אנחנו חיים בחברה הומופובית - חברה שמושתתת על ערכים, נורמות, חוקים, אמונות ומודלים הטרוסקסואליים שמפלים לרעה כל מי שאינו הטרוסקסואל סטרייט. היום מציינים בארץ את היום הבינלאומי (שחל עולם ב-17.5) למאבק בלסבופוביה, הומופוביה, טרנספוביה, ביפוביה וקווירפוביה (להטב"קפוביה), ומטרתו לחגוג את המועד בו הוסרה ההומוסקסואליות מספר האבחנות הנפשיות של ארגון הבריאות העולמי בתאריך 17 במאי 1990. זה יום חג לקהילה הלהטב"קית, בו אנו דורשים ודורשות להפנות את תשומת הלב ללהטב"קפוביה שעדיין משתוללת בימינו בכל רחבי העולם, בין אם אנחנו רואים ומרגישים אותה ביום יום ובין אם לא.

נדב (נדיוש) ענתבי  (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
נדב (נדיוש) ענתבי|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
כדי להאבק בלהטב"קפוביה בצורה הטובה ביותר, ראשית צריך להגדיר ולזהות איפה היא נמצאת ובאה לידי ביטוי בחיינו כיום. בספרות המחקרית אפשר למצוא הגדרות רבות ושונות למונח להטב"קפוביה, ובצידן גם ביקורת ומחלוקת. לטעמי, ההגדרה המתאימה ביותר לתופעה הזו היא ההגדרה הרחבה והמקיפה, לפיה להטב"קפוביה היא מתן יחס שונה לרעה כלפי להטב"קים וכלפי סוגיות להטב"קיות. כלומר, התייחסות שמעדיפה ומיטיבה עם הטרוסקסואלים שורשה בלהטב"קפוביה, מעצם היותה מבוססת על התפישה כי להטב"קים טובים ומועדפים פחות מהטרוסקסואלים.

במדעי החברה מבחינים בין שלוש רמות של להטב"קפוביה שמזינות האחת את השניה:

1. מבנית/מוסדית: להטב"קפוביה ברמה כזו באה לידי ביטוי בחוקים, מדיניות, תקנות, יחסי משפט והסדרים שמפלים לרעה להטב"קים. לדוגמה, איסור על נישואין חד מיניים או פונדקאות בקרב זוג חד מיני הוא בגדר להטב"קפוביה מוסדית, שכן האפליה נגד להטב"קים מובנית בתוך החוק וכך נוצר מצב של פער בזכויות בין להטב"קים להטרוסקסואלים.

2. בינאישית: להטב"קפוביה ברמה הזו באה לידי-ביטוי בעיקר בתקשורת בין אנשים וכוללת אלימות מילולית, פיזית, מינית, כמו גם בריונות, דחייה והדרה חברתית. רמה זו היא המוכרת ביותר ללהטב"קים והיא גם הגלויה והנראית ביותר לעין. דחייה וחוסר תמיכה משפתית גם כלולים ברמה זו. דוגמאות לרמה זו של להטב"קפוביה כוללות תלמידה ביסקסואלית שחווה בריונות מצד מכריה לכיתה, או הורים שלא מאפשרים לבנם ההומו להזמין את בן זוגו לארוחה משפחתית בעוד שלאחיו הסטרייט ניתנת הזכות להזמין את בת זוגו לאותה ארוחה.

3. פנימית/מופנמת: להטב"קים, כמו סטרייטים, מפנימים ערכים ועקרונות להטב"קפוביים ולכן נאלצים להתמודד עם תופעה המכונה להטב"קפוביה מופנמת. להטב"קפוביה ברמה כזו מוגדרת ככמערכת של עמדות ורגשות שליליים כלפי גילויים הומוסקסואליים בקרב הפרט עצמו ובקרב אחרים, וביטויה המרכזי הוא בשנאה עצמית אשר גורמת לפרט אי נוחות וחוסר קבלה של נטייתו/זהותו הלהטב"קית. להטב"קפוביה מופנמת הוא תהליך התפתחותי אותו חווה כל להטב"ק, ונמצאה כגורם מעכב מרכזי בהתפתחות ובגיבוש התקינים של זהות להטב"קית. כמו כן, ללהטב"קפוביה מופנמת השלכות פסיכולוגיות וחברתיות שליליות רבות כמו למשל דימוי עצמי נמוך, דיכאון והתנהגות מינית לא בטוחה.

STOP HOMOPHOBIA  (צילום: באדיבות ארגון STOP HOMOPHOBIA )
בכוחנו לשנות. מצעד נגד הומופוביה|צילום: באדיבות ארגון STOP HOMOPHOBIA

אפשר לשים לב לתהליך ההפנמה של הלהטב"קפוביה מחוקים, נורמות וערכים להטב"קפוביים, לתקשורת בינאישית להטב"קפובית, ומחוויות בינאישיות להטב"קפוביות להתמודדות עצמית עם הלהטב"קפוביה. כלומר, להטב"קפוביה מוסדית/מבנית מופנמת על-ידי כלל האנשים ובאה לידי ביטוי בתקשורת בינאישית, ובכך גם באה לידי ביטוי כלהטב"קופוביה מופנמת בקרב להטב"קים

חשוד להדגיש: הומופוביה היא תופעה תרבותית חברתית נרחבת הפושה בכל תחומי החיים, ופוגעת בכל אחד ואחת מאיתנו - בלי קשר לנטיה מינית/מגדרית. ליז טרובישי ז"ל, בת-ברית (ally) הטרוסקסואלית של הקהילה הלהטב"קית, שנרצחה בבר-נוער באוגוסט 2009 היא ההוכחה שהומופוביה היא חולי "עיוור" להבדלים המבוססים על נטיה מינית/מגדרית. ובמילים אחרות, גם סטרייטים/ות נפגעים מלהטב"קפוביה, לא רק להטב"קים.

חשוב עוד יותר לזכור שבכוחנו, גם להטב"קים וגם סטרייטים, לשנות את שלושת רמותיה השונות של הלהטב"קפוביה. עלינו להפעיל לחץ על חברי כנסת, שרים ושרות בממשלה ואנשים אחרים שמשפיעים על המדיניות הציבורית כדי לבטל חוקים להטב"קפוביים המפלים לרעה להטב"קים. אנחנו צריכים ללמוד להיות יותר אדיבות, סובלניות ומכבדות כל מי שאינו כמונו, וביניהם גם להטב"קים. ובקרב להטב"קים, עלינו לפתח מנגנון ביקורת עצמית כדי להתיר את הלהטב"קפוביה המופנמת שלנו, ובמקום לאמץ נרטיב של גאווה ואהבה עצמית.

נדב (נדיוש) ענתבי היא סטונדטית לבריאות הציבור ופסיכולוגיה באוניברסיטת קולומביה שבניו-יורק וחוקרת הומופוביה וקהילות להטב"קיות

 עוד ב-mako גאווה: