החוקה של אוקראינה מגדירה נישואים כאיחוד בין גבר לאישה בלבד, אבל הדבר לא מנע מאזרחי אוקראינה לנסח עצומה הקוראת לשוויון בנישואים במדינה ולהגיש אותה לנשיא המדינה, וולודימיר זלנסקי. על העצומה חתמו יותר מ-28 אלף תושבים, מה שחייב את הנשיא לבחון את הנושא ולהשיב עליו תוך פרק זמן הקבוע בחוק, כך פרסמנו בחודש הקודם.

העצומה ביקשה להדגיש כי על פי חוקת אוקראינה "כל האנשים חופשיים ושווים בזכויותיהם ובכבודם", וכי "זכויות אדם אינן ניתנות לערעור", וכיוצא בזה - דרשה לשנות את החוק ולאשר שוויון בנישואים לכל אזרחי המדינה. 

זלנסקי היה אמור להשיב עד ה-22.7, אך תשובתו התעכבה עד ליום שני האחרון, ה-2.8. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, בצו רשמי שהוציא זלנסקי, הוא ביקש מראש הממשלה דניס שמיהל להתייחס לבקש שעלתה בעצומה ולעדכן אותו בכל החלטה רלוונטית שתתקבל. עם זאת, ציין זלנסקי כי לא יתבצעו שום שינויים כל עוד הלחימה מול רוסיה נמשכת, זאת על פי סעיף 157 בחוקה, הקובע כי בזמן מצב חירום אין לבצע שינויים בחוקה. 

כעת פעילי להט"ב באוקראינה דורשים כי לכל הפחות הנושא יעלה לדיון בממשלה, זאת משום שבימים אלה בני זוגם של חיילים גאים שנהרגו במלחמה מול רוסיה לא יכולים לזהות את גופתם ולהביא אותם לקבורה. "המוסד לרישום איחוד אזרחי הוא האלטרנטיבה הטובה ביותר בסיטואציה הנוכחית, והממשלה, אותה מוביל הנשיא, נתנה לנו איתות חיובי שיישום נישואים גאים הוא רק עניין של זמן", נמסר מהארגון הגאה "קייב פרייד". 

מצעד הגאווה בקייב, 2021  (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages)
מצעד הגאווה בקייב, 2021|צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP, GettyImages

"ההבטחה ההיסטורית הזאת היא לא מתנה ולא הגיע במקרה", כתב העיתונאי האוקראיני הגאה מקסים אריסטבי בתגובה לצו של זלנסקי, "שנים רבות של עבודה קשה שעשו להט"ב אוקראינים, שנלחמו על הזכויות שלנו, הפכו את זה אפשרי. עשרות אלפים של להט"ב אוקראינים שמגינים על המדינה שלנו מפני רצח העם הזה - הפכו את זה לאפשרי. עכשיו זה תלוי בנו להבטיח כי ההתחייבות ההיסטורית הזאת תוביל לפעולה היסטורית, ואני מבטיח לכם שאנחנו נגרום לזה לקרות, כי זה מה שהחברה האוקראינית עושה - גורמת לדברים היסטוריים לקרות". 

למרות ההתקדמות החיובית והתקווה הרבה בנושא, על פי סקר שערך המכון הבינלאומי למדעי החברה בקייב רק 24 אחוזים מאזרחי אוקראינה תומכים בנישואים גאים. סקר אחר שנערך בשנה שעברה הציג נתון מדאיג אחר: 47 אחוזים מתושבי המדינה מחזיקים בעמדה שלילית כלפי הקהילה הגאה.