הקהילה הגאה ברוסיה חווה זה שנים ארוכות רגרסיה משמעותית ביחס השלטונות והחברה אליה, אבל עכשיו הגיע שיא מפחיד חדש, אחרי שהרשויות הזהירו מפני מעצרם של גברים שהביאו לעולם ילדים בהליך פונדקאות, ואף השוו אותם לסוחרי תינוקות. 

ראשית הסיפור בינואר האחרון, אז הוקמה ברוסיה ועדת חקירה שתפקידה לחקור את נסיבות מותו הטרגי של תינוק בעריסה. התינוק היה תחת השגחת שתי מטפלות במוסקבה, שטיפלו בו ובילדים נוספים בזמן שהוריהם, אזרחים פיליפינים שעשו שימוש בשירותי פונדקאות ברוסיה, דאגו למסמכים הנדרשים כדי לאסוף את הילדים. 

בחודש יולי הצהירו החוקרים כי מדובר בסחר בתינוקות ועצרו שבעה אנשים, ביניהם אנשי צוות רפואי ועורכי הדין שליוו אותם, וזאת משום שהתייחסו בקלות ראש למקרה, כך לטענת החוקרים. חשוב לציין כי בתיק אין אף ראייה המציגה את מותו של התינוק מגורם כלשהו מלבד גורם טבעי. 

פעילי להט
פעילי להט"ב בהפגנה, סנט פטרבורג 2018|צילום: OLGA MALTSEVA/AFP, GettyImages

ועדת החקירה קבעה כי גברים בעלי "אוריינטציה לא מסורתית" המספקים זרע להפריה חוץ גופית עוברים על החוק. בנוסף, מקור מתוך הוועדה הוסיף כי "אנחנו מתכננים לעצור מספר חשודים, רווקים ואזרחים רוסים, שהשתמשו באמהות פונדקאיות כדי ללדת ילדים". עם זאת, אין לאמירות סימוכין בהצהרות רשמיות אחרות ודובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, סירב להגיב על הנושא במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה ביום שישי האחרון. 

"למרבה הצער, תינוקות מתים, במיוחד כשאנחנו מדברים על טכנולוגיית הפרייה מלאכותית", אמר עורך הדין איגור טרונוב, המייצג את ההורים, "אל תאמינו לחוקרי המדינה כשהם אומרים כי הם פועלים למען רווחת הילד בלבד. הם בחרו לשלוח שלושה ילדים מתחת לגיל שנה למוסד פסיכיאטרי לילדים". 

מעצר פעילי להט
מעצר פעילי להט"ב ברוסיה, 2019|צילום: OLGA MALTSEVA/AFP, GettyImages

על פי טרונוב, לקוחותיו מתכוונים לתבוע את ממשלת רוסיה בגין חטיפת הילדים, שנולדו בהליך פונדקאות ברוסיה, אך על הנייר הם אזרחים זרים. עוד סיפר כי כאשר התפרסמה הפרשה לראשונה, דעת הקהל הרוסית עמדה לצד ההורים והרופאים. בשל כך פנו החוקרים לטקטיקה ידועה וסימנו את האירוע כאימת ההומואים, בניסיון לזכות בתמיכת הציבור. "הם רוצים לחבר את סחר התינוקות לרעיון הנטייה המינית", אמר, "הם מבינים שאף אחד לא מתכוון לעמוד לצד הומואים".

החוק הרוסי מאפשר במפורש טיפולי הפריה חוץ גופית לזוגות ורווקות, והוא אינו מתיר או אוסר באופן קונקרטי טיפולים כאלו לגברים יחידנים. יחד עם זאת, עיקרון אבהות חד הורית באמצעות פונדקאות כבר עבר בהצלחה מאות פעמים בבתי המשפט ברוסיה. 

הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט
צילום: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images

במקרה או שלא, "החשוד" העיקרי בתיק הפלילי המתמשך הוא קונסטנטין סוויטניב, עורך הדין שקבע לראשונה את העיקרון הנ"ל בשנת 2010, ושוהה בימים אלו מחוץ לרוסיה. בראיון לאינדיפנדנט אמר כי הוא לא ביצע שום פשע, אך לא ישוב לרוסיה מחשש לחייו. "אני האדם היחיד שיכול לתעד את האמת המלאה העומדת מאחורי המקרה ואת האינטרסים הגדולים העומדים על הפרק", אמר, "החוקרים נואשים למצוא משהו שירכיב את המקרה הבדיוני שלהם, זו הסיבה היחידה שהם מחזיקים רופאים מאחורי סורג ובריח, זה מסוכן". 

לטענתו של סוויטניב, ההגנה התקיפה שלו על זכויות אבות לילדים מהליך פונדקאי נובעת מכך שהביא לעולם את ילדיו בהליך כזה. "הם ההישג הכי גדול של חיי. הצלחתי לפתוח את הדלת למאות משפחות. הזכות להביא ילדים לעולם היא דבר שניתן למעלה, זה בסיסי כמו הזכות לחיים", אמר, אך הוסיף כי נדמה כעת שבכוונתה של רוסיה לשלול זכות זו. "הם גם סותרים ישירות את החוקה על ידי הבחנה באנשים על רקע מין, מצבם המשפחתי ונטייתם המינית".

על פי הדיווחים בתקשורת הרוסית הממלכתית, החוקרים מתכננים לעצור לא פחות מעשרה גברים לא נשואים בגין "סחר בתינוקות", ומר טרונוב משער כי הערכה הזו היא רק קצה הקרחון שיביא להוצאתם של של ילדים רבים מחוץ לביתם. עוד הוסיף כי מחצית מכוכבי תעשיית הבידור הרוסית הביאו ילדים לעולם בדרך זו.

עורך הדין איגור טרונוב (צילום: MAXIM MARMUR/AFP, GettyImages)
עורך הדין איגור טרונוב|צילום: MAXIM MARMUR/AFP, GettyImages

החדשות הביאו לדאגה עצומה בקרב החברה הליברלית וקהילת הלהט"ב ברוסיה. פעיל הלהט"ב הוותיק איגור קוצ'טקוב אמר כי יש סיבה משמעותית לדאגה, אך הסתייג מפני הסקת מסקנות לגבי תיק פלילי אחד - "זו יכולה להיות רק נקודת מבט מאוד משונה שלהם, יוזמה של ועדת החקירה הממלכתית בלבד. אנחנו עדיין לא יכולים להיות בטוחים שמדובר בהחלטה מוגמרת ברחבי הממשלה".

בעוד שנתוני הסקרים מצביעים על כך שהדורות הצעירים הופכים לסובלניים יותר כלפי קהילות להט"ב, הרשויות הרוסיות דוהרות לעבר עמדות שליליות בעלות אופן מסורתי. בחודש יולי השנה ולדימיר פוטין הבטיח לאסור נישואים חד מיניים כדי לקבוע את התיקונים החוקתיים, ומוסקבה סירבה בתוקף לחקור ראיות משכנעות לרצח ועינויים של מאות גברים ונשים גאים בצ'צ'ניה.