ראש עיריית בודפשט, גרגיי קָרָאצ'וֹני, הבטיח להפר את החוק ההונגרי החדש שאוסר על קיום אירועי גאווה בהונגריה – והודיע כי מצעד הגאווה של בודפשט יתקיים כמתוכנן, במסגרת אירוע אחר. 

בהצהרה שפרסם, אמר קרצ'וני כי "חירות ואהבה אינן ניתנות לאיסור", והודיע כי מצעד הגאווה של בודפשט יתקיים למרות החוק החדש, שאושר במרץ האחרון ביוזמת ראש הממשלה ויקטור אורבן, האוסר על קיומם של מצעדי להט"ב.

החוק, המכונה "חוק ההגנה על ילדים", מתיר לרשויות להטיל קנסות של עד 200 אלף פורינט (כ-2,000 ש"ח) על מארגני מצעדים או על המשתתפים בהם. בנוסף, הוא מעניק לרשויות סמכות להשתמש בזיהוי פנים כדי לעקוב אחרי המשתתפים. החוק עורר גל מחאות סוער בהונגריה, ואלפי אזרחים יצאו להפגין ברחובות נגד המהלך במוקדים רבים ברחבי המדינה. 

ראש עיריית בודפשט, גרגיי קָרָאצ'וֹני (צילום: Omar Havana, GettyImages)
ראש עיריית בודפשט, גרגיי קָרָאצ'וֹני|צילום: Omar Havana, GettyImages

אך עיריית בודפשט וקרן Rainbow Mission הודיעו כי בכוונתם להחיות את "יום החירות של בודפשט" – מסורת שהתקיימה בעבר בחודש יוני לציון נסיגת הכוחות הסובייטיים מהונגריה - ולשלב בו את מצעד הגאווה. לדברי ראש העיר, המצעד יהיה "חגיגה של שמחה וחופש", כאשר המסר המרכזי יהיה "לכל אדם שמורה הזכות הבלתי ניתנת לערעור לכבוד אנושי".

"אף אדם בבודפשט לא צריך לסבול מאפליה בגלל אמונותיו או מוצאו, ובטח שלא בגלל מי שהוא אוהב", אמר ראש העיר. "בבודפשט, החירות של האחר חשובה לא פחות משלנו". קרצ'וני, בן 50, הוסיף כי הוא גאה בגיוון שמצעד הגאווה קידם בעיר לאורך יותר מ-30 שנה.

מָאטֶה הֶגֶדוּש, דובר מצעד הגאווה של בודפשט, הצהיר כי זוהי "זכות חוקתית של כל הונגרי להתאסף בדרכי שלום, להיות יחד ולצעוד למען כבודנו האנושי וזכויותינו הבסיסיות". "בדיוק את זה נעשה ב־28 ביוני", הוא הוסיף. "באמונה, באומץ, בארגון הקהילה שלנו. זו לא רק מלחמה של קהילת הלהט"ב, אלא של כולם. יחד עם בודפשט, נגן על עצמנו – ועל אלו שחוששים, ששותקים, שנמצאים כעת בסכנה. החברה האזרחית, אזרחי הונגריה. נהיה הקול שלהם".