הנדבק הוא גבר בן 43 מקנדה, שטופל במשך שנתיים בטרובדה, שנחשבת לתרופה המובילה בקרב תרופות הפרפ (PrEP), משפחת תרופות חדשה יחסית שמטרתה למנוע הידבקוץ ב-HIV, גם במקרים של מין לא מוגן. הנבדק היה תחת מעקב רפואי להוכחת יעילותה של טרובדה, ובבדיקה שערך לאחרונה, נתגלה שהוא חיובי ל-HIV, ושנדבק בחודשים האחרונים. החוקרים הסיקו כי זוהי מוטציה גנטית של הנגיף, שפיתחה עמידות גם לתרכובת שבפרפ.
ההערכות עד כה היו כי בשימוש קבוע, טרובדה יכולה למנוע 99% מההדבקות. במסגרת המעקב הרפואי, סיפר המטופל (כל הפרטים הנוספים נותרו חסויים) כי קיים יחסי מין לא מוגנים בעת השימוש בתרופה. הוא טען כי נטל את התרופה מדי יום, ובדיקות הדם שערך הוכיחו כי אכן לקח את התרופה באופן קבוע בעת מועד ההידבקות. זהו מקרה ראשון מסוגו בהיסטוריה הטרייה של תרופות מונעות הידבקות. במחקר שנערך בשנים 2014-2015 השתתפו כ-1,400 נסיינים של התרופה, ונכון למועד הניסוי, אף אחד מהם לא נדבק בנגיף.
עוד בגאווה:
- 7 דברים שח"כ אוחנה יכול לעשות למען הקהילה (ועדיין לשמור על משמעת קואליציונית)
- ריאליטי הדראג שאתם חייבים לראות
- "יכולתי להתחיל איתו, אבל נבהלתי"
טרובדה היא השם המסחרי לקומפלקס של שתי תרופות – טנובופיר ואמטריציטבין, ומשמשת כצעד מניעתי להידבקות ב-HIV. פרפ (PrEP) הוא השם הכללי לסוג התרופות המניעתיות, שזמינות בשווקים שונים ברחבי העולם, וניתן אף להזמין אותן באינטרנט. בארצות הברית, המדינה המובילה במתן התרופה, היא ניתנת כצעד מניעתי לאוכלוסיות המצויות בסיכון גבוה יותר להידבקות ב-HIV, שבראשן גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים אחרים.
בשבוע שעבר פרסם משרד הבריאות כי ישראל בדרכה להפוך לאחת המדינות הראשונות בעולם שמציעות טיפול מונע הדבקה במסגרת סל התרופות. ההודעה נמסרה במהלך יום זכויות הלהט"ב בכנסת.
מהוועד למלחמה באיידס נמסר: "מדובר במקרה יוצא דופן בו אדם נבדק בנגיף שהיה עמיד מלכתחילה למרכיבים הפעילים בטרובדה. חשוב להדגיש, שה- PrEP הוא כלי מניעה בעל חשיבות אסטרטגית במניעת HIV, אולם לא הוכח שיעילותו מגיעה ל- 100%. ההמלצות לנטילת טרובדה כ- PrEP הן תמיד לצד שימוש בקונדום ולא כתחליף לו". מנתונים שאסף הוועד במהלך 2015, עולה כי קרוב ל-40% מהנבדקים ל-HIV ואיידס קיימו יחסי מין לא מוגנים.