בהשתלשלות מקרים שאיש לא היה יכול לצפות, נמצא השחקן הישראלי ארז עובד כבר מספר ימים תחת מתקפה כבדה ברשתות החברתיות, זאת לאחר שהעיתון היהודי-אמריקאי הניו יורקי "הפורוורד" חשף שעובד מתפעל עמוד טיקטוק בו הוא מציג את עצמו בתור גבר הומו חרדי ששומר על הנראות החיצונית: חליפה שחורה, כובע ופאות. "הוא צבר מיליוני לייקים על כך שהיה בחור חרדי הומו גאה, ואז הוציאו אותו מהארון כזיוף", נכתב בכותרת הידיעה.
לטובת הקוראים שלא מכירים את דמותו של עובד, "יעקב לוי" הופיע לראשונה ברשת החברתית לפני כשלוש שנים, אז ניתן היה לראות בבירור כי מדובר בשחקן הישראלי ארז עובד עוטה תחפושת. יעקב לוי החרדי העלה מפעם לפעם סרטונים על להט"ב חרדים, או סרטוני ריקוד טרנדיים שלו בהם הוא רוקד על "דראג חרדי".
תפנית בלתי צפויה בעלילה הגיעה אחרי שהסרטונים של יעקב לוי התחילו להגיע לא רק ליותר מ-160 אלף העוקבים שלו בטיקטוק, אלא גם לקהלי ענק של יהודים מכל רחבי העולם ברשת החברתית, שנחשפו להפתעתם לדמותו של חרדי הומו מאוד גאה בישראל, המנהל עמוד טיקטוק בשם this.is.kosher (בתרגום חופשי: זה כשר).
"זו יצירה שבאה להציף מודעות לנושא של להט"ב בקהילות סגורות, בדגש על קהילות חרדיות", מסביר עובד בשיחה עם mako על דמותו של יעקב לוי, ומספר כי למרות שפרסם בריש גלי בעמודים הפרטיים שלו כי בסך הכל מדובר בדמות, הסיפור הסלים לאחר שמספר גולשים, ביניהם גם משתמש הטוויטר היהודי-ניו יורקי שלמה סאת, "חשפו" בסדרת ציוצים זועמת כי "ישנו משתמש אינסטגרם וטיקטוק פופולרי שמעמיד פנים שהוא יהודי-חרדי-הומו".
There's been a popular Instagram/TikTok account portraying a Haredi gay jew. He never denies that it's his lived experience and appears to be living life as a proud LGBTQ Haredi person. Well, it's fake.
— Shlomo Satt (@shloze) June 15, 2023
סאת המשיך והסביר לעשרות אלפי הקוראים שנחשפו לציוצים שלו את מה שהיה ברור לקהל הישראלי, גם אם בהתחלה לקח לו קצת זמן להבין את זה - "יעקב לוי" אינו אדם אמיתי, אלא פיקציה שהמציא אדם בשם ארז עובד. הוא המשיך והוסיף עוד ועוד הוכחות, משל היה חיים אתגר באחד הפרקים המסעירים של "המתחזים": הוא "חשף" את פרופיל האינסטגרם האמיתי של עובד, ממנו יש קישור לעמוד המזויף, ואף בחן תמונה בה נראה יעקב לוי שם פתק בכותל לכאורה, אם כי לא קשה להבחין שלא באמת מדובר בכותל.
בהמשך השרשור סאת מפרט איך לפי ראות עיניו מדובר במעשה פסול, כשהוא שם דגש על כך שעובד היה אמור להבהיר לצופים כי מדובר בדמות מומצאת. למעשה, טענתו המרכזית של סאת, כמו של גולשים רבים אחרים, הייתה כי בסופו של יום עובד החליט לדמות חוויה של אדם חרדי, אף על פי שהוא בעצמו מעולם לא חי אותה באמת. "כשהייתי ילד חרדי הומו לא הייתי יכול להוריד את הפאות והכובע השחור שלי סתם כך, זה היה מאבק מתמשך", סיכם סאת.
It's extremely not ok to co-opt the identity of people who have lived and struggled without making it clear that it's an act. He claims to be a voice for others when all he's doing is putting on an outfit, filming a video, then taking it off.
— Shlomo Satt (@shloze) June 15, 2023
מכאן ואילך, השיח סביב דמותו של עובד החל להסלים במהירות, אך השיר הגיע לאחר שהעיתון היהודי מניו יורק "הפורוורד" פרסם את החשיפה המדוברת על דמותו של ארז עובד. "הקבלה העצמית שלו וההתנגדות לעולם החרדי, שבו צניעות היא מעלה ומערכות יחסים להט"ביות נמצאות בקונפליקט עם החוק הדתי, הייתה לעונג עבור רבים מצופיו", נכתב בפרסום המרעיש. "אך ביום חמישי, המשתמש ופאותיו נחשפו כזיוף".
"הם פרסמו כתבה שלמה שהיא פייק", אומר עובד על הפרסום והסביר כי "הפורוורד" לא התייחסו לצד שלו בסיפור, הפכו אותו ל"מתחזה" ויצרו נרטיב שקרי סביב היצירה של עובד. "השחירו את השם שלי בצורה קיצונית והייתה פה רשלנות עיתונאית גדולה". ראוי לציין כי הכתבה פורסמה תחילה ללא תגובתו של עובד, שנוספה אתמול לאחר שפרסם אותה ברשתות החברתיות ובה הוא מסביר כי יצר את הדמות לאחר ההתמודדות האישית שלו עם יציאה מהארון.
"גיליתי שלמרות שזה היה קשה עבורי הייתי בן מזל, כי אם הייתי נולד למשפחה חרדית הקושי היה הרבה יותר גדול", כתב עובד במסר לעוקבים והסביר ששמר על הזהות האמיתית שלו בסוד במטרה להעצים את המטרה המקורית שלו: "להיות הקול שאומר שזה בסדר להיות חרדי וגיי, עבור כל מי שלא יכול להשמיע את הקול שלו". למרות הכל עובד לא שיגר התנצלות, אלא הדגיש כי הוא "מוכן ומזומן" לקבל ביקורת והוסיף כי יחליט בזמן הקרוב מה יעלה בגורלו של יעקב לוי.
מאז פרסום הכתבה בשבת חוטף עובד מהלומות בלתי פוסקות מדמויות שונות בעולם היהודי האמריקאי, ונדמה כי הלהבות הגבוהות סביבו מסרבות לדעוך. "אני מקבל הודעות נאצה מכל העולם. כותבים לי שאני מתחזה, ש'חשפו אותי'. הטיקטוק חוגג על זה", הוא מספר, אולי אפילו בהנאה מסוימת, ואף משווה את כמות השנאה שהוא חוטף כרגע לכמות השנאה שחטף בתחילת הדרך, כשהתחיל לפרסם תכנים לא אופייניים לחרדי הממוצע. "גם מההייטרים מהצד החרדי והשמרני קיבלתי הייט והודעות שאני 'צריך למות' בגלל שאני חרדי והומו".
"זה לגמרי מבחיל", אמרה גולשת אחרת בסרטון שאורכו מעל 3 דקות, בו היא גם מסבירה את הבעייתיות בדמותו של יעקב לוי, בעוד משתמשת אחרת מספרת בעצמה: "גם אני יהודייה חילונית ובחיים לא הייתי עושה את ז , פולחן דתי הוא לא תחפושת".
@notf1lady44 #yaakovlevi #jewish #jewishtiktok #lgbtq #lgbt #lgbtqia #jewishlgbtq ♬ original sound - NotF1Lady44
"הם כועסים בגלל שדיברתי קול שהוא לא שלי. מכעיס אותם שאני לא באמת חרדי, זה מאוד רגיש בארה"ב ופחות רגיש בארץ", אומר עובד על גל השנאה ועורך השוואה בין הגישות האמריקאית לישראלית, כשהוא טוען שבתוכניות כמו "ארץ נהדרת" עוברים תכנים רבים שלא היו מתקבלים בברכה בארצות הברית.
לצד הטענות על "ניכוס תרבותי", הגיעו טענות רבות נוספות נגד עובד הגורסות כי דמותו נולדה אך ורק כדי להגיע לתהילה גדולה עוד יותר וליצור לעצמו מקור רווח כלכלי. "לא יצא לי שקל מהפרויקט הזה", אומר לנו עובד ותוקף את המגיבים. "התהילה שקיבלתי הייתה מלאה בשנאה. קיבלתי איומים על חיי. לא עשיתי שת"פים למרות שהיו לו 160 אלף עוקבים ומיליוני לייקים וצפיות".
עובד מסביר את הבחירה להימנע מכל פרסומת בעמוד הטיקטוק של יעקב לוי משום שלדבריו מדובר ב"פרויקט מאוד חברתי ואידיאולוגי", ומספר שכבר פנו אליו בעבר מספר חברות יהודיות לשיתופי פעולה, אך הוא ויתר על כך. "אני מבין ומקבל את הביקורת שמגיעה וחבל לי שאנשים נפגעו והתאכזבו. אני מתנצל על כך", הוא אומר, אך מדגיש כי לא מדובר בהסתייגות או לקיחת צעד אחורה מפעילותו. "תמיד היה חשוב לי לדעת שהמניעים שלי היו לעשות טוב בעולם. למרות הדברים הרעים שכותבים עליי, אני יודע למה אני עושה את מה שאני עושה".
@this.is.kosher ♬ original sound - YAAKOV LEVI