>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מחקרם פורץ הדרך של צמד חוקרים מאוניברסיטת קיוטו, אשר זיכה אותם בפרס נובל ברפואה לשנה זו, עשוי לאפשר לזוגות גברים להביא ילד לעולם ביחד שיהיה מורכב מהמטען הגנטי של שניהם – וללא עזרה של תרומת ביצית.
החוקר הבריטי ג'ון גורדון ועמיתו היפני שיניה ימנאקה, שיחלקו יחד את הפרס הנחשק על סך 8 מיליון קורונות (כ- 1,200,000 דולר), הצליחו במחקרם לייצר באופן מלאכותי ביציות מתאים של עכברים שיצרו לאחר מכן צאצאים בריאים.
ממצאים מרחיקי לכת
עד היום, זוגות גברים המעוניינים להביא ילד לעולם נאלצים להשתמש בתרומת ביצית, כך שאחד מבני הזוג אינו קשור באופן ביולוגי לילד.
החוקרים מביאים בשורה מרעישה, שכן השניים הצליחו לראשונה להחזיר תאים בוגרים למצבם הראשוני כתאי אב צעירים (הנקראים גם תאי גזע Stem Cells), שיוכלו להישתל בגוף האדם ולהפוך לכל רקמה. כך שגברים יוכלו בעצמם לייצר תאים שיהפכו לאחר מכן לביצית.
תאי הגזע הנם תאים בגופם של בני אדם ובעלי חיים, שעדיין יכולים להתמיין ולהפוך למעשה לכל רקמה ואיבר בגוף, או להמשיך ולהתחלק כתאי אב – שכן הם עדיין לא עברו תהליכי התמיינות סופיים לכדי רקמה.
עד עתה הייתה מקובלת הסברה כי תאים בוגרים אינם יכולים להפוך בחזרה לתאי אב, אך צמד החוקרים הצליח להראות בניסויים, כי ניתן לקחת תאים בוגרים ובאמצעות שינוי גנטי פשוט – להפוך אותם בחזרה לתאי אב היכולים להתמיין מחדש לכדי כל רקמה. עד כה בוצעו הניסויים רק בעכברים ובצפרדעים.
באותם תאי גזע משתמשים בעולם הרפואה בעת השתלות מח עצם, כאשר החולה מקבל בחזרה לגופו תאי אב שמתחילים בגופו חלוקה חדשה, ומחליפים את תאי הדם החולים שלו.
כפי שתיארה ועדת הפרס במכון קרולינסקה בשבדיה, הממצאים מרחיקי הלכת של גורדון וימנאקה שינו באופן חסר תקדים את האופן שבו אנו רואים את דרך היווצרותם של תאים. "אנו כעת מבינים כי תאים בוגרים לא צריכים להיות מוגבלים לעד למצבם הראשוני. תגליתם של השניים היא פורצת דרך ופותחת עידן חדש של מחקר שעשוי להביא לריפוי מחלות קשות, נדירות ושכיחות שעד כה היה קשה או בלתי ניתן לטפל בהם".
הגרדיאן הבריטי מסביר, כי לתוצאות המחקר השלכות מרחיקות לכת, שכן הן עשויות לעזור לנשים עם בעיות פוריות להרות ולאפשר לזוגות גברים ליצור עוברים המורכבים מדי אן איי של שניהם יחד.
החלק המדהים ביותר במחקר הוא בעצם הפרייתם של ביציות מהונדסות גנטית באמצעות תאי זרע שנוצרו מתאי אב בעצם, והחדרתם מחדש לעכבר, שהניב היריון תקין ועכברים בריאים.
תוצאות המחקר צפויות להעלות סוגיות אתיות ומשפטיות חדשות, בכל הקשור לשימוש בתאי אב בהנדסה גנטית.