השניים מחליטים להימנע מתוכן אקטיביסטי ומטיפני כמו שנוהגים לראות ברשתות, ולהתמקד נראות משפחתית גאה. "קשה לשנות דעה אחרי שהיא מתעצבת בגיל צעיר, והסרטונים שלנו מגיעים לקהל צעיר נורא", מסביר דוד. "אני לא מעביר להם הרצאות, אני פשוט מראה שאנחנו משפחה רגילה לכל דבר. אני לא רואה משפחות גאות בטלוויזיה ובסרטים, בטח לא בישראל, וההוכחה היא שעדיין המון תגובות לא מבינות איך יכול להיות ששני גברים הם הורים". 

@barkanfamily Family Weekend with our friends #gaydads #️‍ ♬ Made You Look - Meghan Trainor

דוד ושחר מדברים רבות על חשיבותה של הנראות, ובפרט של משפחה גאה, במיוחד לאור תוצאות הבחירות האחרונות. "מפלגה שכולה שנאה טהורה, נעם, נכנסה לכנסת, ומרגיש לי שלא מספיק מדברים על הדבר המזעזע הזה", אומר שחר. "לצערי גם חלק גדול מהחברים שלי הצביעו למפלגות עם אידיאולוגיה בעייתית וגזענית". 

מבחינתם של שחר ודוד, התשובה שלהם לנבחרי הציבור שקוראים לבטל את מצעד הגאווה היא עמוד הטיקטוק שלהם, אותו הם מגדירים בתור מצעד גאווה פרטי משלהם. "כשנולדו הילדים, התעורר בנו הצורך לעשות הכל כדי להגן עליהם וליצור עבורם עולם טוב יותר", הם משתפים. "הטיקטוק הוא התרומה הצנועה שלנו במלחמה נגד זרמים של רוע. אנחנו מראים את החיים שלנו לכולם - יש לנו שני ילדים ואנחנו מגדלים אותם טוב, תתמודדו עם זה. זה מצעד הגאווה האמיתי". 

למרות ההנחה הרווחת לגבי "מדינת תל אביב" ומדיניות אפס-סובלנות להומופוביה שלכאורה שולטת בה, דוד מספר שנתקל פנים אל פנים בסטריאוטיפים הנוגעים לו ולמשפחתו, אפילו בכותלי בית המשפט. "הוזמנתי לדיון בעבר ואחרי שהמשפט הסתיים המליצו לי ללכת לתובעת, לבקש שיבואו לקראתי ולשלם את הקנס", הוא מספר ונזכר בתשובה לה זכה: "היא הסתכלה עליי ועל הילד ואמרה שאם היה לי מספיק כסף לשלם על פונדקאות, אז יש לי גם מספיק לשלם מלוא הקנס. הרגשתי מושפל, עצרתי את הדמעות ויצאתי מהחדר". 

שחר ודוד ברקן (צילום: barkanfam, instagram)
שחר ודוד ברקן|צילום: barkanfam, instagram

הביקורת על פונדקאות וניצול נשים מוכרת, לאחרונה גם אילן פלד עסק בנושא בשיר "אימפורטנט" וגרר כעס בתוך הקהילה. איפה אתם מצאתם את עצמכם?
"העולם מורכב הרבה יותר ממסרים קצרים וקליטים של 20 שניות. זה יהיה שטוח ולא אינטליגנטי לכלול את כל התחום הסבוך הזה בכמה מילים ולהצביע בעדו או נגדו. דווקא מתוך אותה ביקורת יצאנו לתהליך בירור ארוך. הקפדנו לעשות את ההליך עם נשים שלא עושות את זה עבור כסף, אלא בשם האידיאל והשליחות, ואנחנו בקשר איתן עד היום. בילינו איתן ועם המשפחות שלהן, והן כל הזמן הודו לנו שבחרנו אותן להיות הפונדקאיות. תמיד אמרנו שזה הפוך, שהן עושות את המעשה הנאצל. היום אנחנו סוג של משפחה אחת גדולה ומאושרת.  אני מקווה שכל מי שמתכוון להיכנס בעתיד להליך הזה יעשה זאת בעיניים פקוחות, עם מודעות וביקורת עצמית ויצא ממנו מאושר - גם עם ילדים משלו וגם בלי להתפשר על עקרונות וערכים".

ועכשיו, כשמאות אלפי זוגות עיניים בוחנות את חייהם מקרוב, החלום הבא שלהם הוא ספר ילדים. "אנחנו רוצים לכתוב ספר על המשפחה שלנו בכמה שפות", הם מגלים. "אנשים מסביב לעולם צמאים לזה. אנשים ממדינות ערביות, רוסיה ואוקראינה שולחים לנו הודעות ומספרים שחסר להם המידע הזה. זה חלום ענק ואנחנו מקווים שנגיע לשם. זו שליחות".