>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם? 

הצעת חוק באריזונה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
"אפליה ברורה במסווה של חופש הדת"|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

מדינת אריזונה שבארצות הברית נמצאת בימים האחרונים במרכז תשומת הלב הגאה בעקבות הצעת חוק מספר 1062 שעברה בסוף השבוע האחרון בבית המחוקקים של המדינה. בקצרה: הצעת החוק מונעת מהמדינה להתערב במקרים שבהם בעלי עסקים באריזונה מסרבים לשרת לקוחות ממניעים דתיים ואידואולוגים, במקרה והאכיפה פוגעת באופן משמעותי בחופש הדת שלהם.

במילים אחרות: להט"בים, או כל קבוצה שלא באה לאנשים של אריזונה בטוב, יכולים למצוא את עצמם מחוץ לבתי קפה, מסעדות, חנויות ועסקים קטנים - והמדינה לא תעשה שום דבר בנידון.

החוק, שאושר ברוב של 33 מול 27 קולות בסוף השבוע שעבר, עדיין לא נכנס לתוקף כיוון שההליך החוקי מצריך את חתימתה של מושלת אריזונה, ג'ן ברואר, לפני שהוא מאושר סופית. באפשרותה של ברואר להטיל וטו על ההצעה, מה שיבטל אותה לגמרי, אך היא מודה שעדיין לא החליטה מה לעשות: "יש לי היסטוריה של דיונים ודיאלוגים פתוחים בנוגע להצעות חוק שמעוררות מחלוקת", היא אומרת, "אני מוכנה לשמוע כל צד ואני מברכת על כל אינפורמציה שמגיעה עלי. אני בהחלט בעד עסקים קטנים, שתורמים רבות לצמיחה הכלכלית במדינה, אבל אני מעריכה גם דעות של הצד השני".

"בסופו של דבר אצטרך לבחון מה החוק הקיים מתיר, ומה הצעת החוק משנה בו, ואעשה את הדבר הנכון". ברואר יכולה למסור את החלטה עד יום שישי הקרוב, אבל ככל הנראה תכריע מוקדם יותר.

ג'ן ברואר מושלת אריזונה (צילום: Jonathan Gibby, GettyImages IL)
"אעשה את הדבר הנכון". ג'ן ברואר|צילום: Jonathan Gibby, GettyImages IL

"1062 מתירה אפליה ברורה במסווה של חופש הדת", אומרים סנטורים דמוקרטיים באריזונה שהתנגדו להצעת החוק, "תחת תמיכה מלאה של הרפובלקנים, תושבי אריזונה עלולים למצוא את עצמם אזרחים סוג ב' השייכים למעמד נחות ולא שוויוני עקב נטייתם המינית. החוק פותח את הדלת לאפליה המבוססת על גזע, מצב משפחתי, דת, מין, מוצא, גיל או נכות".

אפל וה-NFL מבהירים: אנחנו נגד

ארגונים להט"בים, כמובן, מתנגדים בכל תוקף להצעת החוק ומארגנים מחאות רצופות מאז סוף השבוע - אבל לא רק הם. חברת אפל הצטרפה בימים האחרונים לרשימת החברות שקוראות לאריזונה לבטל את החוק, ביחד עם אמריקן איירליינס וקבוצת מריוט. אפל חתמה לאחרונה על עסקה בשווי של 578 מיליון דולר עם חברת ייצור הממוקמת באריזונה.

אפל (צילום: Feng Li, GettyImages IL)
אפליה? לא בבית עסקנו. חברת אפל|צילום: Feng Li, GettyImages IL

התנגדות נוספת לחוק נרשמת מצד ליגת הפוטבול הלאומית של ארצות הברית, ה-NFL, ולה יש דווקא משקל חריף שעלול לפגוע במדינה: משחק הסופרבול הבא אמור להתרחש באריזונה בתחילת 2015, והחוק המוצע מתנגש עם מדיניות האפליה של הליגה. "אנחנו מדגישים סובלנות ואוסרים אפליה על בסיס גיל, מין, גזע, דת, נטיה מינית וכל קריטריון אי-שיוויוני אחר", אמר דובר הליגה. "אנחנו עוקבים מקרוב אחרי מה שקורה באריזונה ונמשיך לעשות את זה כל עוד הצעת החוק עדיין קיימת, ויותר מזה לא נאמר כרגע".

הועדה שקובעת היכן יתקיים הסופרבול הוציאה אף היא הודעה רשמית בנושא: "בעלי המניות שלנו הודיעו לנו באופן חד משמעי שהחקיקה הזו לא רק מנוגדת למדיניות שלנו אלא גם פוגעת בצמיחה הפוטנציאלית של הכלכלה באריזונה, ולכן אנחנו לא תומכים בה".