הומופוביה באוגנדה (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
HELP|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
בשעה שאור הזרקורים מופנה כלפי היחס הנורא לו זוכה קהילת הלהט"ב ברוסיה, מקרים חמורים לא פחות מתרחשים בצדו השני של הגלובוס, אוגנדה. במדינה האפריקאית, שרובנו מכירים בתור האופציה שחוזה המדינה לא בחר, קיימים עוד מאז שלטון המנדט הבריטי (1888-1962) חוקים נגד הומוסקסואליות, והיחס הציבורי ללהט"ב במדינה הוא בלתי נתפס. סקרים מצביעים כי למעלה מ-90% מאזרחי אוגנדה רואים בהומוסקסואליות תופעה שיש למגר מהחברה, ופועלים באלימות בהתאם לתפיסה זו. פשעי שנאה מתרחשים שם על בסיס יום יומי וכוללים סקילות, אונס "מתקן", הרעלות, חטיפות ועינויים.

מאז אישור החוק הקובע עונש של מאסר עולם להומואים בחודש שעבר, הפכו חברי הקהילה באוגנדה למטרות ציד. ארגון GEHO Uganda מפעיל שלושה בתי מסתור ללהט"בים הנרדפים על ידי משפחותיהם, קהילותיהם או על ידי הממשל, המספקים הגנה לכ-73 אזרחים אוגנדיים.

צעיר ישראלי בשם שי, שנחשף לפעילות הארגון יצר קשר עם הארגון דרך הפייסבוק ומנסה לעזור להם כמה שאפשר. "באוגנדה מנסים לעשות כל מה שהם יכולים, אבל משאביהם מוגבלים מאוד", אומר שי, "אוגנדה היא מדינה ענייה ולאף אחד אין שם כסף. אז הם מנסים להפעיל קבוצות מפגש סודיות, שירותים רפואיים וכרגע הם גם מפעילים בתי מסתור שמשכנים בצפיפות אזרחים נרדפים רבים. הם צריכים בדחיפות כספים, אמצעי צילום ישנים, אבל במיוחד - שכמה שיותר אנשים ישמעו את הסיפור שלהם. כששמעתי את הדיווחים מאוגנדה לא יכולתי להשאר אדיש למה שקורה והחלטתי ליצור קשר עם הארגון ולעזור כמה שניתן".

הומופוביה באוגנדה (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
מהכותרות המקומיות|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מצלמות ופלאפונים ישנים לתיעוד הזוועות

במסגרת פעילותו הקים שי אתר אינטרנט בעברית בשם "למה לא אוגנדה", שנועד להגביר את המודעות למצב הקהילה באוגנדה. האתר מספק מידע שוטף על הנעשה במדינה, ומאפשר לקוראים להתעדכן ולעזור בדרכים שונות לקהילה באוגנדה.

כיצד יכול הציבור הרחב לעזור לחברי קהילת הלהט"ב באוגנדה?
"הדבר הראשון והקל שאפשר לעשות הוא לשתף את הסיפור כמה שיותר. לפרסום יש הרבה השפעה - הוא יכול להזיז הרים. הפרסום יוצר לחץ בינלאומי על ממשלת אוגנדה לחזור בה כי אוגנדה היא מדינה ענייה ביותר ונסמכת על סיוע מערבי, ולחץ מהמערב בהחלט יכול להוביל לשינוי. הפרסום מעביר את הסיפור לעוד אנשים, שכל אחד מהם, או ממעגל חבריהם ומכריהם אולי יוכל לעזור. הפרסום מביא מעט נחמה לקהילה האוגנדית, לפחות מישהו שומע על מה שמתרחש".

"הדבר השני הוא תרומה של ציוד תיעוד. במדינה ענייה כמו אוגנדה מצלמות אינן דבר מובן מאליו. קהילת הלהט"ב האוגנדית הייתה רוצה לתעד את האלימות הקיצונית נגדה כדי לחלוק עם העולם וכדי להגיש ראיות לבית המשפט עליון במדינה בערעורים שונים. לכולנו יש בבית פלאפונים ישנים שהוחלפו באייפונים נוצצים ומצלמות דיגיטליות שכבר אינן בשימוש. מכשירים אלו יכולים לעשות הבדל גדול מאוד עבור הקהילה האוגנדית. הם לא מחפשים את המכשירים הכי חדשים ואיכותיים, הם יסתפקו בכל דבר שיוכלו להשיג - יותר טוב מעט מכלום. גם פלאפון הצדפה שלכם, עם מצלמת 0.3MP יכול להיות משמעותי עבורם".

את חשיבות הציוד שנשלח לפעילים באוגנדה ניתן לראות בסרטון שהעלה אתמול (ה') אנדרו וואיסווה, העומד בראש ארגון GEHO Uganda, מתועדת תחילתה של התקפה נגד להט"בים באוגנדה, שצולמה באמצעות מצלמה שנשלחה אליהם לצורך עזרה במאבק. "במקרה המצולם נמנע במזל אסון, או ליתר דיוק בזכות שוחד שמן שנתנו לכנופייה", מסביר אנדרו, "ניתן לשמוע ברקע את המילה 'קוצ'ו', המילה המקומית ללהט"ב".

את המצלמות והפלאפונים ניתן להעביר לידי הבית הפתוח בירושלים, שמסייע לשי באיסוף הציוד, או לשלוח בדואר לאחר תיאום במייל. למעוניינים לתרום כסף, ישנו גם עמוד תרומות שהוקם על ידי רוזמונד בראון, הולנדית שנתרמה למאבק, המאפשר תרומה כספית למען המאבק.

להדליק נר תקווה קטן באוגנדה

כחלק מהנסיון לעורר את מודעות הציבור למצב חברי הקהילה באוגנדה, פרסם שי מכתב פתוח:

"אני שי, הומו, בן 18 ומתנדב בשירות לאומי, ואני רוצה לבקש מכם עזרה. בקרוב יעבור באוגנדה חוק חדש הקובע מאסר עולם להומוסקסואליים, לאחר שעקב לחץ בינלאומי עונש המוות המקורי ירד מן הפרק. קהילת הלהט"ב באוגנדה צריכה עזרה דחופה כדי להישאר על הרגליים. לאף אדם לא מגיע יחס שכזה על כך שנולד מעט שונה, מעט חריג.

רבים מאיתנו מרגישים שונים בנוף בשלבים שונים בחיינו, אם כי נולדנו עם נמשים, כי הרכבנו משקפיים, היינו גבוהים או נמוכים, מחוצ'קנים, ג'ינג'יים או בעלי עודף משקל, או כי נולדנו עם נטייה מינית שונה, או זהות מגדרית שלא תואמת את גופנו. רבים עברו תקופות קשות, ולכולן משותפת תחושת חוסר האונים, תחושת הפגיעה ללא סיבה של ממש.

רק דמיינו איך היו נראים חייכם אילו הייתם בסכנת חיים ממשית עקב השוני שלכם, אילו הייתם עומדים בפני מאסר עולם רק כי אתם אחרים. אני הייתי שונה במשך מרבית חיי, ורק המחשבה על מה שעובר על אוגנדי "שונה" מוציאה אותי משלוותי. אני לא מסוגל לשבת בנחת ולא לעשות כלום, ולכן כתבתי את המכתב הזה. כדי לנסות ולשנות. כדי לזנוח לרגע את הציניקניות ("זה לא יעזור") ולא להישאר עם מועקת חוסר האונים. כדי לדאוג שאנדרו יוכל לישון טיפה יותר טוב בלילה.

אם קראתם עד כה אני מניח שאכפת לכם מספיק כדי לעשות פעולה, קטנה ככל שתהיה.

דבר ענק שתוכלו לעשות כדי לעזור הוא להפיץ את הסיפור. לחלוק עם חבר, לשתף ברשתות החברתיות. דבר כל כך פשוט, ובכל כל זאת בעל הפוטנציאל לשנות מעט את העולם לטובה ולהדליק נר תקווה קטן באוגנדה, ובכל מקום אחר בעולם בו אנשים מרגישים שלא בנוח להיות עצמם, או נרדפים על רקע זה.

כולנו שותפים לנעשה בעולם, וזוהי האחריות האישית של כל אחד ואחת מאיתנו לפחות לנסות להשאיר את העולם טוב יותר מכפי שהיה טרם בואנו. כל אחד ואחת מאיתנו היה רוצה שיעזרו לו בעת צרה, ובדיוק בגלל זה עלינו לעזור לאחרים. לאוגנדה".

הומופוביה באוגנדה (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
כמו צאן לטבח|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

המטרה: הברחת אנשים מחוץ לאוגנדה

ארגון GEHO Uganda, הפעיל בעיר ג'ינג'ה, החמישית בגודלה במדינה הענייה, מנסה לספק לקהילה המקומית מקום מפלט בו הם יוכלו לקבל ייעוץ ולדבר ביניהם על נושאים שונים, ליצור מודעות לבריאות מינית ולהיאבק בחוקי המדינה ההומופוביים וביחס הקשה של הציבור כלפי הקהילה המקומית. פעולה נוספת בה החל הארגון לעסוק באחרונה היא הברחת אנשים אל מחוץ לאוגנדה, תחילה לקניה ולאחר מכן למדינות בטוחות כמו קנדה, מחשש לפגיעה ממשית ורחבת היקף בקהילה.

אנדרו נעצר מספר פעמים בניסיון להוציא ממנו את מיקומי הבתים הבטוחים, מקומות המפגש ושמות הלהט"בים שתחת חסותו, ובימים האחרונים דווח כי נחשף מיקומו של אחד מבתי המסתור וסכנת חיים נשקפת לדייריו.

"אנדרו שרד 7 ניסיונות התנקשות בשנה האחרונה" מספר שי, "חלק מהן על ידי הציבור וחלק על ידי הממשל שהיה רוצה להשתיק את קולו. אנדרו יכל לחיות חיים אחרים כשקיבל מקלט מדיני בקנדה, וחי שם שנתיים. עם זאת הוא לא יכל לסבול את הרעיון שחבריו נרדפים בארץ מולדתו והוא לא עושה כלום בנידון. אז הוא הקריב הכל וחזר. חזר למקום בו דודו ינסה להרעיל אותו עם רעל עכברים, למקום בו אמו תערוך חגיגה ביום מותו".

הומופוביה באוגנדה (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
יחגגו על קברם|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מהדיווח האחרון שהגיע מאנשי הארגון המיקום עולה כי אחד מבתי המסתור בו מתגוררים להט"בים בסיכון נחשף בדרך כלשהי, ועתה דייריו נמצאים בסכנה ממשית, שאם לא ימצאו המשאבים להברחתם המיידית מחוץ למדינה, או להעברתם למקום מסתור, עתידם לא ברור.

"אני אנצל את ההזדמנות ואומר: אם ביכולתכם לתרום, אנא עשו זאת", מסכם שי, "לא מדובר פה בשיפור חייהם של אנשים כאלו או אחרים, אלא פשוט מאוד בהצלת חייהם של אנשים שכל פשעם הוא לחיות את חייהם מבלי לשקר, להיות מי שהם באמת. מתוך מחוז של 3 מיליון איש, ישנם רק 417 להט"בים ידועים (ע"פ נתוני הארגון), הם בסכנה ממשית. 3 מיליון מול 417 אלו לא סיכויים טובים במיוחד".